sigorta atmiyor tehlikeli durumlar olusuyor

ahmet_plc

Üye
Katılım
30 Haz 2008
Mesajlar
28
Puanları
1
Yaş
40
iyi gunler;

Bazen dagitim hatlari kopuyor ve yere degiyor, ama bu hatta bagli olan sigorta mesela 50 Amplik atmiyor. Mesela bu hattan 5 Amp geciyor normal zamanda ve kopunca yere degiyor ve yerin akimi ile birlikde mesela 40 Amp oluyor, ama sigorta 50 Amp lik oldugun icin atmiyor, bu gibi durumlarda yapilabilecekler nelerdir?

iyi calismalar
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Bu olayın adı yüksek empedans ile kısa devre hatası olarak biliyorum.Hattın temas ettiği noktanın empedansı yüksek olunca büyük bir kısa devre akımı oluşmuyor sanki normal bir tüketim varmış gibi oluyor.
Çözümü bende merak ediyorum.
 
iyi gunler;

Bazen dagitim hatlari kopuyor ve yere degiyor, ama bu hatta bagli olan sigorta mesela 50 Amplik atmiyor. Mesela bu hattan 5 Amp geciyor normal zamanda ve kopunca yere degiyor ve yerin akimi ile birlikde mesela 40 Amp oluyor, ama sigorta 50 Amp lik oldugun icin atmiyor, bu gibi durumlarda yapilabilecekler nelerdir?

iyi calismalar
sigortanın görevi devre kesicidir!siz 5 amper geçen yere 50 a.sigorta takarsanız devreyi kesmez.Birde kullandığınız sigorta kullandığınız iletkenin amper taşıma gücüne uydun olmalı!2,5 kablo maksimum 25 a. çeker bu yüzden 2,5 kabloya 16-20 amper sigorta kullanabilirsiniz!gibi.birde kA mı küçük olan sigortalar kullanmak sigortanın erken açmasını sağlar 3kA gibi sigortalar eğer siizn sigprtanın kA 6 veya 10 ise yine kısa devrelerde açma zamanı geçikecektir.Bu nedenle sigortanızı mutlaka uygun değerlerde olanla değiştirin aksi takdirde bir insanın canının yanmasına neden olabilirsiniz!
 
Elektrik teknisyenliği veya işçiliği aslında sorumluluğu çok olan bir konu bazılarının dediği gibi faz nötr al götür değil.Bir klemenste gevşek bıraktığınız bir bağlantı o kablonun yanmasına ve yangın çıkmasına neden olur.O çıkacak yangında bir kişinin canı yansa o kabloya gerekli dikkati göstermeyen kişi vicdanen ve ahlaken sorumludur!Bir kabloya taşıyacağı amperden yüksek sigorta kullanmakta çok yanlış bir uygulamadır!Yine çok tehlikeli sonuçları olacak bir iştir.Çok şükür ülkemizde bu tür hataları ne kadar yapsak da sonuçları çokta kötü olmuyor çoğu zaman!Hani derler ya imanla çalışıyor diye!Ne yazık ki bir çok elektrik devresini Allah koruduğu için bir şey olmuyor!Ama firma sahipleri iş yaptıracak kişiler ve sorumlu kişiler bir işi ehline yaptırmalı!herkes her işi yapmamalı.
Eski çalıştığım ekol lojistik te takım lideri dediğimiz usta başımın sen elektrikçisin mekanik işinide yapacaksın demesine yıllarca ben elektrik teknisyeniyim mekanik işçiliğini mekanikçiye yaptır elektrik işçiliğinide elektrikçiye diye yıllarca mücadele ettim.Bana şu mekanik işi yap dediğinde ben yapmam diye geri çekildim!Ama kaç teknisen bunu yapıyor?
 
Faydalı yük olarak tabir edilen işletme akım sınırları içerisinde kalan bir arıza durumu. Kısa devre olsa sigortalarınız devreye girerek sistemi koruyacak. Fakat arıza akımı bahsettiğiniz gibi işletme nominal değerleri içerisinde kalıyor ve sistem normal yük gibi davranıyor. Aslında incelenmesi gereken bir durum bu esnada cos fi ne durumda. gerilim düşümü oluyor mu? Binalarda olsa kaçak akım koruma sisteminiz devreye girer devreyi açar, fakat yüksek gerilim veya şehir içi havai dağıtım hatları için nasıl bir çözüm var bilmiyorum. Bu olay elektrik yangınlarının bir çoğunun temelini oluşturuyor. Kısa devre arızasından yangın çıkma ihtimali faydalı yük arızasının yanında çok küçük kalır.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,190
Mesajlar
924,068
Kullanıcılar
451,553
Son üye
baran.3230

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst