Sf6 Gazli Kesİcİler

bozdemir23

Üye
Katılım
12 Eyl 2007
Mesajlar
18
Puanları
1
Yaş
40
SF6 KESİCİLERİN PERİYODİK BAKIMI

3 AYLIK: Kesicilerin gözle genel kontrolü yapılarak gaz kaçağı olup
olmadığı manometreden kontrol edilmelidir. Kesici kumanda panosundaki
tüm elemanlar kontrol edilerek kablo bağlantılarının sıkılığı elden
geçirilmelidir. Kesicilerin izolatörleri ve tüm aksamının genel temizliği
yapılmalıdır. Kesici gaz boruları ve rekor bağlantılarının sıkılığı kontrol
edilmelidir.
SENELİK: Üç aylık bakıma ilave olarak kesici kutupları arasındaki bağlantı rotunun bağlantıları kontrol edilmelidir. Kesici ve her iki tarafındaki ayırıcılar açılıp mahalli topraklama yapıldıktan sonra kesicinin hat bağlantılarının sıkılığı kontrol edilmelidir. Kesici izolatörleri kontrol edilerek izolatör yüzeyleri iyice temizlenmelidir. İzolatör yüzeyleri kontrol edilmeli verniğinde bozulma ve ince çatlamalar oluşmuşsa yüzey verniklenerek gerekli tamirat yapılmalıdır. Kesicilerin kataloglarında belirtilen zaman ve periyodlarda izolasyon, power faktör, kontak direnç ve kapama zaman testleri yapılmalı, kesicilerin mesnet bağlantılarının sıkılığı kontrol edilmelidir. Tüm kumanda ve kontrol devrelerinin genel kontrolü ve fonksiyonlarını yapıp yapmadıkları kontrol edilmelidir. Kabin içerisindeki ısıtıcı ve termostat kontrol edilerek normal çalışması sağlanmalıdır.

SF6 GAZLI KESİCİLERİNDE GAZ KAÇAĞININ
GİDRİLMESİ

Kesicide basınç göstergelerinden hangi fazda düşük basınç olduğuna bakılarak o kutupta kaçak aranır. Şayet trafo kesicisi ise kutuplar hortum flaşlarından ayrılır. Kaçak kutuplar tek tek kontrol edilir. Kesici dilo cihazı yardımı ile eksik gaz basınçları normale getirilir. Gaz kaçağı aranırken normalden fazla gaz basılır. Kesici tip ve markasına uygun olarak gaz yolları takip edilerek gaz kaçak detektörü yardımı ile kaçak aranır. Gaz detektörü ile bulunamayınca tıraş köpüğü ile kaçak aranır. Kaçağın durumuna göre işlem yapılarak giderilir. Dilo cihazı bağlanarak vakumlanır. Vakum işlemi bitince vakum tutup tutmadığı gözlenerek, kaçak olup olmadığına karar verilir. Kaçak yoksa gaz verme işlemi dilo cihazı ile yapılır. Dilo cihazı kesiciden ayrılır. Ducteur cihazı ile kontak geçiş direnci ölçülür. Kesici servise alınmadan önce mühit sıcaklığı kesici kutbundaki gaz basıncı ile orantılı olarak düşme (gece) ve yükselmesinin (gündüz) normal olup olmadığı kontrol edilir. Gerekli bağlantılar ve son kontroller yapılarak kesici devreye alınır.

SF6 GAZLI KESİCİLERDE DİYAFRAM ARIZASININ GİDERİLMESİ

Tankın havası boşaltılır. Çalışılacak fazın bağlantıları açılır. Kalibre manometresi ile ölçülüp, kesici kriko ile kapatılır. Boruları çıkartılıp kör tapaları takılır. Patlayan fazın diyagramı sökülür, diyafram muhafazası takılır ve kesicinin içine parça gitmişse Elektrik süpürgesi ile temizlenir. Kesicinin sabit kontağı sökülerek, alkollü bez ile temizlendikten sonra kurutulur. Diyaframı bağlanan sabit kontak contaları yenilenerek sıkılır ve takılır. Patlayan kutba 2,5 saat vakum uygulanır, dinlenmeye bırakılan sağlam iki kutbun tekrar gaz basınç değerleri kontrol edilir, anormallik varsa diyaframdan aşağıya doğru cıvataları sıkılır, kaçak contalardan değil ise bu kutuplarda değiştirilir. Kesici vakumlu olarak en az 2,5 – 8 saat bekletildikten sonra vakum kontrolü yapılır. Vakum seyri normal ise her faza ayrı ayrı SF6 gazı basılarak hava sıcaklığına göre gazı tamamlanır. Bir müddet sonra fazlar manometre ile kontrol edilir. Gaz kaçağı kontrolü yapılan kesiciye gaz kaçağı yoksa ara bağlantı hortumları gaz verilerek üçü birden bağlanır. Ana manometre kontrol edilir. Gazı tamamlanan kesicinin basınçlı havası doldurulur. DC-AC enerji bağlantıları yapılır. Son kontrolleri yapılan kesicinin kontak geçiş dirençleri ölçülür, normal ise boşta uzaktan ve yakından açma ve kapama kumandası verilir. Fazlar arası açama kapama zamanları testi yapılır. Diğer işlemler ve kontroller yapıldıktan sonra sistem devreye alınabilir.

SF6 KESİCİLERDE CONTA DEĞİŞİMİ

Gerekli manevralar, topraklama ve kısa devre donanımı yapıldıktan sonra hava tankındaki hava boşaltılır, hangi kutupta conta değiştirilecekse o kutbun gazı boşaltılır. Bara bağlantıları sökülür, vinç ile kesici kutbu orta bölmeden sökülerek yere indirilir ve önce flanş sökülerek temizlenir. Sonra conta ölçüleri alınır, contalar kesilip yapıştırılır ve tekrar yerine takılır. Üst kafa sökülür, bağlantı flanşları temizlenir, contaların ölçüleri alınır, kesilip yerine takılır. Kesici kutbu vinç ile kaldırılarak yerine bağlantısı yapılır ve cıvataları sıkılır. Kutup vakum altında bekletilir, tekrar gaz basılır, gaz kaçağı aranır, kompresör çalıştırılarak tank hava doldurulur, yapılan genel bağlantılar sökülerek sistem devreye alınır.

SF6 KESİCİLERDE KUTUP DEĞİŞTİRİLMESİ
DC-AC kesilir. Havalı mekanizmada hava boşaltılır, hidrolik sistemde ise sistem basıncı sıfırlanır. Hidrolik sistemde arıza, kutbun mekanizmasına intikal etmişse hidrolik yağlarda alınır, kompresörlü dilo cihazı ile gaz alınır, bara irtibatları sökülür. Vinç ile kutup bağlantısı yapılır. Alınacak kutbun mekanizma ve kaide bağlantıları sökülür, vinçle kutup düzgün bir şekilde yere alınır, yeni kutup yerine konur. Mekanizma ve kaide bağlantıları yapılır, varsa kesici krikosu ile ağır açma ve kapamalar yapılır. Dilo cihazı yardımı ile vakum uygulanır. SF6 gazı basılır ve kaçak durumu kontrol edilir, kutupların havası alınır. İrtibatları yapılır, uzaktan açma-kapamalar verdirilir, kontak geçiş dirençleri ölçülür, mahalli topraklamalar kaldırılır, son işlem ve kontroller yapıldıktan sonra sistem servise teslim edilir.

SF6 KESİCİLERDE GAZ AYARININ YAPILMASI

Gaz ayarı için manometrenin ön cam çerçeve cıvataları sökülür, pandülleri ve kontakları sprey sıkılarak manometrenin genel temizliği yapılır. Tornavida ve benzeri metal eşyalar temizlik amacıyla kullanılmaz. Kontaklarda 110V DC vardır. İbreler istenilen değerlere ayarlanır. Cam kapak takılır ve cıvataları sıkılır. Son kontroller yapıldıktan sonra sistem devreye alınır.


SF6 KESİCİLERDE İRTİBAT BARALARI VE KLEMENS ARIZALARININ GİDERİLMESİ

Klemens ve irtibat noktaları kontrol edilir, kontak geçiş noktalarının dirençleri ölçülür, ölçüm neticesinde tespit edilen kötü geçiş noktaları sökülüp temizlenir, gerekirse yenisi ile değiştirilir, gevşek bırakılmadan sıkılır ve kontak geçiş dirençleri tekrar ölçülerek kontrol edilir. Normal ise sistem teslim edilir.
 
sf6 gazlı kesicilerde arıza hallerinde kişisel güvenlik olarak ne gibi önlemler alıyorsunuz? mesela patlamış sf6 kesici hücresine girerken kullanmanız gereken kişisel koruyucu malzemeler nelerdir?
 
Sn.gümüşeser,SF6 gazı gaz halinde sızarsa tehlikesizdir.Tebeşir tozu şeklinde yoğunlaşmış olarak sızarsa zehirlidir.Patlama olmuş hücrede solunum yolu koruyucusundan başka bir ihtiyaç olmaz.Yurdumun insanı hücre kapağını açıp biraz havalandırdıktan sonra koruyucusuz girmekte ve işini yapmaktadır.Uzun vadede çeşitli hastalıklara neden oluyormudur?Neden olmasın?Böyle bir ortamda SF6 gazından ziyade havaya kalkan tozun zararı olmaktadır.En iyisi tozun yatışmasını beklemektir.
 
ya bu sf6 gazı kokusuz zehirsiz değilmiydi ??
 
!! ÖNEMLİ !!
sayın tknsyn cevabınız için teşekkürler.ançak sf6 gazlı kesicilerin arıza hallerinde daha fazla kişisel koruyucular kullanmamız gerektiğini öğrendim. Aşağıdaki bilgileri bu kesicilerle çalışan arkadaşlara duyuralım.çalşmalarınızda başarılar dilerim.



Bakınız TEİAŞ İŞ GÜVENLİĞİ YÖNETMELİĞİNE


TEİAŞ İŞ GÜVENLİĞİYÖNETMELİĞİ

SF6 GAZLI ÇALIŞMALARDA İŞ GÜVENLİĞİ

Madde 94 - Bakım sırasında şalterleme artıklarının, deriyle, gözle teması, ayrıca yutulması veya teneffüs yollarına girmesi kesinlikle önlenmelidir; Bakım esnasında giyilen güvenlik malzemeleri etraftaki partiküllerin tamamen temizlendiğinden emin oluncaya kadar kesinlikle çıkarılmamalıdır. Vücudun herhangi bir noktasının şalterleme artıklarıyla teması halinde bu bölge bol su ile yıkanmalıdır.
a) Bakım ve onarım sırasında aşağıda belirtilen malzemeler kullanılacaktır:
1-Yüz hariç tüm vücuda toz geçirmeyen yıkanabilir veya kullanılıp atılan elbiseler ,
2- Sıvı sızdırmayacak plastik, yıkanabilir veya kullanılıp atılabilen eldivenler,
3- İçeri toz ve sıvı geçirmeyen çizme veya galoşlar,
4- Tam yüz veya hava beslemeli gaz maskesi (B2-P2 tipi filtreli),
5- Yerdeki veya etraftaki partikülleri toplayabilecek Elektrik süpürgesi ,
b) Kapalı Şalt Kesicilerindeki Patlamalarda İzlenecek Yol:
1-Çalışan, patlamadan hemen sonra önce kendi güvenliğini sağlamalı (açık havaya çıkmak, maske takmak vb.)
2-Kapalı şaltın havalandırılması sağlanmalı,
3-Kesicinin bulunduğu yerde gerekli güvenlik önlemleri alınmalı,
4-Elektrik süpürgesi ile etraftaki partiküller alınmalı, partiküllerin alınması sırasında yavaş hareket edilmeli, yerdeki zerrecikler havaya kaldırılmamalı ,
5-Kesici üzerine yapışmış olan partiküller, elyaf bırakmayan bir bezle silinmelidir.
c) Kapalı (atölye, laboratuvar vb.) Ortamlardaki Kesici Bakımlarında İzlenecek Yol :
1-Çalışma sırasında gerekli olan güvenlik malzemeleri giyilmeli,
2-Kesici açılmadan kutupta bulunan SF6 gazı boş tüplere doldurulmalı, açığa bırakılmamalı,
3-Kesici, içerisindeki gaz basıncı atmosfer basıncı ile eşit seviyeye ulaştığında açılmalı,
4-Kutup içerisindeki şalterleme artıkları elektrik süpürgesi ile süpürülmeli ve elyaf bırakmayan bez ile içerisi temizlenmeli,
5-Yeterli havalandırmanın olmadığı yerlerde hava beslemeli maskeyle çalışma yapılmalı,
6-Etrafında şalterleme artıklarının bulunduğu yerlerde kesinlikle sigara içmek, yiyecek yemek veya herhangi bir içki içmek yasaktır.
7-İşe ara verildiğinde (öğle paydosu vb.) veya iş bitiminde yüz, boyun ve eller sabun ve bol su ile yıkanmalıdır.
d) Bakım Sonrası Alınacak Tedbirler:
1-İş bitiminde kullanılıp atılan malzemeler kullanılmış ise bu tür malzemeler sızdırmaz torbalarda toplanmalı, bu torbalar emin bir şekilde muhafaza edilmeli,
2-İş bitiminde elektrik süpürgesinin torbası, gaz maskesinin filtresi, temizlikte kullanılan bezler ile atılması gereken diğer malzemeler de sızdırmaz torbalarda toplanmalı, torbalar saklanmalı,
3-Temizlenebilir türdeki malzemeler (gaz maskesi, çizme, temizlenebilir elbiseler) iş bitiminde bol su ile çalkalandıktan sonra %10 soda solüsyonu ile yıkanarak temizlenmeli,
4-Temizlik işleminden sonra ark ürünleri ile temas etmiş olan ve atılması gereken tüm malzemeler, muhafaza edildikleri yerden alınarak kireç kaymağı içerisinde nötralize edilmelidir. Sodyum kireç kaymağı ile (Sodyumhidroksit ve Kalsiyumoksit) çamur, minarelleştirilmiş çamur ve dolayısı ile kalsiyumflorid çamuru adı altında uygun yok etme yöntemleri için depolanmalı,
5-Saklanması gereken sızdırmaz torbaların üzerine uyarı amacı ile tehlike uyarı işareti (kuru kafa) mutlaka konulmalıdır.

BAKINIZ TEİAŞ SOMA ELEKTRİK TEKNOLOJİLERİ GELİŞTİRME VE EĞİTİM TESİSLERİ İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ YAYINLARI

SF6’LI ORTAMDA ÇALIŞMA İÇİN TYVEK ELBİSE

TANIMI: İşlem görmüş SF6 ile yan ürünlerine karşı çalışanı koruyan elbisedir.

YAPISI: -Başı, yüze takılı tam yüz maskesinin çevresinden toz veya herhangi bir partikülün içeri girmesini önleyecek şekilde dizayn edilmiş olmalıdır.
—Elbise kapşondan itibaren tamamını, pantolon kısmının parçaları ayak bileğine kadar, kollarda ise el bileğine kadar korumalıdır.
—Elbisenin kolları el bileğinde eldiveni, pantolonda ise ayak bileğinde galoşu veya çizmeyi kavramalı ve buralardan içeri bir şey sızmamalıdır.
—Ayrıca fermuarlı olan kısmı kapaklı olmalı buradan da içeri bir şey sızdırmamalıdır.
—Elbise günlük elbise üzerine giyilecek şekilde geniş olarak dizayn edilmelidir.


TEKNİK ÖZELLİKLER:
1- Elbise, işlem görmüş SF6 ve yan ürünleri olan partiküllerden etkilenmeyecek ve içine girmeyen bir malzeme (TYVEK veya benzeri) veya kâğıt kumaştan imal edilmelidir.
2- Elbisede kullanılan kumaş mekanik zorlamalara ve yırtılmalara karşı mukavim olmalıdır.
3- Elbise, dikiş ve fermuar yerlerinden içeri toz ve partikülleri sızdırmayacak şekilde dizayn edilmeli fermuar üzerinde koruyucu kapak bulunmalıdır.
4- Elbise çalışanı terletmemeli ve vücudu havalandırmalıdır.
5- Elbisenin kapşon kısmı tam yüz maskesine iyice yapışacak şekilde elastiki olmalı boyun ve yüz kısmından içeri toz ve partikül sızdırmamalıdır.
6- Elbisenin el bileklerinden ve pantolon paçasından içeri toz ve partikül sızmasını önleyecek şekilde elastiki manşetleri olmalıdır.
7- Elbiseler günlük giysi üzerine giyilebilecek genişlikte ve giyilip çıkarılması kolay olmalıdır.
8- Elbise imalinde kullanılan kumaşlar insan sağlığını bozacak nitelikte olmamalı ve çevreye zararlı atık bırakmamalıdır.



9- Elbiseler;
Beden ölçüleri Vücut ölçüsü Boyu
(S) Küçük boy 84-92 cm 162-170 cm
(M) Orta boy 92-100 cm 168-176 cm
(L) Büyük boy 100-108 cm 174-182 cm
(XL)Çok büyük boy 108-116 cm 180-188 cm
(XXL)Süper boy 116-124 cm 186-194 cm

ölçülerden biri veya bir kaçından seçilmelidir.

10- Elbise üzerinde;
—Yapımcı firmanın adı,
—İmal yılı,
—Beden ve diğer özelliklerini gösterir bilgiler
silinmeyecek şekilde bulunmalıdır.

SF6 GAZINA DAYANIKLI GALOŞ

TANIMI: İşlem görmüş SF 6 ve yan ürünlerine karşı çalışanların ayaklarını koruyan galoştur.

YAPISI: Galoş iş ayakkabısının üzerine giyileceğinden giyilip çıkarılması kolay olmalıdır.Galoşun üst kısmı dizden 5-10 cm altta olmalı ve pantolonun parçasını sıkması için elastiki olmalıdır.

TEKNİK ÖZELLİKLERİ:

1- Galoş, işlem görmüş SF 6 ve yan ürünleri olan partiküllerden etkilenmeyecek bir malzemeden(TYVEK veya benzeri kâğıt kumaştan) imal edilmelidir.
2- Galoş malzemesi mekanik zorlamalara ve yırtılmalara karşı mukavim olmalıdır.
3- Galoş dikişlerinden içeri toz ve partikül sızdırmayacak şekilde dizayn edilmelidir.
4- Galoşun yüksekliği yaklaşık 35–40 cm olmalı ve konç kısmı içerisine bir şey sızdırmasını önleyecek şekilde elastiki olmalıdır.
5- Galoşlar iş ayakkabısı üzerine giyilebilecek genişlikte ve giyilip çıkarılması kolay olmalıdır.
6- Galoş, insan sağlığına zarar vermeyecek malzemeden imal edilmeli ve çevreye zararlı atık bırakmamalıdır.
7- Galoş üzerinde;
—Yapımcı firmanın adı,
—İmal yılı,
—Ölçü ve diğer özelliklerini gösterir bilgiler
silinmeyecek şekilde bulunmalıdır.

Değerli arkadaşlar yukarıda görüldüğü gibi sf6 gazlı kesici arızalarında dikkatli davranmamız gerekiyor.bu koruyucu malzemelerle çalışmamız gerekli aksi halde çeşitli sağlık sorunları ile karşılaşabiliriz.
1-sf6 gaz halinde iken zehirsizdir.
2-havadan ağır bir gazdır.(5 kat)
3-boğucu etkisi vardır.
4-oksijenli bilişikleri ince toz halinde oluşur.(KESİCİ KUTBU PATLADIĞINDA AÇIĞA ÇIKAN SFO2 ve SFO4 ÇOK ZEHİRLİDİR.)
5-kesicilerde kullanıldıkca sf4 ve sf5' e dönüşe bilir ve bunlarda tahriş edicidir.
6-solunduğunda akçiğer ödemine sebeb olur.
kaynak:yüksek gerilim şalt ve teçhizatları TEİAŞ SOMA EĞİTİM YAYINLARI
 

Forum istatistikleri

Konular
129,800
Mesajlar
930,209
Kullanıcılar
452,598
Son üye
Pavantanwar

Yeni konular

Geri
Üst