Peki bu durumda ne yapmak gerekiyor?
Bu bahsedilen olaylar anca evde kurulu sistem ile olabilir. Yaptığım kabin için böyle bir şey düşünebiliriz ama bana hala çok kullanışlı gelmiyor maalesef.
Üstelik her dinlemek istediğimiz eser için ödeme yapmamız gerekli. Benim PC'de ve evde dvd okuyucu bile yok bu arada
Canım şu müziği dinlemek istedi desem çıkıp CD/DVD satın almam gerekli
İlk örnek olarak keşke o müziği seçmeseydim
Sanatçının albümü tamamen ilk önekteki gibi görünüyor.
Bu arada kaydı yaparken internette indirme yapılmıyordu. Yani ne hız varsa kullanmıştır muhtemelen.
İnternetim anlık 12 MB/s download ve 1 MB/s upload kaldırabiliyor. Gereksinimleri karşılıyor olması gerek. Buna rağmen sonuç üstte gönderdiğim gibi.
PC bazlı decoder için ne kurmak gerekiyor sisteme?
Önce evine sistem kurmalısın.
Sistemin temeli ampli ve hoparlörlerdir.
STEREO sistem yeterli diyebilirsin. Uygun fiyatlı bir DVD player alıp film bile seyredebilirsin.
Sistemine ilave olarak kaset teyp veya radyo ekleyebilirsin.
ÜST SEVİYE SURROUND SİSTEMLER:
Böyle bir sistem için ilk gerekli olan cihaz decoderlerdir. Decoderler lisans ile verildiği için ya hazır olarak alırsın, ya da iyi bir ses kartın varsa lisans ücretini ödemek koşulu ile yazılım temin edersin.
https://docs.microsoft.com/en-us/windows/win32/medfound/dolby-audio-decoder
Bu yazılım için lisans ödemene gerek olmadığını anlıyorum siteden. Bu yazılım eğer windows ile veriliyor ise zaten işletim sisteminde vardır.
DOLBY DIGITAL alternatifi olan DTS DECODER ler de aynı şekildedir sanırım.
https://www.analog.com/en/design-ce...ware/bf_dts_51_decoder.html#software-overview
Ancak bu formatlar kayıplı kaynakları desteklediği için kayıpsız formatlar için üst seviye cihaz temin etmek zorundasın.
https://www.anthemav.com/products-current/model=mrx-740/page=overview
Kaliteli cihazlar elbette ucuz olamaz. Ancak uyduruk bir Hi-End ampli için 10.000$ gibi ücret talep edilebiliyorsa böyle bir cihaz için ödenecek birkaç bin dolar oldukça makul ve mantıklıdır.
Cihazın temeli HD video ve kayıpsız 7.1 SURROUND ses kaynaklarına yöneliktir.
TEKNİK AÇIKLAMA:
192kHz örneklemeli bir ses kaynağımız (BR/DVD) varsa kanal başına elde edebileceğimiz band genişliği...
192/8=24kHz tir.
24kHz lik band genişliği tüm kanallarda kayıpsız ve yüksek sadakatli olacaktır.
Üstelik böyle bir cihaz internet üzerinden yayın yapan deezer, spotify gibi kaynakların veri akışlarını da işleyebilmektedir.
Yani internet band genişliğimiz gerçekten yüksek ise, elimizde de böyle bir ampli var ise o zaman bu müzik sitelerinin kalite unsurlarından bahsedebiliriz.
Tabii ki bir BR/DVD seviyesinde yayın yapabiliyorlarsa
Ama bir BR/DVD deki ses akışının, 7.1 kayıpsız SURROUND sesler için DTS-MA veya DOLBY DIGITAL TRUE-HD gibi ortalama 20MB/sn olduğunu düşünürsek böyle bir formatın sağlıklı olarak dinlenilebilmesi için takribi 100Mb/sn band genişliği olan internete ihtiyacımız var demektir.
ESAS UNSURLAR:
Arşiv ve kolleksiyonerler için dünyada hiçbir kural yoktur. Zamanında satın almış olduğun bir DVD filmi veya bir AUDIO CD içeriği özel durumlardan dolayı dünyadan kalkmışsa, elindeki o meteryale paha biçilemez.
Örneğin yamyam herifin birisi bir müzik konseri vermiş ve bu konser kaydı CD olarak satılmış olabilir. Sen de almış olabilirsin.
Doğal afetlerden dolayı bu eserin master kayıtları yanıp kül olmuşsa, ve dünyada bu CD den sadece 100 adet kalmışsa sendeki CD nin değeri binlerce dolar ile ölçülebilir. Eğer dünyadaki tüm CD ler de yok olmuşsa ve senin CD dünyada tek kalmışsa senin CD değeri milyon dolarlarla ölçülür.
Eskilerdeki arkadaşlarımız PUL kolleksiyonu bile yapardı.
Ama sen deezerde sadece dinleyebiliyorsan ve sistemi kapattığın anda eser ile ilgili hiçbir hakkın bulunmuyorsa kendini konsere gitmiş gibi hissedebilir, sadece anılarından bahsedebilirsin.
Bu sebepledir ki PLAKLAR günümüzde kasıtlı olarak yeniden hortlatılmıştır.
Halbuki günümüzde plaklara alınan eserler de digital kaynaklardan kaydedilmektedir. Yani 25TL bir CD ye vermek istemeyenler, aynı eserler için 250TL plağa verebiliyorlar.
Ayrıca bir plağa alınmış eserler bire bir kopya edilemez. Araya mutlaka gürültü ve kayıp unsurları girecektir. Bu da o eserin plağa kayıtlı olması halinde sadece ve sadece tek bir kopya olabileceği hususudur.
BİR HUSUS:
İnternet tabanlı bu sitelerdeki eserlerin kopya hakkı sizlere veriliyor mu?
Yoksa yasadışı olarak mı kopya edilebiliyor bilmiyorum.
Yani dinleyebildiğiniz bir eserin tek kopyasını alabilmeniz mümkün mü?
Telif hakları yasaları gereği her dinleyici telif hakkını ödemek koşulu ile eserin bir kopyasını temin edebilir. Ama böyle bir şeye izin veriliyor mu bilmiyorum.