Solar elektrik ne kadar kârlı/mantıklı?

Normalde 5-6kw günlük ortalama tüketim sağlaması beklenirse kullanılmayacak enerjiye boş yatırım yapılmış olur. Kurulacak sistemde genellikle yüksek tüketim çeken bulaşık, çamaşır makinesi gibi aletler aynı günde çalıştırılmayacak şekilde planlanmalıdır. Böylece gereğinden büyük bir sisteme gerek olmayacak ve maliyet de daha az olacaktır.
Doğru söze ŞAPKA çıkartılır.
Sadece TV, aydınlatma ve PC için gerekli enerjiyi uygun maliyetle karşılasak bile yapılacak yatırıma değer.

ÖZEL NOT:
Bir arkadaşımız Elektrik faturamı sormuştu.
HÖRRŞŞK.png

Bu kadar tüketimin sebebi bir tane elektrik sobası.
Kapalı balkonumda 800W civarı olan bir ısıtıcım çalışıyor. Isıtıcım ilk 1.5 saat boyunca daimi çalışıyor. Sonra termostat devreye giriyor ve belli aralıklarla çalışıyor.
Sanırım bu sebepten dolayı 150kW ı aşıyorum.
 
Son düzenleme:
Doğru söze ŞAPKA çıkartılır.
Sadece TV, aydınlatma ve PC için gerekli enerjiyi uygun maliyetle karşılasak bile yapılacak yatırıma değer.
Aslında önceki bir mesajımda da ifade ettiğim gibi, Elektrik dağıtım işletmeleri sorun çıkarmasa ve kwatt mahsuplaşması yaptıktan sonra faturalandırılırsa, ongrid sistemler tercih edilir, fazlası şebekeye basılır, akü masrafı da olmaz ve çatıların enerji potansiyele daha çok değerlendirilir, ülke ekonomisine büyük katkı olur. Yakın zamanda Çin'de çatılar güneş paneliyle donatılıyor ve pompaj (güneş enerjisi üretim fazlası suyun düşük seviyeden yüksek seviye havuzlara pompalanması ile enerji depolama sistemi) ile güneşten daha çok yararlanma yoluna gidiliyor.
 
Keşkeee :D
Herifler borçlu bile çıkarabilirler.
İlk başlarda bu iş biraz ballandırıldı fakat zamanla ülke ekonomisi değil cep ekonomisi düşünülerek iş zorlaştırıldı maalesef.:( Yine de vatandaşlar olarak bizlerden böyle bir talep ve baskı olursa mevzuatta değişikliğe gidilebilir (ağlamayana meme verilmez misali). Duyarlı ve sorumlu vatandaşlık görevi olarak CİMER üzerinde önerileri ve aksayan noktaları bildirmek gerekiyor. Ben bir çok şeyi yazıyorum. Hele son zamanlardaki enerjinin pahalanması ve öneminin artması sonrası.
 
Tüketim olarak 150 kW sınırına çok yakındık, ama dikkat gösterip bu ay bunu geçmedik ve son 27 günlük faturamız 151 tl. olarak geldi. (şimdilik) Aslında solar bir sistemi (sadece aydınlatma, PC'ler, TV'ler için) balkona kurmayı 3 yıl önce kesin olarak düşünmüştüm, ancak evde aydınlatma ile ilgili tasarrufu artırıp genel tüketimi azaltmayı bu yönüyle azaltmaya çalışmıştım, örneğin 3 yıl önce filament LED'lerle aydınlatmaya yapılan yüklüce yatırımlar gibi. Buzdolabı termostatını +3, +4 dereceden +5, +6 derece iç soğukluğa getirip nofrostun kapı contalarının kaçaklarını yeniden gözden geçirmiştim, son Elektrik tüketim önlemi olarak. Çünkü buzdolapları 24/24 saat şebekede devamlı olarak devrede kalıyor.

Evde elektrikli radyatör, UFO, klima, vb. kullanımına düzenli merkezi ısıtma yüzünden ihtiyaç olmadığından şu anda kullanmıyoruz, ancak rezistanslı (omik) yükler olarak elektrikli (grill) ızgara, mini ısıtıcı bir fırın sabah ekmek kızartmak ve ızgara işlerinde olmazsa olmaz kullanılıyor. Çamaşır makinesi, bulaşık makinesi kullanımı eğer çok fazla artarsa aylık150 kW sınırını mutlaka geçmiş oluruz, çok sınırdayız şu anda çünkü. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Enerjide tasarruf, bilinçli kullanımla başlar. Buzdolabının havadar serin yerde olması, mümkünse mutfaktaki radyatörün kısılması. Çamaşır ve bulaşık makinelerinin (bazılarında her ne kadar ekonomik programları olsa da) tam kapasitede, doldurmayınca çalıştırmamak lazım. Duvarların yalıtımlı olması. Mantolama yoksa benim gibi dışa bakan duvarların içten mantolanması. Radyatör önlerinin radyal ısınmadan yararlanmak için açık tutulması. Yine önceki mesajımda belirttiğim gibi akan sıcak suyun ısısını geri dönüşüm (feedback) şeklinde daireye giren soğuk suya transfer edilmesi. Artık günümüzde su enerjiden daha önemli hale gelmiştir. Suyu tüketmeden tasarrufu kullanmak gerekiyor.
 
"Elektrik faturalarındaki aylık tüketim kotasını 150 kW'dan 210 kW'a çıkartıyoruz"

Son kabine toplantısı sonrası sn. cumhurbaşkanımınız canlı yayındaki açıklamasında (son dakika) (5-7 dakika önce) bu yeni kotayı net olarak açıkladı. Böylece daha farklı bir kota sınırlaması dönemine fatura ödemesinde girmiş olduk. Tüm tüketicilere hayırlı, uğurlu olsun. Kolay gelsin.
 
"Elektrik faturalarındaki aylık tüketim kotasını 150 kW'dan 210 kW'a çıkartıyoruz"

Son kabine toplantısı sonrası sn. cumhurbaşkanımınız canlı yayındaki açıklamasında (son dakika) (5-7 dakika önce) bu yeni kotayı net olarak açıkladı. Böylece daha farklı bir kota sınırlaması dönemine fatura ödemesinde girmiş olduk. Tüm tüketicilere hayırlı, uğurlu olsun. Kolay gelsin.
Desenize hesaplar sil baştan ;) Yine de solar enerjiyi uzun vadeli düşünmek gerek.
İyi olmuş, en azından 210 kw çoğu kişiyi kapsar.
 
Son düzenleme:
Evet, çoğu kişiyi kapsayacağını düşünüyorum ben de. Özellikle bizim Elektrik tüketimimiz açısından bu kota çok iyi oldu. Ev makinaları kullanımında hesaplar (kullanımlar) artık kritiklikten çıktı, sizin de belirttiğiniz gibi. Örneğin ısı pompalı çamaşır kurutma makinesini de ara sıra kullanırız artık, bu yeni gelen kotayla. Kolay gelsin.
 
Güneş Enerjisi 1500 TL ve üzeri fatura gelen yerler için uygun. Daha altında gelen faturalarda kendini amorti etmesi uzun sürüyor belirli bir yatırım maliyeti olduğu için.

Şebeke elektriği olan yerde akü kullanmak çok büyük oradan şu an mantıksız. Akü ömrünü üretici firmalar ne kadar 10 sene deseler de 5-7 senin üzerine pek çıkmıyor. Bu da günlük %30 civarında akü kullanımınızda bu şekilde. Yani şebeke varken akü mantıksız.

Aküsüz Solar sistemlerde Panel ve inverter var. bunlar uzun ömürlü cihazlar. sadece gündüz ihtiyacınız kadar üretim yapıp tüketim yapıyorsunuz.
Örneğin;

https://www.solarfirsat.com/gunes-enerjisi-paketi-akusuz-saatlik-48-kw-enerji-pmu514

yukarıdaki linkteki gibi bir sistem aldınız. günde ortalama 25 ayda ortalama 750 Kw üretiyorsunuz. güncel Elektrik fiyatının 2.2 TL olduğunu düşürsek, sistemi verimli kullanarak 1650 TL faturanızdan düşürebiliyorsunuz.

Buda 2,5 yılda sistemin kendini amorti etmesi anlamına geliyor. panel ömürleri 25-30 yıl olduğu düşünülünce çok mantıklı bir yatırım

-- ama dikkat edilmesi gereken husus faturanızın 1500 TL den daha fazla gelmesi. 300-500 TL fatura gelen yerler için bu sistemler uygun değiller.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,834
Mesajlar
930,594
Kullanıcılar
452,660
Son üye
sari59

Yeni konular

Geri
Üst