Sizcede bir mühendis Meslek lisesi çıkşlı mı olmalıdır?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Peki işverenler asıl işi mühendislerin değilde yardımcılarının yaptığını bilmiyormu?neden diplomaya para veriyolar. herhalde meslek lisesi çıkışlı olsaydım çok isyan ederdim.
 
DARMA arkadaşa düşüncesinde yalnış olduğunu ısrarla söylemek isterim ve özelliklede meslekte 25 yılı doldurmuş ve hem ofis hem proje hemde seneler boyu şantiyelerde iş yapmış mühendis olarak DARMA nın bu yanılgısı ne yazıkki üniversite okumamış mühendis olmamış ama becerikli ,bilgili birçok teknik elemanda devam ediyor .
Tekniker ,teknisyen veya formen elbette gereken işi yaparlar kısmende olsa inisiyatif gösterebilir ama büyük bir işin veya proje diyeyim onun lideri olamazlar .İş sahibi olabilirler hatta patron bile olabilirlier ama yapacakları ilk iş şirketlerine hemen mühendis almak olacaktır .Küçük ölçekli işlerden bahsetmiyorum .Yabancı dil faktörünü unutmayın ,bilgisayar kullanmayı unutmayın presentasyon veya kişilerin vizyon işini unutmayın ,tamam bazılarında eşşeklik baki kalabilir ama yinede işi bağlayan işi yöneten işin önünü açan mühendistir .Tekniker veya teknisyen arkadaşları asla küçümsemiyorum ama şunu özellikle söyliyeyim ,bu arkadaşların bilgi beceri seviyelerinden daha öte birliktelik entegrasyon yani UYUM özellikleri işin yürütülmesinde en önemli parametredir .
Tecrübelerim şunu gösterdiki teknik elemanlarda öncelikli aranması gereken yegane özellik takım çalışmasına gösterdiği uyum ,zeka ve çalışkanlıktır .Bilmesede olur zira bu özelliklere sahip olan eleman kısa sürede vazgeçilmez olacaktır ve ona yol gösterecek yegane kişide başındaki mühendistir .
İşin feriştahı olsa uzmanı olsa uyumsuz elemanlar senelerce oradan oraya dolaşır ve asla başarılı olamazlar .
Mühendislerin kötüsü yokmu elbette var ama onlarda kısa zamanda ya adam olurlar yada pasif görevlere geçerler .
 
bir mühendis meslek lisesi mezunu olması düşüncesindeyim
çünkü mühendislik egitiminin alt temelleri meslek lisesinde verilmektir
 

Arkadaşlar merhaba ben de oltu/erzurum düz lisesi mezunu elektrik elektronik mühendisiyim.meslek lisesi çıkışlı arkadaşlara yapılan haksızlıgı ben de eleştiriyorum çok büyük hatalar bunlar ülkemizin egitim konusundaki yetersizliklerinden bir örnek....
okadar çok hata varki...
yanlız şuda bir gerçek geri planda olsakta azimle istekle çalışan emek veren herkesin başarılı olucagını biliyorum kimse beşikte ögrenmiyor demi bu her meslekte aynı degilmi....

herkese başarılar
 
tayfunt arkadasım doru şeyler söylüyor ancak bir mühendis bir olumsuz durumda çözüm üretebilmek için aişin A'sından Z'sine (ne cümle be :)) hakim olmalı ki en uygun çözüm üretilebilsin.Yani işi bilmiyorsun ama çözüm üretme konusunda iyisin.Bu yetersiz bence.Evet ekibi yönledirebilirsin belli bi yere kadar ama tıkanılan noktalarda YA USTA BUNU YAPSAK SENCE NASIL OLUR demekten alıkoyamassın kendini.
 
Sistem kesinlikle yanlış.Meslek seçiminin ilkokuldan sonra olması lazım
Mühendis arkadaşlar yılmayın, yıkılmayın, başarın; Muhtaç oldugunuz kudret damarlarınızdaki asil kanda mevcut
 
DARMA arkadaşın dediği bir noktada doğru ama ben genellikle ''ustam şunu nasıl yapalım ''sözünü onu birazcık onore etmek ve kendine olan güvenini yerine getirmek için söylerim ama kişiye bağlı olarak şöyle derim ''ustam iş bu yap yapamazsan kenara çekil ben yapayım istersen ''
Seneler boyunca şantiyelerde dolaştım ama teknik elemanlarda dahil olmak üzere ne yazıkki en alt kademesine kadar bütün herkesin ''ustam şunu nasıl yapalım '' sözünü suistimal ettiğini iyi bilirim .
Dediğim gibi önemli olan çalışkanlık ,terbiye ,iyi ahlak ,iyi huy ve sisteme olan entegrasyondur ,ister köyden gel üniversite oku ister meslek okulundan gel önemli değildir .Faydası vardır ama dediğim gibi pek o kadar önemli değildir
 
selamlar arkadaşlar. mühendislik bilgi ve beceresi verilmez kazanılır! buda elbette zaman alır hangi okul olduğu değil gösterilen gayret ve iyi çalışma, araştırma önemlidir. eğer bilginiz yetersizse bunu okullara sisteme yükleyemezsiniz günümüzde her bilgiye ulaşmak mümkün önce sorunu kendimizde arayalım sonra dışarıya bakalım. bukonuda zayıf olduğunuzu düşünüyorsanız bunu kabul edip ben böyleyim diyemezsiniz kendinizi geliştirmek zorundasınız. meslek liseli arkadaşlarımın sınav dalavereleriyle engellenmesini bende istemiyorum ancak herkezin mühendis olması gerekmiyor, elbette teknisyen ve teknikerlere daha çok ihtiyacı var bu ülkenin sanayimizin!
 
benim teknik lisede veya üniversitede okuyan arkadaşlara tavsiyem okurken bir yere girip çalışmaları.
parayı hiç düşünmeyin. sigorta ve masraflarınızın karşılanması yeterli.tabii fazladan paraya kimse hayır demez.mezun olduklarında kendilerine olan güvenleri artmış olur.örnek olarak autocad öğrenip,bir proje bürosuna girebilirler,arada bir şantiyelere misafir gibi gidip gelebilirler.misafir gibi diyorum çünkü şantiye ortamı tehlikelidir.bir an bile boş bulunmaya gelmez.
 
Ben yeterince proje ve şantiye tecrübesine sahip olduğunu düşünen biri olarak şantiyede başarılı olmanın iki altın kuralı olduğunu gördüm.
1-Şantiyeye hakim olmak.
2-İnsanları yönetme becerisine sahip olmak.

Şantiye ortamında ustaların ve diğer ekibin saygısını kazanmak için en başta mesleğini bildiğini kanıtlayacaksın ve onların saygısını kazanacaksın.Her zaman tekniker ve ustalar (özellikle yıllanmış olanlar) kendini seninle kıyaslar ve kendi aralarında konuşurken seni eleştirir.Çoğu zaman da bu eleştiriler acımasızcadır.Bunu engellemek için teknik altyapının ondan daha iyi olduğunu kanıtlaman ve saygısını kazanman gerekir.Mesela çözemedikleri bir arızayı gidermek gibi.Tüm bunları yapabilmek için şantiyeye ve projeye tam anlamıyla hakim olmak gerekir.Ustalar genelde o gün yapacakları yada bir iki gün içinde yapacakları işi bilir ve düşünür sen şantiye sonuna kadar yapacağın işleri ve sırasını bilirsen avantajlı olursun.Usta yaptığı iin çoğu zaman teknik açıklamasını tam olarak bilmez.Sen yaptığın işi yaparken hep neden ve nasıl sorularını kendine sorup cevabını doyurucu bir teknik açıklama ile yapabilecek şekilde öğrenmelisin.Sana sorduklarında cevap vermen onların saygısını kazanmanı sağlayacaktır.

Diğer konuya gelince insanları yönetmek ve çalıştırmak bıçak sırtı gibidir.Çok sert olman sana olan bakışlarını değiştirir ve sevgiyi saygıyı zedeler.Çok yumuşak olmaksa her zaman suistimale açıktır.Emin ol suistimal edenler çokça olacaktır.Her zaman özgüveninle ve konuya hakimiyetinle karşılarına çıkmalısın.Onları önce tanımalı kişiliklerini iyi analiz etmeli ve buna göre davranmalısın.Çok yumuşak davrandığında tepene çıkmaya çalışacak karakterde olanlara ara da bir sert çıkarak ,iyi niyetli ve samimi olanlara daha uygun dille yaklaşmalısın.Asla adam kayırmamalı insanları sadece bilgi ve becerileri ile hiyerarşik bir düzenne sokmalı ve buna göre iş vermelisin.Ustam bunu şöylemi yapsak ne dersin? demek ona verilecek en büyük ödüldür.Onun dediğini yapmasan bile kendini iyi hissetmesini sağlarsın.Ama sürekli bunu sorup onun dediklerini yapman ona muhtaç olduğun hissini uyandırır ki bu en tehlikelisidir.İnsan piskolojisinden anlamak lazım kısaca.Bir diğer hususta acemi dahi olsan senin sorumlu olduğun adamlara bilmediğini sezdirmemeli senin üstünde olanlara yada dışardan meslektaşlarına bilmediklerini sormalı ve öğrenmelisin sakın çalıştırdığın adamlara gidip ben bu işi bilmiyorum bana öğret vs deme ,emin ol suistimal edilirsin.Meslek hayatımda gördüğüm en çok sevilmeyen ve mecburiyetler içinde katlanılmaktan öteye bir saygı sevgi ve iş yaptırma özelliğine sahip olmayan yegane mühendis gurubu kendini beğenmiş ve kompleksli okullu alaylı ayrımı yapan insanlardır.Bu tarz adamlar sevilmezler ve sevilmeyen bir insan daima zor duruma düşmesi kollanır ve öç alınmaya çalışılır.Bu duruma sakın düşmeyin.Nereye gitse onunla giderim denilen ,senin şantiyende çalışmak için can atan ,senin sorumlusu olduğun işi kendi işiymiş gibi gören ve canla başla seni mahçup etmemek için çalışan elemanların olmasının yolu onları kendinle bir tutmaktan geçer.Bir vucudu oluşturan organlar gibi görmelisin sen beyin olabilirsin ama onları hor kullanman ,hakir görmen yine dönüp dolaşıp sana zarar verecektir.Sen beyinsen onlar ellerin ve bacakların onlar olmadan sen bir hiçsin bunu unutma ve buna göre davran.Kimseyi maaşı kadar değer verilen makinalar olarak görme.Sorumluluk taşın altında daima elinin olması demektir.Onların yaptıklarından hep sen sorumlu tutulursun iyiside kötüsüde senin hesabına yazılır.İyiyi sahiplenip kötüyü çalışanlarına yükleme böylece benim şefim bitanedir derler ve seni kralları seçerler.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Forum istatistikleri

Konular
130,339
Mesajlar
935,971
Kullanıcılar
453,633
Son üye
AdeGuneys

Yeni konular

Geri
Üst