Solar panellerin paralel bağlanması

Verdiğiniz linkte akü gerilimini sabit tutmak için zener diyodu kullanılmış. Ancak solar paneller akü gibi şarj olmazlar. Solar paneller hava bulutlu olduğunda akımı küçülür voltajı artar. Biz voltajın artmasını istemiyoruz. Bunu zener diyotla engelleyemeyiz. Çünkü zener diyodun buradaki işlevi bloklama yapmak. Voltaj yüksek olunca zener diyot işlevini görmez. Bu istenmeyen bir durumdur. Aşağıdaki linkte fiili olarak zener diyodun neden kullanıldığını anlatmaktadır.
http://www.instructables.com/id/Connecting-Multiple-Solar-Panels/
Hiçbiri zener değil!
 
Bazı güneş panellerinin özelliklerinde gece akünün boşalmasını öneyici baypas diyot yazıyor aküden panele geçişi önlüyosa paralel bağlanan diyottan da önler bu diyor bence
 
Sayın abileeim bu hafta iki adet 60wpaneli paralel bağladım mbr10100 kullandım biraz ısınıyor en az geçecek amperin 4 katından az olmasa iyi olur gibi geliyor üç katı idare eder ama almışken 4-5 katı alın derim
 
Arkadaşlar merhaba, konu biraz eskimiş galiba ama yardımcı olursanız çok sevinirim. elimde biri 18v 10w, diğeri 18v15w olmak üzere iki adet güneş paneli, 10A şarj regülatörü ve 12v 20 amper jel akü var. Bu iki paneli regülatöre paralel olarak bağlayabilir miyim? Hücreler zarar görür mü, tehlike yaratır mı? Bağlantıda schottky diyot mu kullanmak gerekiyor? Kaçlık, kaç tane olmalı, tam olarak nasıl ve nereye bağlamalı? Bir de Panel bağlantı kutuları satılıyor. Bunlar diyotlu mu? Almam gereken diyotu netten satış yapan bir adresi paylaşabilir misiniz? Hatta bir tane daha 10w veya 15w eklemek istiyorum, ne dersiniz?
 
Arkadaşlar merhaba, konu biraz eskimiş galiba ama yardımcı olursanız çok sevinirim. elimde biri 18v 10w, diğeri 18v15w olmak üzere iki adet güneş paneli, 10A şarj regülatörü ve 12v 20 amper jel akü var. Bu iki paneli regülatöre paralel olarak bağlayabilir miyim? Hücreler zarar görür mü, tehlike yaratır mı? Bağlantıda schottky diyot mu kullanmak gerekiyor? Kaçlık, kaç tane olmalı, tam olarak nasıl ve nereye bağlamalı? Bir de Panel bağlantı kutuları satılıyor. Bunlar diyotlu mu? Almam gereken diyotu netten satış yapan bir adresi paylaşabilir misiniz? Hatta bir tane daha 10w veya 15w eklemek istiyorum, ne dersiniz?

Merhaba. Regülatör bir zarar göremez, çünkü amper değeri girişi 10 amperliktir. İki panelin watt güçleri farklı olsa bile paralel bağlarsınız, toplamda max. 1.4 - 1.5 A civarında toplam panel akımı olur. Ancak her birinde ayrı ayrı schottky (Hızlı) diyotunu mutlaka kullanmalısınız.

Schottky diyotlardan sonra ortak uçta (kollektörde) toplanan panellerin bu toplam akımı bundan sonra regülatörden input kısmından girebilir. Paneller satılırken çoğu zaman schottky diyotlar aksesuar olarak birlikte gelebilir . Birliikte çıkmamışsa mutlaka 2 adet schottky diyodunu satın almanız ve reg.‘e ondan sonra panel bağlantısını yapmalısınız. Aksi halde gece üretim yokken aküden panellere geri boşalım (Akü deşarjı) olur.

Dördünün toplamı regülatör max. akım değeri olan 10 amperi geçmiyorsa (Bu şartta geçmez, yaklaşık 3 amper civarında olur) neden olmasın, olur tabi. Ancak bu defa 4 adet bariyer, schottky (Hızlı) diyodunu her panelden önce dört tane olarak daha fazlaca kullanırsınız. Akü şarj akımının akü amperinin 1/10unu geçmemesi gerekir, akülerin riskli şarj olmaması içindir. Ancak akü kapasitesini de 20 A’dan 35-40 Amper-saat’e çıkarmanız gerekir. Diyot-net gibi net sitelerinde satışının olması gerekiyor veya size en yakın elektronikçi dükkanlarından, üzerinden geçen nominal diyot akımının 3-4 katı amper değerinde olanlarını (Çok fazla ısınmaması için) sorup satın alabilirsiniz.

Çünkü akü şarj akımı arttıkça akü amper kapasitesi de 1/10 kuralına göre doğru orantıyla artmak zorundadır. 20 amper-saat’lik akü kapasitesine sadece 10+15 watt panel toplamı çok uygun olur, bir misli daha artmasıyla (Dört adette) akü kapasitesini 40 ampere çıkarmak, yani yeni durumda akü kapasitesini de artırmak gereklidir. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Çok teşekkür ederim bilgilendirme için. Soruyu açıkça ifade edebilmek için paneller elimde dedim. Ancak birkaç hafta sonra bana ulaşacak. Bu durumda diyot işini halletmek şartıyla 18v 10w ve 18v 10w luk iki Panel 20 amper akü için ideal. Daha fazla panel bağlamak bu akü ile anlamsız. Bu sistem hedefimin ilk aşaması olan 2-3 led ampullük aydınlatma için
İdeal. Hedefimin ikinci aşaması olan 5-6 saatlik güneşli bir günde akşam 5 saat 52" bir led tv çalıştırmak için bilginizden yararlanmak ve yine fikrinizi almak isterim. ( ilk sistem çok hafif panellerden oluşuyor. Özellikle kampta kullanmak için pratik olacak Şeffaf monokristal paneller) Bunun için de - yani tv çalıştırmak için- 60w 12v bir panel yine 10 A şarj regülatörü almayı planlıyorum. Garanti olması için 500w invertör alabilirim. Maliyeti ve verimi en makul ölçüde hangi özellikte bir akü seçmeliyim. 60w luk tek parça yeni bir panel ile sözünü ettiğim tv çalışır mı sizce ortalama 5 saat? (seçeceğimiz aküye de zarar vermeden) ilginiz için tekrar teşekkür ederim.
 
29fABN.jpg


Merhaba. Lcd tv'yi halihazırda satın almadıysanız eğer kamp, karavan, vb. yerler için çok uygun olan üstteki gibi, yani 12 volt dc ve 220 volt ac seçeneğiyle çalışabilenlerini örneğin seçebilirsiniz. Ekran " (inç) değeri olarak çok fazla büyük olmadığı için çekeceği watt değeri tüplü (eski) tv'ler kadar olamaz, çok daha düşük değerlerdedir bunlarda. Ancak watt değeri markadan markaya tv büyüklüğü değişmese bile küçük farklar gösterebilir yine de. Eğer lcd tv'ye tam olarak sahipseniz arkasında yazanı, atıyorum 20-25 watt gibi bir değeri aslında 1 saatte tüketilen net güç miktarıdır, size bir yol göstermesi açısından. Bu değeri 5 saatle çarpıp 5 saatlik tüketimi net bulursunuz. Aküde akü kapasitesinden ayrı olarak bu watt değeri volt * amper şeklinde aküde ek kapasitede yani emniyet payından sonra net olarak biriktirilmiş olmalıdır, en az 5 saat boyunca kullanabilmek içindir.

12 volt dc ile çalışan yalnızca lcd tv olacaksa örneğin invertere (12 volt dc>220 volt ac) ve dc-ac dönüşüme ve ekstra güç kaybına hiç gerek kalmaz, örneğin. Bunun için tersten gidilerek yani tüketici cihaz tarafından solar panele doğru tersten gidilerek hepsi için led ampülü belirli sürede yakmada olduğu gibi matematik hesabı tv için de ayni yollarla yapılabilecektir, bu çok zor değildir. Lcd tv'nizin arka etiketindeki watt gücünü net olarak bize belirtirseniz hemen buradan çıkartabiliriz çok net olan bir hesabını, benim veya forumdaki uygun bir personelle yapılabilir bu basit hesap.

* Solar sistemlerdeki, rüzgar gülü sistemlerindeki akü seçimi mutlaka jel (kuru) akü şeklinde olmalıdır, araçlardaki sulu sistemli, kurşun-asitli akülerden farklı olarak. Kolay gelsin.
 
Kuracağım ikinci sistemi ev için düşünüyorum. Oturma odasındaki tv ve lamba için. Tv nin arkasında 150watt yazıyor. Bir de bir önceki cevabınızda akünün gece boşalabileğini yazmıştınız. Ben şu regülatörden sipariş verdim : https://m.n11.com/gunes-paneli-aku-...VTl8ZCh3OEg9oEAQYAiABEgKYqPD_BwE&gclsrc=aw.ds
Bunlar belli bir voltaj düşüşünden sonra akımı kesmiyor mu? O kısmı biraz açarsanız sevinirim. Ev için kuracağım sistemle ilgili önerinizi bekliyorum. (Tabi maliyet çok önemli.) Saygılar
 
Güneş ışığı bulutlanıp nispeten zayıflasa bile Panel çıkış voltajı 12 volttan oldukça yüksek, 17-19 volt dc. aralığında genellikle olduğundan, regülatörden önce akü tam olarak dolmadan ve akü voltajı belirli seviyelere tam olarak gelmeden çok çabuk kesileceğini sanmıyorum. 12'ye çok yakın değerlerde solar panelin voltaj çıkışı olsaydı belki o zaman çabuk kesilebilirdi, sizin dediğiniz gibi.

Kullanacağınız lambanın watt değeri led, tasarruf veya akkor flamanlı ampül olmasıyla, yani ayni aydınlatma lümen değerleri için watt değerleri çok değişebilir, o nedenle lambanın watt değerini de net olarak yazmanız lazımdır. 150 watt değeriyle ikisi toplanarak en az kaç watt.'lık solar paneli aküyle birlikte ve 10 amperlik şarj kontrol ünitesiyle, schottky diyotla hep beraber seçebileceğimiz ancak o zaman kesin olarak netleşebilecektir. Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,829
Mesajlar
930,556
Kullanıcılar
452,656
Son üye
kontrolkalemi355
Geri
Üst