Soru: Kirli bara ve temiz bara nedir?

Anladığıma göre durum galiba harmoniklerle ilgili ve genelde demir-çelik işleyen üretim yerleriyle alakalı. Hermoniklerle bozulan şebekenin hattına kirli bara deniyor sanırım. Temiz bara da harmoniksiz şebekenin hattı oluyor bu durumda da.

http://www.emo.org.tr/ekler/c75d7ec53886497_ek.pdf
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Kirli bara ark ocaklarının çalışmasında oluşan yuksek harmoniklerin şebekeyi tersten beslemesidir. Bunu biraz daha açarsak ark ocaklrın çalışmasında yuksek kısa devre akımları oluşmaktadır. Bu akımlar anlık kesilmelere neden olmaktadır. Bu esnada şebekede 2,3,5,7,9,11 harmonikler oluşmaktadır. Aslında bu harmonikler aynı tesisin içinde bulunan filtre sistemleriyle sönümlensede ara harmonikler şebekeye geri basılmaktadır. İşte bunun için ark ocaklarını besleyen baralara kirli bara denmektedir.
 
sn.tknsyn

Soruda saçma olan bir nokta yok cevap veren arkadaşlardan bazıları konuya vakıf olamadığından aklından geçen cevapları vermiş olabilir konuya bir son nokta koymak isterim.

Dğer arkadaşlarında dediği gibi kirli bara Ark ocakları gibi şebekeden darbeli akım çekip harmonik oluşturan yüklerin bağlı olduğu fidere verilen isimdir.Bunu sanayi bölgelerindeki trafo merkezlerinde çalışan toblocular daha iyi bilir.

Bir örnek gerekirse bakımından sorumlu olduğum fabrika bir döküm fabrikası.TEDAŞ' tan iki fider (34.5kV) olarak besleniyoruz.Bunlarıdan kirli bara olarak tabir ettiğimiz baradan 2 ark ocağı 16 adet endüksiyon ocağı besleniyor 58MW Diğer bara yani temiz baradan ise diğer tesislerimizi besliyoruz 3MW.

Ama baştada dediğim gibi bunu bizim sektörde çalışanlar dışında pek bilen olmaz.


Kolay Gelsin
Saygılarımla
 
kirli bara harmonikli yük çekilen baralardır. ornegin ark fırınlarının oldugu yükler bu baralardan cekiliyorsa harmonik üretimi ve dalgalı bir yük cekileceginden kirli bara olarak tarif edilir. temiz bara ise normal yük akısı olan harmonik degerleri az olan baralardır.
 
arkadaslar benim bildigim kirli bara, baranın kirli olması ile ilgili bir sey deil. baradan cekilen enerjinin kullanıldıgı tesiste olusan darbeli yük çekilmesi ile ilgili bir durum

genelde sebeke acısından kullanılır ve temiz bara normal, duzenli enerji ceken alıcıların oldugu bara. kirli bara ise demir celik tesisleri, induksiyon fırınları, ark ocaklarının baglı oldugu baralara denir..

:confused:
 
TEDAŞ'ta çalışanlar bilir belki. Kirli Bara: Sisteme harmonik basan fabrika ve benzeri tesislerin bağlandıkları ve bunların dışında kalan abonelerin bağlanmadıkları baradır. Amaç harmonik bozulmalarından normal abonelerin etkilenmemesi. Kirli bara tabiri literatürde yok çünkü kimsenin bundan haberi yok saygılar:)
 
Kirli bara daha çok sanayi, ark ocaklarının vb. harmonikli fiderlerin beslendigi baraya denilir.
Temiz bara ise , harmonik bozulmalarının cok az oldugu , akım ve gerilim sinus dalgasının normal olan fiderlerin beslendigi baradır.Temiz bara diyelimki daha cok ev vb. yerlesim yerlerini besleyen bara, kirli bara ise sanayi ark ocagı vb. yerlerin beslendigi baralar kısaca.
 
Arkadaşlar aslında literatürde yok diye bir şey de yok. Çok büyük firmalar bile bu konudan kirli bara , temiz bara diye bahsederler. Yukarıdaki arkadaşların da dediği gibi, darbeli akımla çalışan sistemlerde , ark ocağı, indüksiyon ocağı, haddehaneler gibi reaktif gücü çok yüksek sistemlerde akımlar gerilimle aynı sinüsoidal açıyla oluşmazlar ve bu da hattaki diğer işletmelere zarar verir. Çeşitli tristör, kart, PLC gibi elemanların arıza vermesine sebep olur. Flicker ya da SVC sistemler ile bu harmonikler filtrelense bile bu tarz işletmelerin etrafındaki komşu işletmelerle aynı baradan beslenmemesi gerekmektedir.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,876
Mesajlar
921,203
Kullanıcılar
451,000
Son üye
emrezorlu

Yeni konular

Geri
Üst