Soru ,Elektrik panoları.

Katılım
12 Haz 2007
Mesajlar
21
Puanları
1
Yaş
40
Merhaba
sifirdan Pano Tasarimi Konusunda Örneklİ Bİr Şekİlde Aciklama Yapabilir Misiniz?bara Kesİtİ, Kompakt Akimi,kullanilacak Kablo Kesİtlerİ,baglantilari.........
 
Öncelikle tasarlayacağın panoyla neye nasıl kumanda edeceğini ,kullandığın cihaz yada ekipmanları ve bunların elektriksel özelliklerini bilmen gerekir.Kısacası önce projeyi iyi analiz etmen şart.
Panolar kumanda ve MCC (mekanik Kontrol Merkezi) veya besleme ve dağıtım panoları olarak iki ana başlığa ayrılabilir.Öncelile bilmen gereken bir diğer hususta panoların bir bütünün parçası olduğu ve hepsinin birbiri ile ilişkili olduğu durumudur.Bir bina yada tesisteki panoların birbiri ile elektriksel ilişkisini gösteren şemalarada kuvvetli akım kolon şeması denir.Tasarlarken tümevarım veya tümdengelim yöntemleri ni kullanbilirsin.Biraz daha açacak olursak önce binayı veya tesisi mahallere bölerek bu mahalleri besleme ve enerji dağıtımını yapacak tali dağıtım panolarını hazırlar ,sonrasında tüm bu panoları besleyen ana dağıtım panosunu ve birbirleri ile fiziki irtibatını gösteren kolon şemasını oluşturabilirsin.Bu yöntem tümevarım yöntemidir.Yada tam tersi bir yol izleyerek önce sistemi ve mahalleri besleyen ana ve tali dağıtım panılarını blog diyagram olarak hazırlar sonra detaylandırır (sigorta ve kumanda elemanlarının seçimi ,kablo seçimi ve çıkış sayısı vb.) ve sistemi oluşturabilirsin.

İstersen bir binanın kolon şemasını ve pano tek hatlarını sırası ile oluşturalım.

1-Önce örnek bir mahali ve o mahali besleyen dağıtım panosunu oluşturalım.
mahal elektrik projesi:

1.kat_panolar__305_.rar

Linkten edineceğin projeler bir binanın 1. katının aydınlatma ve kuvvet projeleridir.Bu projelerde her linye bir linye numarası ile belirtilmiştir.Bu linye numaralarına göre linye yükleme cetvelleri hazırlanır.Her linyenin kullanım amacı ,linye numarası ve elektriksel gücü gibi bilgiler ayrı ayrı belirlenir.

2-Çıkarılan linye yükleme cetveline göre kaç linyemizin olduğu (panodaki çıkış sayısı buna bağlıdır.) ,güçleri ,kullanım amacı ve bu bilgilere göre linyenin sigorta ve kablo kesitlerini vs. belirleriz.Tüm bu bilgiler neticesinde o mahalin dağıtım panosu oluşturulur.Projede kat içerisinde iki ayrı mahal tasvir edilerek iki ayrı pano düşünülmüştür.
1.Kat Dağıtım Panoları:

1.kat_panolar__305_.rar

3-Her kat ve mahal için bu işlem tekrarlanır ve tali panolara ait tek hatlar oluşturulur.Ardından tüm bu panoların bina içerisindeki yerleri de göz önünde bulundurularak ana dağıtım panosu oluşturulur.Ardından ana dağıtım panosu ve beslediği tüm tali tablolar ile cihazları gösteren kolon şeması oluşturulur.
Kolon şeması:

kuvvet-kolon.rar

Yukarda en basit şekliyle bir binanın panolarının ve kuvvet kolon şemasının tasarlanmasını anlatmaya çalıştım.Ancak bu platformda çok fazla detaya giremediğimden.Belirli bir alt yapıya sahip olduğunuzu düşünerek genel bir açıklama yapmak zorunda kaldım.Umarım faydalı olabilmişimdir.Selamlar ,saygılar.
 

Ekli dosyalar

  • 1.kat_panolar__305_.rar
    135.3 KB · Görüntüleme: 59
  • kuvvet-kolon.rar
    129.3 KB · Görüntüleme: 22
Tasarımda kullanacağınız gerekli bilgiler cetvelleri excel dosyasında kitapçıklar halinde bende sıksık kullanırım işinize yarayacaktır;

luezumlu_cetveller.rar

buda excelde hazırladığım pratik kesit hesabı dosyası;

kesit_hesab__305_.rar
 

Ekli dosyalar

  • luezumlu_cetveller.rar
    12.2 KB · Görüntüleme: 32
  • kesit_hesab__305_.rar
    8.3 KB · Görüntüleme: 32
sagolun acıklamalarınız için ama ben yüzeysel degil biraz daha detaylı bir cevap bekliyordum.gönderdiginiz liklerden dosyalara ulasamadım.eger hesaplamalar olarak da bir acıklama yaparsanız memnun olurum(kablo kesiti .sigorta akımı.kompakt akımı.kompakt akımına göre kullanılması gereken kablo kesiti.güce göre bara kesiti........)
 
Trafo Merkezlerİ Hakkinda Bİlgİ Verebİlİrmİsİnİz.(a,b,c1,c2,d..)standart Olarak Bulunan HÜcreler,bedas Tarafindan Verİlen HÜcreler.........
 
cevaplarsanız sevinirim,
birim fiyatta geçen elektrik panoları örnek:704.105 pozunda geçen " SIVA ÜSTÜ SAC TABLO 0.40-0.50 M2. (TS EN 61439-1/2 )" pano izahı:
Pano yapılması gerek görülmeyen yerlerde kullanılmak üzere, en az 1 mm. kalınlığında DKP, sacdan sıva üstü tablo tesis edilecektir. Tablo üç kısımdan müteşekkil olacaktır. Kilitlenebilir bir kapağı, köşebent veya profil iskeletli sac kutu ve yale anahtarla açılabilen kilidi, tablo üzerine konulacak cihazları taşıyan şasi üzerinde tablodaki cihazlara kumanda için gerekli delikler bulunan iç kapak, sac kutu kaynaklı olarak yapılacak ve üzerinde şasinin kolayca takılıp çıkarılmasını sağlayacak irtibat imkanları bulunacaktır. Kutunun projesine göre çeşitli iletkenlerin gireceği tarafta bir açıklık bulunacak ve bu açıklık kutuya vidalı olarak tespit edilen bir sac kapakla kapatılacaktır. Kablo girişleri için gerekli delikler kapak üzerinde açılacak ve delik ağızlarına iletken izolesinin bozulmaması için bakalit veya plastik rakor monte edilecektir. Şasi köşebent veya kıvrılarak profil verilmiş DKP, sacdan yapılacak tablo üzerine konulacak. Bütün cihazları, klemensleri v.b. malzemeyi üzerine tespit etmek mümkün olacaktır. Tablodaki cihazlara kumanda için üzerinde delikler bulunan iç kapak şasi üzerine kolayca tespit edilir durumda olacaktır. İç kapak söküldüğünde tablo içindeki bütün bağlantılar ve cihazlar meydana çıkacak, ayrıca bu kapak üzerine her cihaz için etiketler bulunacaktır. Yukarıda adları verilen üç kısmın tablo yerinden sökülmeden birbirinden ayrılması mümkün olacaktır. Tablonun üzerindeki cihazlar yerleştirilmesine ait projeler tip projelere göre hazırlanacak idareye onatılacak bundan sonra imalata geçilecektir. Tablo üzerindeki faz hatları için gerekli sayıda TS 6429'a uygun olarak gri, siyah ve kahverengi renklerle boyalı yanmayan tipte klamens veya bara, açık mavi boyalı nötr ve yeşil/sarı boyalı topraklama baraları bulunacak, bütün demir kısımlar bir kat sülyen ve iki kat mat tabanca boyası ile boyanacak ve tablo kapağı bükülgen iletkenle ana gövdeye bağlanıp topraklanacaktır. Tablonun temini, işyerine nakli ve montajı. Her nevi malzeme, klemensler ve işçilik dahil işler halde teslimi.

Ölçü: İç kapak alanı, onanlı projedeki değerle karşılaştırıldıktan sonra bu alanın m2'sine göre ödeme yapılacaktır. Bu bedele her türlü ufak malzeme, boya, bağlantı, montaj dahildir. Tablo üzerindeki sigorta şalter v.b. ile topraklama tesisatı bedeli ayrıca ödenir.

Şeklinde açıklanıyor. Ancak 0.40-0.50 M2 ile açıklanmak istenen nedir veya bu verilen değer aralığı panonun hangi yüzeyinin hesaplanmasıyla ortaya çıkıyor.Mevcutta kullanılan bir panoyu buraya ve diğer pozlara nasıl uyarlayabiliriz.701.201 de ki önden kapaklı saç panoyla karıştırmamak adına, verilen değer panonun hangi alanıyla alakalıdır. yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler şimdiden
 
Enxboy çarpımı m2 verir derinlik bu tip panolarda dikkate alınmaz. Benzer tip panoları enterpelasyon yaparak birim fiyat bulunur diye biliyorum
 
Verilen değer m2 olup yüzey alanıdır yani genişlikxyükseklik değeridir derinlik değişmez. 0,4-0,5m2 demek bu değerler arasında tek fiyat demektir.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,342
Mesajlar
935,999
Kullanıcılar
453,636
Son üye
Keremmesenn

Yeni konular

Geri
Üst