Sigorta Atıyor Yardım İstiyorum

orkun740

Üye
Katılım
13 Ocak 2010
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
37
Bu işte daha çok yeniyim oyüzden sizlerden daha deneyimli bilgi almak istedim.
Evde otururken aniden salon ve mutfağın elektrikleri kesildi. Sigortayı kaldırıyorum tekrar atıyor galiba kısa devre var. Bu arızayı bulmak için nasıl bir yol izlemem gerekir. Yani elimde tüm malzeme ve aletler mevcut fakat nasıl ölçüm yapıp nereyi ölçeceğimi bilemiyorum.
Sigorta girişlerinimi ölçücem yada hangi konumda hangi kabloları ölçücem
Buatlaramı bakıcam yada prizleremi bakıcam
Yardımcı olursanız sevinirim
Bu arada işi bilmiyorum kaza yaparım gibilerinden düşünmeyin sadece ölçü aletini kullanmayı bilmiyorum.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
bence bu işi sen sen yapmamalısın. İlla yapacağım diyorsanda pratik olarak arıza arama sıralaması vardır. Öncelikle atan sigortanın çıkışında tek kablomu yoksa birden fazlamı var ona bak birden fazla ise tek tek deneyip hangisinde sigorta atıyorsa o sortide ararsın arızayı genellikle bu tip arızalar yükten çıkar hangi lamba yada prizler çalışmıyorsa hepsini ayır muhtemelen led armatür spot armatür varsa onlardan yapar. hala sonuca ulaşamamışsan buatları açarsın.
kolay gelsin.
 
daha pratik olsun istersen önce prizlerin hepsini boşa çıkar. tekrar sigortayı kaldır. muhtemelen tekrar atmayacaktır. sonra fişleri tek tek tak. arıza büyük bir ihtimalle kendini belli eder.
 
Bilginiz için teşekkür ederim fakat bunları deneme yanılmayla değilde ölçüm cihazıyla yapılması daha doğru olmazmı ve bugüne kadar hat üzerindeki yükler değişmeden kullanıldı Yani daha önceden çalışan şeylere ilaveten bir şey takılmadı O yüzden yükten dolayı olduğunu düşünmüyorum Avometreyi nasıl kullanıcağım hakkında bilgi verirseniz sevinirim
 
:))) elektronik cihaz tamir etmiyorsun elektrik arızası arıyorsun ölçü aleti bir işe yaramaz motor falan ölçsen ok ama evdeki arıza meslektaşlarımın yazdıgı gibi aranır.
 
:) tamam arkadaşım ben iletken plastiğinin eriyerek topraklamada bir kaçak olursa ondan kaynaklanır diye düşünmüştüm Neticede verdiğiniz bilgiler doğrultusunda yaparım akşam teşekkür ederim ilgilendiğiniz için
 
arkadaşım evde yüksek güçlü soba ütü vb bir şey kullanıyorsan bundan olma ihtimali yüksektir.bazı arkadaşların dediklerini uygula.öyle bir arıza benim başımada gelse ben şu yolu izlerim.olay anında yanan yada koku varmı.görsel bir durum yoksa tüm prizlerden fişleri çeker yeniden otomatı kaldırır atmıyorsa tek tek fişleri takar attığı anda kendini belli etmiş olur.ama fişleri takarken ayağına terlik giyer ve elimi duvara dayamam.ayrıca elektrik bilgin yoksa ölçü altiyle nasıl anlamayı bekliyorsun.deki prizde tv takılı veya soba takılı bunu ölçmeyle sen anlıyamazsın.pratik ve kesin yolu budur.daha kolayı ise elini cebine atacan madem bilgin yok.
 
öncelikle elninzdeki ölçü aletinin avometre oldugunu varsayarak konuya açıklık getirmek istiyorum.

1.sigorta bozulmuş olabilir.. sigortanın çıkış ucu , yani enerjisi şuanda olmayan ucu çıkartın ve sigortayı kaldırın .

2. sigorta boşta iken atmıyorsa , bütün prizlerde ne varsa çekin sigortayı kaldırmayı deneyin.

hala sonuç alamadıysanız ...

3. avometreyi diyot ölçme kademesine alın ve faz ile nötr , nötr ile toprak , faz toprak arası , kısa devre olup olmadıgına bakın.
( sistemin baglı oldugu ve diger bölgelerle yapısal baglarını düşünecek olursanız , avometre belirli oranda ohm gösterebilir, diyot kademesinde ilk anda ses gidip gelirse bu kısa devre oldugu anlamına gelmez , diger bölgelerin baglantısının oldugu anlamını taşır , burada hiçbir sorun yok demektir. ) diyot kademesinde sürekli ses çıkıyorsa kısa devre var demektir. bunu gidermek için ...

4. sigortanın baglı bulundugu buatları tespit et. ve fazlarını ayır . not ( buatların fazlarını aynı anda kaldırma tek tek fazı çıkart sigortayı kaldırmayı dene... )

bu şekilde sorunun hangi buatta oldugunu buldun demektir...

hala sorun olan bölgeyi bulamadıysan ...

5. fazını çözdügün ve sorun olan buatın baglı oldugu prizleri , lambaları kontrol et. prizde baglı hiçbirşey olmasın...



ELEKTRİKDE ARIZA BULMAK YÖNTEM VE TECRÜBELERE DAYALIDIR... BİR MAKİNENİN SİSTEMİNDEN BAHSETSEYDİN , SANA ÇOK DAHA FARLI ŞEKİLLERDE ÖLÇÜ ALETİ KULLANMAYI VE NE GİBİ GÖZLEM YAPMAN GEREKTİGİNİ ANLATABİLİRDİM, EVDEN BAHSEDİYORSAK EGER BURADA TECRÜBELER KONUŞUR ...
 
Selamun aleyküm

Bir takım temel yollar gösterilmiş.

Arıza tesbitte uzmanca, veya ustaca veya alelade yöntemler olabilir. Kullandığınız cihazlara göre sigorta atma durumunda tekrar kaldırıp denemenizde bazı zararlar veya olan zararın devamı yaşanabilir. Mesela prizden sonra devam etmiş uzun bir kabloda kısa devre olsa tekrar kaldırıp denemenizde tekrar yanma olabilir ve bunun değişik kombiasyonları bulundukları yere değişik etkiler yapabilir. Bunu siz değerlendirirsiniz.
Atan sigorta hattında ana sigorta olmalı. Tek bir sigortanın bulunduğu hattı elinizle kaldırırken sigorta atmasına rağmen elinizle uyguladığınız kaldırmaya göre bir miktar daha kontak verip başka zararlara sebep olunabilir.

Bahsedildiği gibi aletleri ortamları bağlantıları incelemek öncül fikir verebilir. Aletlerden ölçü için her aletin direncini ölçüp olması gereken değerle karşılaştırabilirsiniz. Yalnız bazı aletlerin kalkış direnci ile çalışma direnci ve bazı elektroik cihazların değişik özelliklerinden dolayı bunları hesaba katmanız gerek.Tabi özel bir alet vb olup olmadığını siz değerlendiirsiniz.

Mesela buzdolabındaki yardımcı sargı birkaç san. içinde devreden çıkar ama kalkış anında devrededir. Tabi kalkış hallinin de çalışma halinin de dirençleri çok büyük fark arzetmez ama burada elektrik akımın endüktans(geciktirici,elektromanyetikefektif) dirençle karşılaşmasından dolayı sizin alet ölçümünüz direk sonucu ifade etmeyebilir. Bu konularda yazdıklarımın ziyadesinde uzman arkadaşların bilgi vermesi daha açıklayıcı olabilir.

Eldiven kullanmak, elektriğin çarptığı anda dengeyi kaybetmemek ve başka aklınıza gelen her tip tedbiri almanız gerekir.

Hayırlı günler dilerim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,818
Mesajlar
920,737
Kullanıcılar
450,908
Son üye
mert095

Yeni konular

Geri
Üst