Solar panellerin paralel bağlanması

Gölgelenen panelin ,gerilimi düşer,yüke amper olarak katkısı azalırken,güneşlenen beslemeye devam eder ama totalde Wp düşer.Tekrar güneş her iki paneli ışıdığında panellerin toplam gücü ile besleme devam eder.Diyot koyup panelleri birbirinden akuple ederseniz toplam Wp diyotlardaki ısı kaybı kadar azalır ve gereksiz solar gücüne yatırım aşamasında para ödemiş olursunuz.
Eğer paralel bağlı paneller birbirlerinden mesafeli monte edilmişlerse (aynı özelliklerde olsalar dahi) ve birisinin gölgelenme ihtimali aralarındaki konum farkından dolayı olası ise panelleri birbirlerinden schottky diyotlarla (Uf=0.4V)kuplaj edilerek baglanabilirler ..................
 
Merhaba.Paralel bağlı solar panellere schottky (Bariyer) diyotları,panel güçleri ayni veya çok farklı da olsa mutlaka konulmalıdır,sn.Serkan_48. Bu olayı yeni akülerin,tıpatıp ayni özellikteki kurşunlu akülerin paralel bağlanması riskine benzetebilirsiniz aslında. Akülerden birinin iç yapısı diğerine göre biraz bozulduğunda diğeri ona göre bir güç kaynağı gibi davranıp voltaj farkı kadar bir akımın bu nedenle aralarında ayırıcı diyotlar olmadığında geçmesine de neden oluyordu,çok iyi bildiğiniz gibi. İki panel de konumu dolayısıyla gölge veya tam güneşe maruz kaldığında hem volt,hem amper olarak kayba uğradığında bir fark oluşabilir,sizin de düşündüğünüz gibi.

Bir panelden diğerine bu olumsuz geçişi önlemek için aslında tek diyot da yeter diye de düşünülebilir belki. Ama diğer panel diyotsuz kaldığında geceleyin aküden ona geri boşalım olmaması için gene ortak 2. bir diyodu yine reg.den önce koymanız gerekir. Bu şekilde yapmaktansa her panele bir bariyer diyotu koyup ortak noktada bir düğüm yapıp reg.'e öyle vermek daha mantıklı ve daha işlevseldir bence. Bu bariyer diyotlarda güç kaybını asgariye indirmek için 10 amper panelden geçip içinden akacaksa eğer MBR'li diyotu,30-40 amper anma değerli olanından da seçebilirsiniz,yani 3-4 kat amper değeri daha fazlasını seçersiniz,böylece ısıyla olan ve bu istenmeyen kaybı bir ölçüde azaltırsınız,hem daha az ısınarak bu diyotlar daha uzun yaşamış olur.

Zevkli bir uğraş (Kendi açımdan bakılırsa) içine girmişsiniz.Allah kolaylık versin diyelim.Saygılarımla.
 
Son düzenleme:
Bu güç için dşyot şart yakın zamanda tarım kanallarının birinde izledim sanırım Amasyadaki bir Ges idi, 260w panellerden oluşmaktaymış 1MW güçte yanlışım yoksa, her panel seninkinden 1.6 katı ve ara bağlantı kutularında diuot vardır. İlave edindiğim bilgi 25 sant derecede ideal sıcaklığında belirtilen gerilimi vermekte bunun ğzerindeki sıcaklık ve diğer etkenlerdeki kayıplar üretilen enerjinin %14 düne tekabül etmekteymiş!

Sabırsızlıkla projenin tamamlanmasını be fotoları bekleriz kolay gelsin.
 
İnşallah,

Bir şekillendireyim öyle ahım şahım bir proje olmayacak. Beni kısıtlayan etkenler var.

Elimdeki akü 65 amperlik. Bu nedenle çok yüksek güce çıkamayacağım.

Birde evimin konumu nedeni ile batı ve kuzey yönleri görüyorum. Günlük ortalama 3 saat gibi bir güneşlenme sürem olacak bu nedenle güneşten tam verimli faydalanamayacağım. Sadece bir başlangıç yapmak için uğraşacağım. Bir adet panel ile bu aküyü 2 yada 3 günde doldururum düşüncesindeyim. Harcama ne kadar olur bakıcam aydınlatma ve tv kullanacağım.
 
Bilindiği üzere solar panellerde aşırı ısınma üretilen elektriğin verimini küçültmektedir. Seri veya paralel bağlanan solar panellerinde direk bağlantı kurulduğunda herbiri üreteç vazifesi göreceğinden birbirlerine elektrik verir. Bu da solar paneli bozmamasına karşın verimi düşürür. Bunu engellemek için zener diyot kullanılır. Zener diyotun kendi içinde bir direnç olduğundan dolayı belli bir oranda enerji kaybı olacaktır. Bu noktada yapılacak bir şey yoktur. Zener diyot haricinde başka bir diyot kullanmaya gerek olmayacağı kanaatindeyim. Voltaj düşüklüğü olursa o panelden elektrik gelmez, diğer üreten panelden gelir. Sonra kendiliğinden düzelir. Ama verim yüksek olsun diyorsanız her panel için piyasada ongird mikro regülatörler var. Akım gelmese de 220V AC vermektedir. Maalesef offgirdleri daha çıkmadı.
 
Ancak bu bilgi panellerin paralel bağlantısında kullanılan yüksek akım taşıyabilen BARRİYER DİYODU görevini görmez. Zener diyotlar voltajı sabitlemek belli bir voltajın üzerine çıkmaması için kullanılabilir ama iki paralel solar panelin ( örnek 140 watt ) birbirine akım akıtmaması amaçlı kullanılabileceğini düşünmüyorum.
 
Verdiğiniz linkte akü gerilimini sabit tutmak için zener diyodu kullanılmış. Ancak solar paneller akü gibi şarj olmazlar. Solar paneller hava bulutlu olduğunda akımı küçülür voltajı artar. Biz voltajın artmasını istemiyoruz. Bunu zener diyotla engelleyemeyiz. Çünkü zener diyodun buradaki işlevi bloklama yapmak. Voltaj yüksek olunca zener diyot işlevini görmez. Bu istenmeyen bir durumdur. Aşağıdaki linkte fiili olarak zener diyodun neden kullanıldığını anlatmaktadır.
http://www.instructables.com/id/Connecting-Multiple-Solar-Panels/
 
Solar paneller arasında gerilim farkı oluşması sistemin çalışmayacağı manasına gelmez. Yüksek voltaja sahip panel düşük voltaja sahip panelden fazla akım sağlamasını isteyecek. Bu şekilde voltaj gerilim farkından dolayı normalden fazla akım oluşacak. Bu da toplam gücü arttıracak. Aşağıdaki linkte konu anlatılmıştır.
https://forum.donanimhaber.com/m_75979657/tm.htm
 

Forum istatistikleri

Konular
129,711
Mesajlar
929,163
Kullanıcılar
452,416
Son üye
Dadaşş2

Yeni konular

Geri
Üst