Solid State Röle teknik bilgi lazım

Uncle

Üye
Katılım
4 Ara 2006
Mesajlar
8
Puanları
1
Yaş
68
Solid State Röleler ile teknik bilgi ve bu rölelerin çalışma prensibini öğrenmek istiyorum.....

Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa memnun olacağım müteşekkir kalacağım.........
 
SSR (Solid State Relay) tetikleme yöntemi ile çalışır tetikleme voltajı uygulandığında yükü Devreye sokar kontaktör v normal röleden farkı kontaklarının olmadığı için aşınma gibi problemlerinin olmayışlarıdır 1 ve 3 no kontakli olanları mevcuttur
 
özellikle PID laçalışan devreler kısa zamanda kontaktörü hurdaya çıkarır bu yüzden yeni bir sistem kuruyorsan cihazı SSR çıkışlı seç bu seni extra 24vdc güç kaynağı masrafından kurtarır

*piyasada monofaze ve trifaze olarak satılyor kullanacağın wat gücüne göre 20A,25A,40A,50A,80A şeklinde seçenekler var.

*trifaze SSR yi motor için kullanacaksan malzemeyi ( rezistans için/motor için ) belirtmelisin

*SSR de kontak elektronik devre ile yapıldığından çekme hızı standarttır kontaktörde mekanik yay baskı desteği vardır standart olamaz (nüveler zamanla deforme olur kasa ısıdan etkilenip deforme olur)

*SSR nin kumanda devreleri için kullanılan soketli tipleride var (OMRON) normal roleden 10 kat daha hızlıdır

*sessiz çalışır

*SSR KULLANACAKLARIN DİKKAT ETMELERİ GEREKEN HUSUSLAR

SSR çektiği akım dolayısıyla ısınır bu yüzden aliminyum kütle kullanılarak ısı transferi sağlanır.Alüminyum kütlenin kanat sayısı fazla olmalı kanatlarda yivoyukları olmalı.Bu yüzey hacmini genişletir.Yüzeyler her ne kadar düz gözüksede montajda silikon pasta kullanılmalıdır.Öpüşmeyen yüzeylerde ısı transferini sağlar.Piyasada otomat rayına oturan hazır modeller var.Hatta küçük karefan soğutmalı olanlarda vardır.

*Carlo gavazi,cruzet,fotek,gold gibi markalar var.Ama benim tavsiyem maliyetine rağmen OMRON bu işin mercedesi OMRONDUR.

*SSR ler kontak kısa devre olduğunda kontağı yapışır ve kullanılmaz hale gelir.Otomat sigorta çözüm olmadığı durumlarda hızlandırılmış buşon sigorta kullanmanızı tavsiye ederim.
 
Lineer çalışan solid state rölelerde mevcuttur. Girişine uygulunan 0-10V veya 4-20mA sinya ile orantılı olarak girişine uygulanan gerilimi kıyar. Oransal kontrol projelerinde kullanabilirsiniz.
Ben bir fırın projesinde rezistansları oransal olarak sürme işinde kullanmıştım. Fotek markasında lineer SSR'ler mevcuttur.
İyi çalışmalar
 
Bendende tecrübe üzerine bir tavsiye .SSR'lerin bence tek olumsuz yanı kısa devrelere karşı dayanıksız olmaları.
SSR ile yük arasına yani SSR çıkışına muhakkak hızlı sigorta bağlamalısınız.
 
Solid State Relay çalışması genel olarak şu şekildedir.

Girişe bağlı küçük güçlü ve küçük tetikleme gerilimli bir yarı iletken(Tristör yada transistör) çıkışa bağlı Yüksek güçlü küçük tetikleme gerilimli diğer bir yarı iletkeni tetikler. Çıkışa bağlı olan tristör yada transistör üzerinden akım geçirmeye başlar. Girişe uygulanan küçük gerilim kesildiği zaman çıkışa bağlanan Tristör yada transistör yalıtkan olur. Üzerinden akım geçmez. Solid State Relay içerisinde herhangi bir kontak yoktur. Kontak olarak belirtilen çıkışa bağlı olan tristör yada transistörün akım geçiren uçlarıdır.
 
1)bobini anerjilenmedği halde kontakları enerjiyi geçirir

aşırı akımdan veya anlık bir kısa devreden kontağı yapışmış olabilir

2) bobin uçlarına enerji geldiği halde kontak enerji geçirmez

ssr arızalıdır ve ya bobin besleme gerilimi güç kaynağından yada termostatın ssr çıkşından değilde 24v trafo ve köprü diyodla çevriliyorsa 40v 1000 mikrofarat kondansatör eklenmelidir. (zaten böyle bir durumda yeni ssr de taksan çözüm olmuyor kontak uçlarındaki r,s,t fazlarından birini kabul etmiyor kabul etmediği fazı kullanmayıp diğer fazla besleyebilirsin (ssr monofaze ise) buda bir faza dağa fazla yük binmesine sebep olur.)

3)bağlantı hatalarından

cihazı incelyip (+) ve(-) uçları doğrumu?

4)gerilim düşümünden

en az 3vdc ile devreye girer ayrıca kontak uclarından geçen gerilim düşümündende etkilenebilir

5)montaj hatalarından

ssr nin soğuması için aleminyum kütle kullanılmadıysa yada yüzeyler temas etmiyorsa(silikon pasta kullanılmadıysa) ssr off olur
 
peki arkadaşlar bu zımbırtıda normalde kapalı kontak gibi bir şey yokmudur ???

yada ters kontaklama işini görebilecek uygulama için önerisi olan varmıdır
 
çalıştırma uçlarına bağlayacagın bir role yada benzeri bir kompenetle ordan kumanda uyartımı alabilirsin.

ama illede işin oluş kısmından uyartım lacağım dersen 3 faz kontaklama yapıyorsan fazların birine(çıkış tarafında) bir role bağlayabilirsin. sonrası istediğin kontağını istediğin yerde kullan.
 
Solid State Röle Nedir
solid-state-role.jpg


Solid state röle, kısaca SSR, tamamen elektronik parçalardan oluşmuş bir anahtarlama düzenidir. Klasik röle ve kontaktörle aynı işi yapar. Kontaktör ve röle gibi kumanda ve güç devrelerine sahiptir. Güç devrelerinin anahtarlanmasında kullanılır. 1-2 amper gibi küçük akımlardan 1000-2000 amper gibi büyük akımlara dek anahtarlama yapan, monofaze veya trifaze solid state röleler mevcuttur.



Solid State Röle Nasıl Çalışır

Bir solid state rölede, kumanda devresi transistör benzeri elemanın enerjilendirilmesi ile güç devresi transistör benzeri elemanı açık konumdan kapalı konuma gelerek sisteme enerji verir. Bu bir elektrik rölesi veya kontaktörün bobinine enerji verilerek, kontaklarının açık konumdan kapalı konuma gelmesi gibi bir uygulamadır. Kontaktör ve rölelerden farkı, bobin yerine elektronik bir devre elemanının olması, güç kontakları yerine de elektronik devre elemanlarının olmasıdır.



Solid State Rölenin Çıkış Voltajı

Kullanımda, röle ve kontaktörden en temel karakteristik farklarından biri güç devresinin solid state rölenin tipine göre yalnızca belirli alt ve üst limit gerilim aralıklarında çalışabilmesidir. Bir kontaktörün açılıp kapanması basitçe iki iletken metalin birbirine teması veya temas etmemesidir ve bu mekanik bir olaydır. Bu mekanik hareket kontaklar üzerindeki gerilimden bağımsızdır. Örneğin bir kontaktör güç devresi 0,1 voltla 600 volt arasında DC veya AC herhangi bir sistemi anahtarlıyor olabilir. Solid state rölelerde böylesine geniş bir güç devresi voltaj çalışma aralığından, AC veya DC herhangi bir gerilimi anahtarlamadan bahsetmek mümkün değildir. Solid state röleler güç devrelerinde kullanılan transistör benzeri elemanların karakterine göre 24-380VAC, 12-65VDC, 90-420VDC gibi her cihazın modeline göre değişen güç devresi çalışma aralıklarına sahiptir.

Örneğin güç devresi çalışma gerilimi 24-280VAC olan bir solid state röle yerine güç devresi çalışma gerilimi 12-530VAC olan, çalışma aralığı daha geniş bir solid state röle kullanılabilir. Fakat böyle bir solid state röle çalışma aralığı daha dar olan solid state röleden daha yüksek maliyetli olacaktır.

Transistör benzeri elektronik elemanlar çalışma için asgari bir gerilim değerine ihtiyaç duydukları için mekanik kontaklarda olduğu gibi 0.1, 1, 2 volt gibi bir gerilimi solid state rölelerle anahtarlamak mümkün değildir. Bir solid state röleyle minimum voltaj değerinin altında bir güç devresi anahtarlanmak istenirse solid state röle zarar görmez. Yalnızca anahtarlama yapmaz. Ancak solid state rölenin üst gerilim değerinden daha yüksek voltaj değerlerinde anahtarlama yapılmak istenirse transistör benzeri elektronik anahtarlama elemanın dayanabileceği üst gerilim limiti aşılmış olur, cihaz hasar görür ve bir daha kullanılamaz hale gelir. Böyle bir hasarın oluşması için 1 saniyenin altında, çok kısa süreler uygulanacak bir gerilim aşımı yeterlidir.

Teorik olarak daha düşük gerilim değerlerinde de ( ör:1 volt ) anahtarlama yapabilecek solid state röleler imal etmek mümkündür. Ancak çalışma gerilimi alt değerinin daha düşük seviyelerde yapılması elektronik devre elemanlarının karakterinden dolayı gerilim üst değerinin de düşük olmasına sebep olur. Gerilim alt değeri 1 volt olan bir solid state rölenin gerilim üst değeri de 10-12 volt gibi bir değer olacaktır. Endüstriyel uygulamalarda böyle değerlere ihtiyaç olmadığı için bu değerlerde solid state röleler genellikle standart olarak imal edilmezler.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,074
Mesajlar
932,830
Kullanıcılar
453,075
Son üye
GpuAndCpu

Yeni konular

Geri
Üst