SMPS Trafo

330nF

Üye
Katılım
27 Kas 2010
Mesajlar
183
Puanları
1
Yaş
34
SMPS uygulamalarına yeni başladım sg3524 ile 35khz elde ettim bunun la irfp450 4 adat mos sürüyorum fakat ferit trafoyu sarmayı bilmiyorum . basit olarak bildiğim n1/n2 = v1/v2 = i2/i1
olduğu burada transformatörün primerindeki bobin değerinin ferit çekirdeğe bağlı olduğunuda biliyorum ancak. sorunun gücünü hesaplamada mantık olarak transformatör bir çeşit bobin ve bobinin direnci 2pifL formülünden bulunuyo ben giriş gerilimini bu XL değerine bölersem çektiğim akımı bulurmuyum ? basit olarak bi sarım örneği verebilirmisiniz?
not : sinüs ve karedalga olarak sürüleceğinde sarımda yada hesapta bir değişiklik gerekirmi?
TEŞEKKÜRLER.

trafolar hkkında yeterli teknik bilgiye sahip birisi yok galiba aramızda?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Bilgisayar tamircilerinden bozuk bir power supply,yani güç kaynagı alıp içindeki ferrit trafoları incelemenizi tavsiye ederim.Güç kaynağını 3-5 liraya temin edebilirsiniz.Kolay gelsin.
 
smps trafo tasarımı konusunda ayrıntılı bir döküman hazırlıyorum . İlgilenen arkadaşlar *********** adresine yada *************** adresine trafo tiplerini bildirirlerse sevinirim.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
sn.üye TURKEND adresinde makaleler bölümüne SMPS trafo tasarımı ile ilgili 5 adet pdf döküman ekledim . Bu adresten faydalanbilirsiniz . Talep gelmesi durumunda flyback dışındaki tipler için de tasarım bilgileri ekleyeceğim . FORUMDAKİ ARKADAŞLARDAN BİR RİCAM VAR .Zamanım çok kısıtlı , el yazısıyla yazıp pdf 'e dönüştürüp yayınlıyorum . El yazısı ile yazdıklarımı word'e girecek gönüllü bir arkadaşa ihtiyacım var . Zamanı olupta bunu yapacak arkadaş varsa SMPS tasarımını ilk elden öğrenecektir : ) .
 
sayın gyanbay sitenizi ziyaret ettim gerçekten smps konusunu çok güzel açıklamışsınız konu ile ilgili olarak çalışma yapacak olan kişilere harika bir kaynak olmuş tebrik ederim.
 
gerçekten çok süper dökümanlar dewamı gelecek mi ? mesela bu trafoları smpsi düşünerek değilde normal olarak tasarlayıp kullanabilirmiyiz
 
sn. gyanbay merhaba SMPS ile alakalı makalenizin tamamını okudum çok saolun Half ve Full biriç içinde yorumlarınızı bekliyorum.
Kısıtlı türkçe kaynaklarda smps topolojileriyle ve ferrit nüve sarımı ile ilgili bir bilgi yok (full teori) ingilizce çok kaynak var ama lisanımız yok
Allah sizden razı olsun inşallah ki bize zaman ayırıp bilginizi paylaşmışsınız.
Devamını dört gözle bekliyoruz. Bu arada bir sürü masrafa girdik (izoleli dijital osilaskop, LCR metre, sinyal jenanatörü gibi malzeme aldık), bir okadar zaman harcadık. Yani boş durmuyoruz öğrenmek
için elimizden geleni yapıyoruz, ama bilgi eksik olunca olmuyor malesef. Tekrar tekrar teşekkür ederim.
 
Son düzenleme:
50 hz şehir frekansında çalışan trafo ile 35 khz de çalışan trafonun hesabı aynıdır.nüvenin saturasyona girmeyecegi bir akı yogunlugunda hesabı yapıla bilir normal trafo gibi hesabla sadece frekans degişkenini 35 khz gir.
 
50 hz şehir frekansında çalışan trafo ile 35 khz de çalışan trafonun hesabı aynıdır.nüvenin saturasyona girmeyecegi bir akı yogunlugunda hesabı yapıla bilir normal trafo gibi hesabla sadece frekans degişkenini 35 khz gir.

Sadece frekans değişmiyor, birine sinüs, diğerine karedalga giriyorsunuz, hesaplama şekli aynı olabilir mi?
 

Forum istatistikleri

Konular
129,703
Mesajlar
929,094
Kullanıcılar
452,408
Son üye
octaiceri

Yeni konular

Geri
Üst