Öncelikle tasarlayacağın panoyla neye nasıl kumanda edeceğini ,kullandığın cihaz yada ekipmanları ve bunların elektriksel özelliklerini bilmen gerekir.Kısacası önce projeyi iyi analiz etmen şart.
Panolar kumanda ve MCC (mekanik Kontrol Merkezi) veya besleme ve dağıtım panoları olarak iki ana başlığa ayrılabilir.Öncelile bilmen gereken bir diğer hususta panoların bir bütünün parçası olduğu ve hepsinin birbiri ile ilişkili olduğu durumudur.Bir bina yada tesisteki panoların birbiri ile elektriksel ilişkisini gösteren şemalarada kuvvetli akım kolon şeması denir.Tasarlarken tümevarım veya tümdengelim yöntemleri ni kullanbilirsin.Biraz daha açacak olursak önce binayı veya tesisi mahallere bölerek bu mahalleri besleme ve enerji dağıtımını yapacak tali dağıtım panolarını hazırlar ,sonrasında tüm bu panoları besleyen ana dağıtım panosunu ve birbirleri ile fiziki irtibatını gösteren kolon şemasını oluşturabilirsin.Bu yöntem tümevarım yöntemidir.Yada tam tersi bir yol izleyerek önce sistemi ve mahalleri besleyen ana ve tali dağıtım panılarını blog diyagram olarak hazırlar sonra detaylandırır (sigorta ve kumanda elemanlarının seçimi ,kablo seçimi ve çıkış sayısı vb.) ve sistemi oluşturabilirsin.
İstersen bir binanın kolon şemasını ve pano tek hatlarını sırası ile oluşturalım.
1-Önce örnek bir mahali ve o mahali besleyen dağıtım panosunu oluşturalım.
mahal elektrik projesi:
1.kat_panolar__305_.rar
Linkten edineceğin projeler bir binanın 1. katının aydınlatma ve kuvvet projeleridir.Bu projelerde her linye bir linye numarası ile belirtilmiştir.Bu linye numaralarına göre linye yükleme cetvelleri hazırlanır.Her linyenin kullanım amacı ,linye numarası ve elektriksel gücü gibi bilgiler ayrı ayrı belirlenir.
2-Çıkarılan linye yükleme cetveline göre kaç linyemizin olduğu (panodaki çıkış sayısı buna bağlıdır.) ,güçleri ,kullanım amacı ve bu bilgilere göre linyenin sigorta ve kablo kesitlerini vs. belirleriz.Tüm bu bilgiler neticesinde o mahalin dağıtım panosu oluşturulur.Projede kat içerisinde iki ayrı mahal tasvir edilerek iki ayrı pano düşünülmüştür.
1.Kat Dağıtım Panoları:
1.kat_panolar__305_.rar
3-Her kat ve mahal için bu işlem tekrarlanır ve tali panolara ait tek hatlar oluşturulur.Ardından tüm bu panoların bina içerisindeki yerleri de göz önünde bulundurularak ana dağıtım panosu oluşturulur.Ardından ana dağıtım panosu ve beslediği tüm tali tablolar ile cihazları gösteren kolon şeması oluşturulur.
Kolon şeması:
kuvvet-kolon.rar
Yukarda en basit şekliyle bir binanın panolarının ve kuvvet kolon şemasının tasarlanmasını anlatmaya çalıştım.Ancak bu platformda çok fazla detaya giremediğimden.Belirli bir alt yapıya sahip olduğunuzu düşünerek genel bir açıklama yapmak zorunda kaldım.Umarım faydalı olabilmişimdir.Selamlar ,saygılar.