Soğuk Hava Depoları ve PLC

her odayı kontrol bir plc koy ve sonra plc leri network uzerinden scadaya tasi
detayları bana gonderirseniz size projeyi yaparım

İlgin için teşekkür ederim.Ortada böyle bir proje yok sadece meraktan soruyorum.
Neden her odaya bir plc koyulsun ki?Mesela 10 odalı yere 2 plc koyup I/O larla genişletmek daha ucuz bir yöntem olmaz mı?
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
odalar arası mesafeyi bilmiyorum yakın bile olsalar 2 plc ile 10 odayı kontrol etmek sakıncalı
her bir odayı ben olsam bagımsız yaparım cunki bir plc bozulunca 5 oda birden devre disi kalicak , sogutulan sey onemli bir malzeme ise 5 odayı birden cope atıcaksın
ama her odayı bagımzsız yaparsan sadece 1 oda sorun yasıcak diger 9 oda calisicak
 
Çok doğru söylüyorsun ve bunlara mesela her odanın girişine touch ekran koyarsın,Ekran-Plc Rs485 10 numara bir proje olur ve rahatlıkla scadaya bağlayabilirsin
 
Değerli Arkadaşlarım,

Öncelikle Dixell ile ilgili Ercan Teknik firması türkiye distirbütörü.

Arkadaşlar bunları Scada ya alabilirsiniz bu mümkün fakat size kimse registera kodlarını vermez.Ayrıca elektronik expansion valfi sürmek sanıldığı kadar kolay olamayabilir.

Kısaca açıklamak gerekirse EEV PID -PI veya sadece P olarak satılmaktadır.Satan firmalar bu işi yapmak için SFRA ve PARKER DANFOSSS ALCO gibi devleri ar ge çalışmaları ile 2 yılda şimdiki kullanabilir ve ucuz modellerini üretebildi.

Mantık şu CAREL valfler 480 step alco ve parker 880 step mantığında ama sadece CAREL EEV2 ler PID logratiması ile çalışmaktadır.Dönüş borusuna bağlanan Evp.probu 0-5V ratiometric ve NTC Superheat probu ile Superheat hesaplanmakta.İşlemci verdiğimiz değer kadar yani 6 kelvine göre valfi %30 ile %100 arasında açıp kapatmakta.İlk EEV ile 2006 yılında tanıştım zor ve karmaşıktı.Şu an ise 55.projem ve sorunsuz yürüyorum.

SCADA ile çok fazla haşır neşir olmadım ama şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki Supervizör kanadı yazmak mesele.Bilgileri o kadar ustalıkla işlemek lazım ki dönüşe likit gelmesin.

Kompresörlere likit geldiğinde pistonları kırmaktadır.
 
Bence böyle bir sistemde en büyük sıkıntı exponsion valfin elektronik olması,onuda pıd yaparak step motor sürermiş gibi kontrol edebilinirmiş gibi geliyor.Yanılıyormuyum?
 
Sayın arkadaşım rica ederim yardım edebildiysem ne mutlu bana ama sana hemen kaba bir hesap yapayım.

Her oda için MicroRAck controller kullanırsan kompresörün kaç saat çalışmış termik -termistör yağ basınç ve kombinen ne durumda görebilirsin.Ayrıca split gruba birde 0 -10 V kumandalı İnvertör bağlarsan Minimum %25 defrost kumandalarını RTC (real time clock gerçek zaman saati)üzerinden yaparak Floating Condenzasyon ve Floating Evaporasyon yaptırırsan %8 EEV valf kullanırsan yazın %2 kışın %12 enerji tasarrufu yaparsın.

Bu maliyetlerini artırır ama piyasada tutunmak istiyorsan sen müşterine bunu sun amortisman süresini hesaplasın yatırdığı parayı 8 ay da geri alır sonraki aylar hep cebine kalır.Ama sen diyorsan banane adamdan ne hali varsa görsünO zaman

Her soğuk oda için XLR170 = 150 EURO * 10 = 1500 EURO
2*0,75 Twisted LIHCY AWG 22 kablo metresi 0,76 EURO
Dixell XWEB 500 Görüntüleme sistemi 500 EURO

Mis gibi sistem cihaz 1 yıllık kayı tutar.SMS,FAX,SES KAYDI,EMAIL atarak 10 kişiye belirlediğin alarm önceliğine göre mail atar.Sende paranı alırsın PLC yazmak ile uğraşmamış olursun.

Forumdaki değerli arkadaşların SCADA ve PLC konusuna saygım sonsuz ama ben hem yazılım hem soğutma hem otomasyon hemde BMS yaptığımdan bunun o kadar kısa süreceğine inanmıyorum.Yazmış olduğum PLC ler şu an bile çalışmakta fakat yinede ModBus protokolünde 19200 Baud rate kullandığım için bazı sorunlar yaşıyorum.

Bilgilerinize

Saygılarımla
 
sogutma amacli uretilen ozel cihazlari cok iyi bilmiyorum ama bence plc cok avantajlı
plc ile prosesi istedigin gibi yonetebilirsin
hazır cihazların uzerinde standart yazılım var bunun uzerinde oynaman mumkun degil
ama bu plc olursa istedigin herseyi yaptırırsın
 
Arkadaşım çok doğru söylemiş her oda için ayrı bir PLC olsun bu mümkün fakat sizlerinde bildiği gibi Avrupanın 2006 da imzalamış olduğu Türkiyeninde 2008 de resmen üye olduğu KYOTO karbon salınımını engellemek veya azaltmak adına bir takım şartlar sunmuştur.Nedir bunlar

her tesise bir analizör bağlanacak ve enerji tüketimleri kontrol edilecek eğer firma yüksek elektrik tüketiyor ve azaltmıyor ise rekor vergi cezaları alacak ve yurt dışına ürün ithal edemeyecektir.

Eğer firma sürekli tasarruf etmeye çalışıyor ve yatırım yapıyor ise yaptığı tasarruf kadar devletten prim ve vergi indirime alacaktır.

kısacası Termik santrallerde üretilen enerji karbon salınımı yapmaktadır.

gelelim asıl sorumuza her oda için split kullanırsan mantıklı.Ama 10 split = günde 80 kere en az demeraj yapman demek.bu ne demek = milyar elektrik faturası.Kompresör grubun çoklu olursa yani merkezi hiç bir elektronik cihaz kullanmadan %32 daha az enerji tüketirsin.Benden demesi.

Ayrıca izleme sistemin olursa elektronik gaz sensörü ve likit sensörü ile sistemden kaçan gazın gramına kadar tespit etmek elince ve anında müdahale şansın var.Elektronik check valf ile müdahale etmeden önce uzaktan komut ile gazı likit tankına doldurabilirsin.

İyi Geceler
 
Electoniceng,sana tam anlamı ile katılıyorum cihazlar paket yerden göğe kadar haklsın ayrıca parametric cihazlar yani içindekinin dışına çıkamaz.Bende bu cihazlara ayar oluyorum ama şunu net söyleyeyim ben kendi yazılımı mı yapacak kadar pro değilim uğraşıyorum bir gün oda olacak.İTÜ de soğutma seminerleri ve TMMOB birliğinde birkaç kez konuşmacı olrak katıldım.Gördüğüm manzara beni bu işi kendi tarafımdan yapmaya itti neden dersen PLC yi yazmak için soğutmanın ciğerini bilmek gerekiyor (argo oldu kusura bakmayın) Akışkanlar mkaniği ve Termi dinamiğe tam hükmektikten sonra yazılımı yapmak kolay.ENTES firması ile bu yıl analizör yazılımı yaptık çok keyifli idi fakat onu başka bir programa dahil etmek ölüm.Çünkü kimse Registera kodlarını vermiyor.Ben ABB invertörüniçine macro yazacaktım ve istediğim markaya adepte edecektim ama olmuyor vermiyorlar.

Şu an kullandığım yazılım ile hazır satın aldığım Dixell cihazlarını programlıyorum ister BMS ister Soğutma otomasyon isterse Chiller olarak yazıp kullanıyorum.

Saygılarımla
 
Bence forumun amacı bu.Hiç bir ticari cıkarı olmadan bir iş üzerine fikir alış verişinde bulunmak.Bence konvensiyonel cihazlar haricindede soğutma,plc ve scadadan anlayan birisi rahatlıkla böyle bir sistemi plc ile çözebilir.Konu başlığı olarak açtığım sorunun cevabını öğrendim.Herkeze teşekkür ederim.Saygılarımla...
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…