Entrasan bir toplumuz, çok net konuşuyorum. Verdiğim örneğin nesi alaycı yada kırıcı. Gerçekleri duymaksa kırıcı o benim problemim değil. Benim eleştirilerime saçma diyenlerin verdikleri cevap ve savunma şekli burda duruyor. Merak edenler için söyleyim, abim öğretmen ve ben lisede okurken bile öğretmenlik hakkında fikirlerim buydu. Ben mühendisliğide bu kadar hatta daha fazla eleştirdim, öğretmen olanlardan biri bile delikanlıca çıkıp gerçeği kabullenemedi arkadaş. Hz. Alinin söylediği söz milli eğitim bakanlığındaki öğretmenleri mi kapsıyor???. Acaba Hz. Ali`ye sorsan yazları çalışmayan, haftada 5 gün oda yarım gün çalışan adamlar hakkında düşünceleriniz nedir, acaba cevabı ne olurdu.!!!!! Uydurma hadisler gibi uydurma Atatürk sözleride duyulmaya başlandı, biraz araştırın Atatürkün öyle bir söz söylemediğini bilecektiniz.
Ben olayın insani boyutunu düşünüyorum. Bundan yaklaşık 6 ay önce, yapı denetim firmasındaki bir mühendis abimizin oğlu ve yanında bir arkadaşı ile geldi. Konu birden çok çalışmaya geldi ve bu üniversitede okuyan zeka pırıltısı günde 8 saat çalışamnın az olduğunu söylüyordu. Günde 10 saatten az çalışmak geri kalmaya sebep veririmiş!!!!! Bende öğretmenlere bakın dedim, nerdeyse tatilden sıkılacaklar..... o sırada bu iki arkadaş birden renkleri değiştide öğretmenlik göründüğü gibi değilmiş, çok zormuş, kpss diye bir illet varmış çok zormuş (92 küsür aldım ammada zordu neyse
sonra doğu göçü bilmem ne öğretmen çok çalışıyormuş diye bir ton laf sıraladılar. Siz nerde okuyorsunuz diye sordum, marmara kimya öğretmenliğinde okuyorlarmış
))))
Bu konuda da aynısı oldu, şu şartları ilk okuduğunuzda bu şartları isteyenin yüzsüz olduğu hayyatta kimse çalıştırmaz demiştiniz pek çoğunuz dimi? O sırada aklınıza gelen meslek hangisiydi? Mühendis mi acaba? Mühendis bu şartlarda çalışmak isterse yüzsüz, ukela, şımarık, dalga geçiyor deniliyor. Ama jeton düşüp öğretmen olduğu anlaşılınca yine kendi öğretmenlik mezunu olan arkadaşlarından birden mantiletisi değişiyor. Başkalarına layık göremedikleri şartları öğretmen olunca çok rahatlıkla hakettiklerini düşünüyorlar. Yine aynı ebeveyni öğretmen olanlarda anne babası tembel denmesin diye savunmaya geçiyor. Yine aynı günde en az 10 saat çalışılmalı diyen ama kendisi en fazla yarım gün çalışacak uyanık midesi geniş işgüzarlarımı görmeyelim.
Mühendis de, mimar da, işletmeci de, vs. meslekte çalışanda insan, öğretmen olarakta çalışan insan. Onlarında bir ailesi var, onlarında bir sorumlulukları var, öğretmenlerinde var. Biri yarım gün bilemediğin saat 3 e kadar çalıştırcan, yerine göre hafta içi boş vercen, haftasonu çalışmak bedir bilmeyecek, yazları dersen işe gitmek bilmeyecek, diğer tarafta haftanın 6 günü çalışacak, bir pazarı bile belki net tatil olmayacak, nöbeti vardiyası yerine göre çok büyük sorumlulukları olacak, her daim kendini yenileme ve geliştirme kıskaçında olacak ve bu durumda ilk tarafta bahsedilen öğretmen sıfatlı vatandaşlar yaptıkları işi kutsallık kılıfıyla örtüp üstüne duygu sömürüsü yapacak. Herkes yapıyor demiyorum ama çoğunlukta yapıyor. Öğretmenlikte birer meslek, Türkiye şartlarında hemen hemen en kolay meslek.Hala buna rağmen yakınma bu meslekte var.