Sizce Yildirim Depolanır mı?

o halde yıldırım doğru gerilim diyebilir miyiz demişsin.
Bu nasıl bi mantık ya?
Anlık voltaj yükselmesi oluyor diye sen yıldırıma nasıl doğru akım dersin!!!
Hey allahım ya..
 
o halde yıldırım doğru gerilim diyebilir miyiz demişsin.
Bu nasıl bi mantık ya?
Anlık voltaj yükselmesi oluyor diye sen yıldırıma nasıl doğru akım dersin!!!
Hey allahım ya..

Yıldırımla ilgili kısma girmeyeceğim ancak;
yazdığınız gibi doğru gerilim demişim; şikayet ettiğiniz gibi doğru akım dememişim. İngilizceden Türkçe' ye çevirilerde hep doğru akım diye çevrilir ancak bilinmeyen şey doğru gerilim ile doğru akımın tanımlarının farklı olmasıdır. Öncelikle bu tanımlara bakmanızı öneririm.

Tools & Resources: Physics Glossary - CliffsNotes sitesindeki tanımlar:



alternating current a type of electrical current that changes direction regularly in time.

alternating voltage an electrostatic potential that changes regularly in time.
 
Sanirim sizi ikna edemedim, bu dediklerimi gercekten gercek verilere dayali bir kaynaktan duymak istiyorsaniz YTU Elektrik Muhendisligi Bolum Baskani Yuksek Gerilim Profesoru Prof.Dr Celal Kocatepeyi arayin o sizi daha iyi aydinlatacaktir.
Biz bu konuyu cok tartistik ama vardigimiz nokta hep ayni.Ben daha yorum yapmiyorum.

siz beni anladınız mı peki..bulut 1000m yüksekte farz edersek, yer yüzeyinden 10m yüksekteki paratonere ulaşan enerji ile 500m deki paratonere ulaşan enerji aynımıdır..

yıldırım doğru akımmıdır?...yerdeki yük bir atı bir eksi olmadığı için doğru akım olmalı..
 
Arkadaşlar, yıldırım depolama olayını japonların denediğini biliyorum. Hatta okuduğuma göre bilimadamı proje öncesi "eğer depolayabilirsek Tokyo'nun 40 yıllık elektrik ihtiyacını karşılamış olacağız" demiş. Ben de araştırıyorum. Bulabilirsem yayınlarım.
 
Merhaba Arkadaşlar,
Bende hep bu konuda düşünmüş durmuşumdur.Çocukluk döneminde izlediğim bir filimde yıldırımı depolamak isteyen çılgın bir bilm adamı sadece bir kaç saniye depolaya bilmiş ve tüm sistemi yok olmuştu.Üniversitede aldığım Yüksek Gerilim derslerinde dayanamayıp profesöre sormuştum.O da çok kısa sürede içinde değişen çok fazla enerjinin var olduğunu bahsetmişti ki imkansızdı.

Ama hiç bir şey imkansız değildir.Sadece görebilmektir.Bize elektrik depolanamaz denmiştir doğrudur ama biz elektriği başka formlara sokarsak yada
dönüştüre bilirsek mümkündür.DEHAUSE arkadaşımız fikrime daha yakındır. Şöyle ki Enerji yoktan var olmuyor ve yok da olmuyor(BigBang yada İlahi ilk başlangıç nokta ne derseniz deyin hariç).Bunu Kimyasal,Manyetik,Isı yada başka formlara sokup Basınç,Tork,İtme-Çekme etkisini kullanırsak elektriği depolamış oluruz.

Bu depolama konusunda da kısa herkesin bildiği bir hikaye ile bağlamak istiyorum:AliBaba ve 40 haramilerdeki, Alibabanın kardeşi gibi mağradaki tüm hazineyi almak isterseniz Haramilere yakalanırsınız.Ama yeteri kadarına razı olursanız başınıza biriş gelmeden mağradan kurtulursunuz.

Bu yüzden Yıldırımdaki tüm enerjiyle dünyayı kurtarmaya soyunmayın belki bilmediğimiz başka dengeleri bozabiliriz...

Tüm Kontolkalemi üye arkadaşlarımın fikirlerinden dolayı teşekür ediyorum.
 
bencede depolanabilir.akülerdeki kullanılan elektrolitik sıvıyı büyük havuzlara koyarsak yıldırımı o bölgeye çekip havuza düşürücek şekilde çalışmalar yapılırsa daha sonrada havuzdaki enerjiyi bol bol kullan.:rolleyes:

olabilirliği bence var.buda benim aklıma gelen bir fikir.ne dersiniz.:D
 
bencede depolanabilir.akülerdeki kullanılan elektrolitik sıvıyı büyük havuzlara koyarsak yıldırımı o bölgeye çekip havuza düşürücek şekilde çalışmalar yapılırsa daha sonrada havuzdaki enerjiyi bol bol kullan.:rolleyes:

olabilirliği bence var.buda benim aklıma gelen bir fikir.ne dersiniz.:D

Depolama yöntemi tartışılır. Ancak yıldırımın havuza düşürülmesi gibi bir durum söz konusu olamaz. Çünkü yıldırım düşmesi dediğimiz olay, bulutlarda yoğunlaşan negatif elektriksel yüklerin, yeryüzündeki pozitif elektriksel yükü çekmesi olayıdır. Yani enerji yukarıdan aşağı değil, aşağıdan yukarı yöndedir. Bu aslında bir deşarj olayıdır.
 
sayin arkadaslar;
yildirim polaritesi kimi zaman pozitif kimi zaman negatif olan ac bileseni olan dc bir elektrik yuku bosalmasidir,ve bosalma zamani oldukca kisadir, yildirimin dusme aninda cikan ses bile oldukca kisadir ki yildirimin dustugu yeri ortalama tesbiti mumkundur,(1 sn ise 300 metre diyebiliriz.bize gelen isikla ses arasinda ki sure olculerek ) gerilimin cok yuksek olmasi akimin da yuksek olmasi manasi cikmiyor.bulutlardaki statik enerji ile telefon sarj edilen bir sistem gordum ama isin asli bana pek guvenli gelmiyor,
saygilarimla...
 
Bu cok zor olmasına ragmen ben mumkun oldugunu dusunuyorum. o koşulları saglamak mumkun olur mu ona emin değilim.
Bunu kabaca şöeyle alırsak elektrik depolama ama fazla depolayabileceğimiz gücte kondansatörümüz olmadığına göre bizde yıldırımın gücünü düşürmeliyiz peki gerilimi ne düşürür direnc paratoner sistemlerini biliyoruz. paratoner hemen topraga iletiyor peki topraga iletmeyip biraz tasıyabilirsek ki kesit haliyle anormal olacak neticede toprağa iletmiycek ve tasıycak bunu uzun mesafede daha çok düşer uzunca bi mesafenin ardından depolamak mumkun olabilir mi acaba..
Bazılarına cok sacma gelecek biliyorum belki gercekten sacmadır bi an aklıma geldi bende paylastım ama bunu arastırıcam bana mumkun gibi geldi
siz ne dersiniz buna?
 
Arkadaşlar Yıldırımın depolanmasına gerek yokki neden depolasınlar.
Enerjı = Güç x Zaman
Burada güç inanılmaz büyük fakat Zaman mikrosanıyeler mertebesinde olduğu için hiç bir işe yaramayacak kadar küçük bir enerji depolanır.

Örnek :

Yıldırım güçü 100.000.000.000.000 Watt oldugunu düsünelim.
Yıldırım sırasındakı enerjının boşalma süresi 10 mikro saniye civarında gerçekleşiyor.
1 mikro saniye = 10^-9 saniye=0,00278 x 10^-9 saat
Enerji = Güç x Zaman
Enerji = 278Wh yapar, bu enerjıyle 100 w lık bir ampulu 3 saat bile yakamazsınız.



Goruldugu gıbı gerek yok..

Aslında hesabın mantıklı arkadaşım fakat aklıma takılan bunu zamanında denediler bu deneyi yapanların hesapları yapanların az cok mesleklerinde nerelerde olduğunu tahmin edebiliriz.Onlar bu hesabı bilmiyormuydu acaba?
 

Forum istatistikleri

Konular
130,148
Mesajlar
933,619
Kullanıcılar
453,235
Son üye
aky

Yeni konular

Geri
Üst