SMPS güç kaynağı (HP yazıcı)

kafasafa

Üye
Arkadaşlar merhaba,

Elimde HP tanklı yazıcıya ait smps güç kaynağı var hiç çıkış voltajı yoktu.
SMPS güç kaynaklarını öğrenmeye çalıştığımdan adaptör, led trafo vs elime geçtikçe tamir etmeye çalışıyorum.
O yüzden bunun da içini açtım girişteki 5amper sigorta vardı patlamıştı. 1.2amper smd köprü diyot vardı o da arızalıydı.
Bu parçaları devreden söktüm. Köprü diyotun olması gereken yerde + ve - bacaklarında hala kısa devre görünüyordu.
Yolu takip ettim N tipi mosfette de kısa devre görünüyordu onu da söktüm şimdi tamam herhalde dedim ama kısa devre kart üzerinde gitmedi.
Sonra diğer parçalardan şüphelenip onları da kontrol ettim hatta resimlerde sarı kutu ile işaretlediğim parçaları devreden söktüm ancak kısa devre bir türlü gitmedi. En son trafoyu da söktüm o zaman kısa devre gitti.
Osiloskop olmadığı için trafo sağlam mı kontrol edemiyorum ancak atladığım bilmediğim başka bir şey var mı yardımcı olabilir misiniz?

Ekli dosyalar

• 1761820085584.webp
    1761820085584.webp
    239.2 KB · Görüntüleme: 19
  • 1761820085603.webp
    1761820085603.webp
    235 KB · Görüntüleme: 17
  • 1761830522690.webp
    1761830522690.webp
    255.6 KB · Görüntüleme: 16
  • Ekran Alıntısı.webp
    Ekran Alıntısı.webp
    169.5 KB · Görüntüleme: 18
Zaten trafo omajı çok düşük olduğu için kısa devre sanıyorsunuz. Trafoyu yerine takıp boş mosfet yuvasından gate source drive sinyali çıkıyor mu ölçmeniz lazım. Osiloskop yoksa multi metre ile frekans ve duty cycle ölçün.

karta nereden güç vermem gerek mosfet yuvasından ölçüm yapabilmek için?

Köprü diyotu ve cam sigortayı devreye bağlayıp güç verince ikisi de patlıyor anında.

Genelde mosfetin ötük olduğu durumda sigorta atar. Sigortanız uygun değerde değilse köprü diyotu da yemeniz normal. Vcc kondansarü şişip tepesi patlamış. Değişmesi lazım. Köprü diyot ve sigorta değişimi sonrası mosfet yerinde yokken pwm entegresinden gate sinyali ölçmek lazım. Orada bir hayat varsa gerisi uğraşmaya değer . Yoksa ancak yedek parça olur.
Edit : Snubber devresini de kontrol edin primer tarafta.
1761838453779.webp

Kaynak : https://techweb.rohm.com/product/power-ic/acdc/1311/

Son düzenleme:
Mosfeti süren 8 bacaklı sürücü entegreyi de değiştirin.

Aslında arıza büyük.
Sıralı malzeme arızaları.
İkinci el, yazıcının modeline göre bir güç kaynağı ( adaptörü) alın.
Daha uyguna gelir.

Elinizde yedek parça varsa,
8 bacaklı sürücü anahtarlama entegreyi değiştirin.
Sonrasına bakarız.

smd kondansatörleri dirençleri diyotları hepsini söktüm bu kısa devre gitmedi. Hariçten ölçünce hepsi sağlam. Entegreyi de söktüm hatta hala aynı. Trafoyu tekrar söktüm. Sökünce kısa devre kalkıyor heryerden. Trafonun resmini koyuyorum. Alttaki 4 bacak arasında kısa devre çıkıyor. Omaj yaklaşık 0,5ohm. Ustteki 2 bacak arasında da 0,5ohm çıkıyor. Trafo arızalı ise tamiri ya muadili bulmak mümkün değil sanırım. Bacakların yerleşimi olarak biraz değişik duruyor çünkü.
Bu arada mosfeti dışardan ölçünce de sağlam görünüyor. Hatta ölçümden şüphe ettim resimdeki mosfet kontrol devresini yaptım. Bu devreye göre de sağlam çıktı.

İkinci el güç kaynakları 850-1000 arası satılıyor zaten çok da yok. O yüzden uğraşıyorum ama boşa uğraşıyorum sanırım.

Ekli dosyalar

• 1761918535263.webp
    1761918535263.webp
    95.3 KB · Görüntüleme: 8
  • 1761919236979.webp
    1761919236979.webp
    735.3 KB · Görüntüleme: 8
Trafo hariç arıza türünü yazmıştım.
Trafo ise hiç uğraşmayın.
Bobin içeriden kısa devre olmuştur.
Yazıcının modeline göre, ikinci el adaptör bakın.

Peki tam bilmediğim için böyle sorular soruyorum kusura bakmayın. Şimdi bu trafo üzerinde primer seconder bacakları neresi oluyor tam. Mosfete en yakın bacaklar olması gerekiyor diye biliyorum.
Bu durumda 4 bacaklı kısım primer mi oluyor?

Forum istatistikleri

Konular
133,382
Kullanıcılar
459,229
Son üye
abdullah.mungan

Yeni konular

Geri