Super İ/O ve BIOS sorunu hakkında

Umarım ukalalık olarak algılamazsınız ama söylemek istediğim bir kaç şey daha olacak.

Stand-by entegresinin çıkışında voltaj görüyor fakat bios ve diğer entegrede göremediğinizi söylüyorsunuz.

Kendimce şöyle bir varsayımda bulundum. Acaba o entegreler voltajı başka bir yerden mi alıyor ? çünkü entegrelerde kısa devre olsa stand-by entegre çıkışında voltaj çöker ayrıca kontrol entegresi kendisini korumaya alır voltaj üretmez yada arızalanır.

Peki ne yapmak gerekir ? I/O entegresinin etrafındaki kondansatörleri kısa devre olup olmadığı konusunda ölçüm yaptınız mı ?

yada diğer voltaj gelmeyen entegrelerin etrafındaki kondansatörler üzerinden.

Yaptığınızı ve kısa devre bulamadığınızı var sayarak bir de voltaj enjeksiyonu yapmanızı önerebiliyorum lakin güç kaynağınızın akım sınırlamalı güzel bir kaynak olmasına ayrıca örneğin enjeksiyon yapacağınız şüphelendiğiniz bölgenin gerektirdiği voltajın altında ve akımı çok kısıktan başlayarak eğer arızayı bulamazsanız bir miktar daha artırmanız gerekir ve biraz bilmeyen için tehlikelidir diyebilirim. ayrıca youtubede güzel anlatımlı videoları var.

Aslında şema olsa daha detaylı olarak hangi voltaj starttan önce yada sonra geliyor vs bunları da takip edebilirsiniz elbette ama bazı durumlarda starttan sonra voltaj geliyor da olabilir...

Bence ölçüm konusunda biraz daha detaya girip kısa devre kontrolü ve voltaj enjeksiyonu konusuna yoğunlaşıp nerede kesiliyor nerede var takip etmenizde fayda var. Anakart şeması bulunmasa da üzerinde olan komponentlerin datasheetleri mutlaka vardır bir çok bilgiye şemaya oradan da ulaşabilirsiniz diye düşünüyorum.

Ama Allah kolaylık versin demeden de yazıyı bitirmek istemedim. iyi çalışmalar.
çok teşekkür ediyorum vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı,denicem
 
Konu ile halen ilgileniyor musunuz bilmiyorum. Lakin ilgileniyorsanız bir katkıda bulunmak istiyorum...

Bunu net olarak çözmenin bir yolu daha var aslında.... Ama elinizde bir osiloskop olması gerekiyor...

Elinizde var mı yok mu bilmiyorum. var sayarak söylemek istiyorum.

Bios dediğiniz şey aslında bir çeşit spi haberleşme ile çalışan eeprom bellekten ibaret örneğin 25L08 olsun...

Bu eepromun haberleşme uçlarında osiloskop ile baktığınız zaman ki bu her zaman olmaz pc start verildiğinde ilk bir kaç saniye içinde gerçekleşir. Haberleşme pinlerinde tam ve net görülen bir haberleşme sinyali izlemelisiniz yani köşeleri dik kesik ve bir önceki starttaki ile aynı yapıda. Eğer saçma sapan sinyal şekilleri görüyorsanız bios silinmiş ve haberleşemiyor demektir diyebiliriz.

Ayrıca bios silindiğinde komple silinmiş de olmuyor aslında yani ya bir satır bozuluyor ya bir harf vs ama sonuçta start veriyorsunuz ekrana görüntü gelmiyor pc bir müddet çalışıyor kapanıyor yada bir müddet çalışıyor kapanıp tekrar çalışıyor vs

Sonuç = osiloskop şart ben bu işler için pc osiloskop kullanıyorum ( aslında çok da uğraşmıyorum ama çok nadir uğraştığım zaman da işimi hayli görüyor ) intrustar marka bir osiloskop...

Bu arada mert şener dedikleri adamın videoları da çok öğretici ve güzel konuları ele alıyor ben o videolardan çok şey öğrendim.

Birde azeri bir bilgisayar mühendisi var o da çok güzel bilgiler yayınladı bir dönem şu an nette var mı bilmiyorum ama tavsiye ederim.

Bu yeni detay da güzel şeyler paylaşıyor tavsiye edebilirim...

selamlar,

elimde çalıştırıp kullanmak istediğim 2 adet, 4 opteron işlemcili eski model supermicro sunucu anakartları var, h8qgl-6f ve h8qg6-f.

her ikiside açma düğmesine basıldığında anlık açılıyor, kapanıyor, tekrar açılıp çalışmaya başlıyor.

webde tarama yaparken sizin yukarıda yazdığınız bu yazıyı gördüm, bios çipindeki sorundan dolayı böyle davranabileceğini yazmışsınız anakartların, konuyla ilgili; bios update yapıldığında bu sorun giderilirmi yoksa bios çipinin çıkarılıp programlanmasımı gerekir bilginiz varmıdır acaba?

h8qg6-f şu an açılışta bu şekilde davranarak çalışıyor,

h8qgl-6f başta bu şekilde davranıp çalıştı, sonra bios resetlenerek(pil çıkarılıp reset pinleri kısa devre edilerek) çalışmaya başladı şimdi ise 5-10 defa kısa devre edildikten sonra çalışmaya başladı yani yavaş yavaş ölüyor. Bu anakart açılırsa, açıldığında hiçbir sorunu yok 4 işlemciyi ve tüm bileşenleri görüyor win11 kuruluyor gayet sağlıklı çalışıyor ama açılışta problemi var. BIOS çipinin sekizinci bacağında 3.3V görüyorum, SIO çipinin 3VCC ayaklarında 3V yok ama 3VSB ayağında var, düğmeye basıldığında SIO daki düğme pininin 3.3v dan 0V a çekildiğinide görüyorum, southbridge e giden düğme pininde 2.8V aynı anda 0V a çekiliyor(bunun 3.3V olması gerek sanırım). dolayısıyla benim aklıma gelen 3VCC pinini kartın üzerindeki bir 3.3V dan beslemek ama bu pin kart çalışmaya başlamadan 3VCC ile beslenmelimi yoksa beslenmiyor olması normalmi onu bilmiyorum, deneyip bakıcam.

Size sormak istediğim ikinci konu; osiloskop ile bios çipinin kodundaki kopukluğun anlık olarak görülebileceğinden bahsetmişsiniz, böyle bir durumda osiloskop ile nereleri kontrol etmek faydalı olur bir fikir verebilirmisiniz, SIO tetiklenmiyor neticede çip demi sorun var beslemedemi anlamak için osiloskopun faydası olurmu?

teşekkürler şimdiden.
 
Hocam merhabalar SIO dediğiniz süper I/O çipi mi oluyor anlayamadım...

Bios çipinin kodundaki anlık kopukluk değil aslında olan bios çipi dediğimiz çip bir eeprom entegresi ve spi haberleşme ile çalışıyor. clock ucu ve data ucu var cs ucu var vs biz osiloskop ile bu çipe sinyal geliyor mu bu çipten sinyal gidiyor mu şeklinde dataları kontrol edebiliyoruz diye yazdığımı hatırlıyorum.

Yani cihaza ilk start verdiğimiz anda bu çipin data uçlarında kararlı bir şekilde data akışı olması gerekiyor bir müddet ve osiloskop ile bu var mı yok mu ona bakıyoruz. I/O çipine gelince anakartların blok şemalarında vs çipin nereleri kontrol ettiğini gösteren detaylı şekilde açıklanmış şemalar olması gerekiyor takip ederek bir şeyler bulunabiliyor...

Örnek olarak bir anakarta ait şema olarak
https://www.scribd.com/document/524543461/DAG7BDMB8F0-REV-F-Schematic-Diagram
linkini vereyim her anakartın bu şekilde olan şemaları var ilgili anakartların şemalarını bulup ona göre müdahale etmek gerekiyor.
webde tarama yaparken sizin yukarıda yazdığınız bu yazıyı gördüm, bios çipindeki sorundan dolayı böyle davranabileceğini yazmışsınız anakartların, konuyla ilgili; bios update yapıldığında bu sorun giderilirmi yoksa bios çipinin çıkarılıp programlanmasımı gerekir bilginiz varmıdır acaba?

Yani aslında ben direk osiloskop ile ölçüp haberleşmeyi gördükten sonra yani donanımsal bir arıza olmadığına emin olduktan sonra çipi sökerek uygun bin dosyasını bulup aynı kodda olan başka yeni bir çipe kodu yükleyerek yerine takmayı tercih ediyorum.

Hangi pinde hangi voltajın olacağı hangi sinyalin olacağı ve bu sinyallerin starttan önce mi sonra mı olması gerektiği falan şemalarında belirtilmiş oluyor genelde. Fakat eğer bios çipi arızalı yada çökmüş olsa içindeki yazılım hasar görmüş olsa pc açılmaz diye düşünüyorum...

Anakartın üzerinde nektokin denen kondansatörler varsa onların kontrol edilmesi ve diğer kondansatörlerin kontrol edilmesinden tarafayım. aynı zamanda güç kaynağının kondansatörleri vs komple kontrol edilmeli ama derken ederken yine osiloskopa geliyoruz...

Kodansatörlerdeki arızalar genelde parazitli voltaja sebep olur ki bu da osiloskobu ac modunda vpp değerini ölçerek belli olur burada kondansatörlerin daha doğrusu besleme hatlarının üzrerindeki parazit sinyallerini cihaz yüke bindiği zaman görebiliyoruz.

h8qgl-6f başta bu şekilde davranıp çalıştı, sonra bios resetlenerek(pil çıkarılıp reset pinleri kısa devre edilerek) çalışmaya başladı şimdi ise 5-10 defa kısa devre edildikten sonra çalışmaya başladı yani yavaş yavaş ölüyor. Bu anakart açılırsa, açıldığında hiçbir sorunu yok
Muhtemel olasılıkla besleme hattından kaynaklı bir parazit alıyor ve kararsız davranınca resetlemek gerekiyor...

Çökmüş ve arıza yapmış bios çipi resetlenerek çalışmaması gerekir.
 
donanımsal bir arıza olmadığına emin olduktan sonra çipi sökerek uygun bin dosyasını bulup aynı kodda olan başka yeni bir çipe kodu yükleyerek yerine takmayı tercih ediyorum.
Önemli.
Öncelikle eski biosu yedekleyin. Sonra yeni bios u flasha yazın.
Nec-tokin ler kesinlikle kontrol edilmeli, hatta yenileriyle değiştirilmeli.
Sizdeki Anakartlar da görülen arıza türlerinin bir çok nedeni olabilir.
Nokta atışı şu nedenden dir denilemez .
İşlemci pininin bir tanesinin basmaması/ temas etmemesi gibi vs vs...
Sıvı teması/ korozyon vs.vs...
Donanımsal arıza yok demektense....
Mikroskop altında kartların incelenmesi uygun olur
Detaylı inceleme gerekli .
 
Önemli.
Öncelikle eski biosu yedekleyin. Sonra yeni bios u flasha yazın.
Nec-tokin ler kesinlikle kontrol edilmeli, hatta yenileriyle değiştirilmeli.
Sizdeki Anakartlar da görülen arıza türlerinin bir çok nedeni olabilir.
Nokta atışı şu nedenden dir denilemez .
İşlemci pininin bir tanesinin basmaması/ temas etmemesi gibi vs vs...
Sıvı teması/ korozyon vs.vs...
Donanımsal arıza yok demektense....
Mikroskop altında kartların incelenmesi uygun olur
Detaylı inceleme gerekli .
teşekkürler cevap için,

kart çalıştığında işlemcilerde veya herhangi bir komponentde sorun görünmemesi HWİN64 de tüm komponentlerin sağlıklı görünmesi hatta cpu benchmark v.s. yapıldığında 64 core da 1 saatten fazla %100 yüklenmeden 30 derece ile çıkması komponent bazında donanımsal sorunu yoktur olarak değerlendirmeme sebep oldu.

neticede tek sorun düğmeye basıldığında kartı ve psu yu açacak/uyandıracak tetiklemenin olmaması, tetikleme olduğunda herşey normal çalışıyor. Mikroskopla incelenincede anakartta fiziksel bir sorun görünmüyor, pilin yanındaki bios reset pabuçlarıyla resetleme yapıldığında anakartdaki 3.3V toprağa çekiliyor benim anladığım çünkü o 2 pabucun biri toprak biri 3.3V. Supermicro nun kullanım kılavuzunda bir sekans var bunun için, güç kablosunu çıkarın, pili çıkarın ve pabuçları 10-15sn kısa devre yapın deniyor, muhtemelen anakartın uyandırılması için kullanılan 3.3v hattındaki tüm kapasitörleri boşaltmak için bunu söylüyorlar.

yani ben şahsen bütün amatörlüğümle 3.3v ile ilgili bir sorun olduğunu düşünüyorum yada SIO çipiyle ama bir full çalışıp bir hiç çalışmamasıda çiple alakalı bir sorun olmadığını düşündürüyor neticede çipte sorun olsa hiç çalışmaz, kısa devre olsa ısınır, etrafındaki kapasitörlerde kısa devre okunur voltmetreyle v.s...
 
Başka bir besleme/PSU ile denediniz mi?
merhabalar,

şimdi psu konusu şöyle;

bunlar sunucu anakartları ve supermicro nun özel 5 pinli bir konnektörü var kartlarda o bağlanmadan kartlar çalışmıyor. O 5 pinli konnektör yine supermicro nun ürettiği power breakout board denilen, modüler güç kaynaklarının takıldığı bir board da var, bendeki breakout board a 4 güç kaynağı takılabiliyor mesela bunlar redundant çalışıyor yani yedekli 4 tane 1600W güç kaynağı takıyorsunuz 2 si ölse 2 siyle çalışmaya devam ediyor, 2 tane taksanız da çalışıyor o zaman 1 güç kaynağı ölse diğeriyle devam ediyor sistem çalışmaya.

dolayısıyla özel bir setup ı var aynı psu+breakout board kombinasyonunu birkaç 4 işlemcili anakartta denedim diğerlerinde sorunsuz çalışıyor bu kombinasyon yani güç besleme kısmında bir sorun yok diyebilirim bundan dolayı.

elimdeki 4 modüler 1600W lık psu ile de denedim bu arada anakartın davranışı aynı..

bu anakartlarda 3 adet 8pin cpu konnektörü var mesela başka bir yeni versiyon anakartta 5 adet 8pin cpu konnektörü var elimdeki breakout board aslında o anakartın, 5 adet 8pin cpu besleyebilen bir güç kartı yani bu kartlarda zorlanacak bir güç grubu değil.
 
neticede tek sorun düğmeye basıldığında kartı ve psu yu açacak/uyandıracak tetiklemenin olmaması, tetikleme olduğunda herşey normal çalışıyor.
- Power swich te yapabilir (lehim çatlağı, temassızlık, arızalı swich vs. Vs...)
Bazen gözden kaçsa da kontrol edilmeli.

- PSU da kontrol edilmeli
( Bilgisayar bir kaç tetikten sonra start alıyorsa, kesinlikle kontrol edilmeli)

Donanım sağlamsa, bağlantılar, soketler, soğuk lehim, temassızlık, sıvı teması, korozyon, bunlara da bakılmalı...
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,291
Mesajlar
935,203
Kullanıcılar
453,544
Son üye
xtwtr44

Yeni konular

Geri
Üst