Olayın boyutu şu kamuda çalışan bir kişinin ücretini aynı şartlar altında özel sektör verir mi? Hayır vermez. Öğretmen içinde, mühendis içinde, iktisatçı içinde bu. Yani üniversiteden yeni mezun bir mühendis haftada 40 saate kamudan 3 bin lira gibi bir rakamı alabilirken, özel sektörde yeni mezuna bu ücreti bu şartlarda vermez. Kamuyla özel sektörü kıyaslamak doğru sonuç vermez, çünkü arada sosyal haklar açısından uçurum var. Peki öğretmenin tatili ve ücreti niye diğer insanları rahatsız ediyor. Çünkü insanlar yaptıkları işten memnun değiller ve çalışma şartların ağırlığından bir karamsarlığa düşmüş iken atanamayan öğretmenler yada geçinemeyen öğretmen haberleri insanları tahrik etmeye başlıyor.
Bakıyor adam yarım gün çalışıyor, ben akşam 7-8 e kadar çalışıyorum, adam benden fazla şikayet ediyor bide minumum 2 bin lira kazanıyor diyip başlıyor saymaya. Yalan değil bende 7 sene özel sektörde çalıştığımda benzer tepkiler verdim. Bu yılın başından beri 40 kere öğretmen maaşların yetersizliği, 150 kere atanamayan öğretmenlerle ilgili haber okumuş yada duymuşumdur. Artık mide bulandırmaya başladı. Bu haberler öğretmenler lehine değil aleyhine gelişiyor. Tv ye çıkıp 2.100 lira ile geçinemedim diyen öğretmene bırakın acımayı bir çok evde küfürler edilmiştir.
Öğretmenler hakkında haberlerin bir çoğu duygu sömürüsüdür, öğretmenler dışında da bir çok meslekte işsizlik, düşük maaş ve kötü çalışma koşulları vardır. Malesef bunlar gösterilmez ve gündeme getirilmez. Varsa yoksa öğretmenlerdir. Yelek 87 kardeşimde bu durumu dile getirmiştir.
Her zaman dediğim gibi iş hayatı haksızlıklarla doludur. Kendimden örnek veriyim, taahhüt alanında çalıştığımda her cumartesi sabah sekiz hatta bazen 7-7.30 larda iş başı yapar akşam 7-8 gibi paydos ederdim. Eğer saat 8 den sonra gelsem patron laf söyler yada tepki çekerdim. Sonra kamuda çalışmaya başladığımda bir cumartesi günü bir firmanın semineri vardı. Benim katılmam gerekti. Cumartesi günü saat 10 da başladı toplantı ve sunuma yapan kişiler bize bir 15 dakika teşekkür etti, cumartesi tatil gününü bize ayırdınız diye. Saat 13 gibide bitmişti.Bir yerde 10 dakika geç kalsam suç, bir yerde saat 10 da sunuma geldiğim için teşekkür edilmeler. İkiside aynı kişiyim ama karşılaştığım durumlar farklı, burda çalışma şartların dengesizliği ve farkından kayanaklanıyor. Öğretmenlerin durumuda bu. Şantiytedeki mühendisin çalışma şartları ile milli eğitim bakanlığındaki öğretmenliği kıyaslamak ve çalışma şartlarını karşılaştırmak doğru sonuç vermeyecektir.
Konuyla doğrudan ilgili olmasada gördüğüm bir durumda öğretmenliği savunan kişi mühendis ise o kişinin ebevenylerinden biri kesinlikle öğretmen çıkar. Başka bir durumda örnekle açıklayım erkek bir mühendisle, kadın bir öğretmen evlendiğinde, erkek mühendise öğretmenlik hakkında soru sorarsanız öğretmenliğin sanıldığından çok daha zor olduğunu söyleyecektir. Erkek bir öğretmenle, mühendis bir kadın evlendiğinde ise mühendis kadına öğretmenlik hakkında soru sorduğunuzda bu mesleğin çok kolay olduğunu söyleyecektir.
Yani bu durum bayanların olayları daha detaylı olarak diğer insanlara aktarmada başarılı oldukların sonucudur. Öğretmen bayan sayısıda çok olduğunu dikkate alırsak öğretmenlikle ilgili sorunların gündeme daha çok gelmesi normaldır.