Soğutmacı İklilimlendirmeci Arkadaşlardan Kimse Yokmu

ç@yl@k

Üye
Katılım
8 Ağu 2007
Mesajlar
159
Puanları
1
;) arkadaşlar öncelikle şunu söyliyim paylaşım olarak teknik bilgi bakımından süper bi site . burdan bu sayade bilgilerini paylaşan tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum ;D

asıl meseleye gelirsen oylama yaptık hata bir an önce konular açılsında bilgi dağarcığıımızı artıralım derken sabitlendik kaldım valla ben bildiğim kadarıyla tamam bir klima ünitesi yada sağutma sistemleri çok karışık olmasada bu gün plc kullanılan sistemlerine kadar var yani sadece çalışma sistemlerinde kalmayalım nasıl kontrol edilirler , arıza tesbitleri , malzeme seçimi v.s v.s (geniş anlamda ) bilgilerinizi paylaşorsanız çok sevinirim
 
Soğutma sisteminde kullanılan cihazlardan chillerde koruma ve alınan bilgiler olarak şunları örnek verebilirim ;

- Donma koruma için evaparatör devresinde donma termostatı vardır ve fazla soğutmada devreyi keser
- Giriş ve çıkış sıcaklık sensörleri
- Flow ( Akış ) Switchi chillerlerde eğer su akışı yok ise chiller çalışmaz

Ayrıca chiller kontrolunde chiller ana sirkulasyon pompaları chillerden önce çalışmaya başlar pompalar belli bir süre çalıştıktan sonra chiller devreye alınır bunun nedeni evaparatör ünitesindeki suyun evaparatörde donmaması içindir chiller çalıştığı sürece devamlı olarak su akışı olur. Önlem olarak 5 derecenin altında chiller devresi kesilir. Su 0 derecede katı hale gelir asıl donma yani kristalleşme 3.5 derece civarında başlar. Chiller kontrolünde aklıma gelenler bunlar.
 
yeni katılan bir üye olarak yukarda yazılanlara katılıyorum şunuda ilawe edebiliriz çhiller kapatıldıktan sonrada sirkilasyon motorları 20_30 dakika daha çalışmalı.ewaparatör ün chiller kapandıktan sonra icerdeki hatların ısıtılması açısından.
 
slm arkadaslar soğutma sistemlerinde soğutma grubunun üzerinde alçak-yüksek basınç preostatı, yağ preostatı, don termostatı, kapasite kontrol termostatı, follow swich, eger su soğutmalıysa sistem soğutma kulesinde sarsıntı swichi ve giris-çıkıs sen sörleri bulunur.
 
murat33 e ilave olarak kule motorlarınında kapatıldıktan sonra çalışması gerekir
 
iklimlendirme cihazlarında genellikle proses kontrol cihazları bulunur sistemin alcak basınç ve yüksek basınç hatlarına transmitter veya transduser denilen elemanlar yerleştirilerek sistem kontrol edilir.kompresör sayısı arttırılarak yani paralel bağlanılarak merkezi klima ve sogutma grupları yapılır ve bunlar kademeli olarak devre alçak basınç transmitterinden gelen sinyale göre devreye alınır ve çıkartılır cihaz hava sogutmalı bi çihazsa kondanser fanlarıda yüksek basınç transmitterinden gelen bilgiye göre devreye kademeli olarak alınır ve çıkartılır şimdilik bukadar daha sonra devam ederim
 
HVAC sistemlerinde kontrolör olarak DDC (Direct Digital Controller) denen cihazlar kullanılır. Bu cihazlar PLC ye benzer cihazlardır ve üzerlerinde dijital ve analog olmak üzere giriş ve çıkışlar bulunmaktadır. Bu cihazlar birbirinden bağımsız çalışabildiği gibi bir ağ üzerinden birbirine bağlanarakta çalışabilmektedir. Ençok bilinen kontrol cihazları Johnson Controls, Honneywel ve Siemens'dir. Değişik haberleşme sistemleri kullanırlar. Başlıcaları N2open, Lon, Bacnet ve Modbus'dır.
 
Arkadaşlar herkese slm ben foruma yeni üye oldum. bütün arkadaşlara verdikleri bilgiler için teşekkür ediyorum. Bir şey sormak istiyorum. kondenzasyon sıcaklığı ve eveparasyon sıcaklığı olarak tabir edilen kavramların soğutma çevriminde ne anlama geldiğini bilen arkadaşlar varmı. kompresörün basma sıcaklığı,dış ortam sıcaklığı,kondenzasyon sıcaklığı, gazın kondensere giriş ve çıkış sıcaklıkları arasındaki ilişkiyi açıklayabilirmisiniz.
 
makina mühendisleri odasının ''uygulamalı soğutma tekniği'' kitabını size önerebilirim.Aradığınız herşeyi orda bulabilirsiniz.Arızalar ve çözümleri de dahil.
 
hocam sogutma sıstemının hangıbırını anlatalım bırılerı sorsunkı bızde ne soruyolarsa cewaplıyalım
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,379
Mesajlar
936,521
Kullanıcılar
453,704
Son üye
725malatya725

Yeni konular

Geri
Üst