Step Motorların Uçlarının Bulunması

korkmaz_design

Electrical & Industrial Automation
Yönetici
Yönetici
Katılım
21 Ara 2006
Mesajlar
2,551
Puanları
419
Step motorlarda genellikle 5 veya 6 kablo bulunur. 5 kablolu step motorlarda bir, 6 kablolu step motorlarda ise iki kablo ortak uçtur ve bu uçlar kaynağın pozitif(+) kutbuna bağlanırlar.

Kaynağın pozitif (+) kutbuna bağlanacak ortak uçları ölçü aletinin ohm kademesini kullanarak bulmak mümkündür. Ölçü aleti ohm kademesinde iken step motorun bobin uçlarına bağlı kablolar arasındaki direnç ölçülür. Step motorlar ister 5, ister 6 kablolu olsun tüm uçlar arasında eşit dirence sahip olan uç ortak uçtur.

6 Kablolu step motorlarda kablolar üçerli olarak iki gurup halindedir. Her guruptaki bir kablo ortak ucu temsil eder. Ölçüm yapılırken her iki gurup kendi aralarında ölçülerek ortak uç tespit edilir. Bu işlem için ölçü aleti ohm kademesinde iken ilk guruba ait üç kablo ayrı ayrı kendi aralarında ölçülür. Tüm uçlar arasında eşit direnç gösteren uç, ortak uçtur. Aynı işlem ikinci gurup içinde tekrarlanır. Ölçüm sonucunda her iki ortak uca göre iki gurupta da eşit direnç değerleri elde edilir. Bu dirençlerin değerleri her step motor için farklı olabilir.

Step motorlara ait bobin kabloları farklı renklerle temsil edilirler. Bu renkler 6 kablolu step motorlarda genellikle her gurup için aynı şekilde tekrarlanır.

Aşağıdaki tabloda herhangi bir step motor için ortak uca göre bobin uçları arasındaki örnek direnç değerleri verilmiştir. Tabloda, “1.Sarı – 1.Kırmızı” arasında karşılıklı olarak 119 Ohm ölçülmüştür. Aynı şekilde “1.kırmızı – 1.gri” arasında da karşılıklı olarak 119 Ohm ölçülmüştür. Buna göre 1. kırmızı ortak uç olarak tespit edilmiş olur. Aynı ölçümler 2.gurup uçlar için de tekrarlandığında 2.gurubun da ortak ucunun kırmızı olduğu görülür. Gri ve sarı renkli kabloların kendi aralarındaki ölçüm değerleri ise ortak uca göre iki kat yüksektir. Bunun nedeni yukarıdaki şekillerden de anlaşılacağı gibi sarı ve gri renkli kabloların step motor bobininin iki dış ucuna bağlı olmasıdır.

Bir devre üzerinde step motoru düzgün çalıştırmak için kabloları doğru olarak sıralamada bağlamak gerekir. Ortak uç dışında kullanılan diğer dört ucun kendi arasında bir sırası vardır. Kablo sıralaması bobin uçlarına enerji uygulanarak deneme yanılma şeklinde tespit edilebilir. Eğer kablo bağlantısı yanlış yapılırsa step motorda bir titreme oluşur ve motor dönmez.

Motora adım attırmak için ortak uca motorun cinsine göre pozitif (+) 5V ile 12V arası sabit gerilim uygulanır. Diğer dört uca ise belirli sırada şase (-) uygulanır. Eğer şase potansiyeli bobin uçlarına uygun sıralamada uygulanırsa step motorda dönme hareketi başlar. Bobin uçlarının uygun sıralaması aşağıdaki gibi tespit edilir.

a) Ortak uçlara ait kablolar kaynağın pozitif (+) kutbuna bağlanır.

b) Step motorun diğer herhangi bir ucu seçilerek şase uygulanır. Örneğin 1 numaralı bobin ucuna şase uygulanarak sabit bırakılır.

c) Başka bir bobin ucu seçilerek şase potansiyeli uygulanır. Eğer step motor saat yönünde bir adım atıyor ise bu 2 numaralı kablodur.

d) Motor saat yönünün tersinde bir adım atıyorsa bu 4 numaralı kablodur.

e) Motor hiç hareket etmiyor ise bu3 numaralı kablodur.

Sonuç olarak step motoru saat yönünde döndürmek için ortak uca pozitif (+) ; 1,2,3 ve 4 numaralı kabloların bağlı olduğu bobinlere sırasıyla şase (-) potansiyeli uygulanmalıdır. Step motoru saat yönünün tersine hareket ettirmek için ise bobinlere 4,3,2 ve 1 sıralamasında enerji uygulanmalıdır.

denemeler yapılmıştır sonuçları doğru
 
Selam ,
elımdekı step motorda uçlarını bulmak için ölçüm yapıyorum.Siyah prob Avometrenın COM ucunda.Elimdeki motor 6 kablolu bunun i.in 3 3 ölçüyorum ilk 3 teki kablolar sarı turuncu siyah. Sırasıyla ölçüyorum avometrenın problarını sarı ile siyah uca getirdiğimde 10 ohm direnç gösteriyor probun yerlerini deiştirdiğimde sonuç aynı.Onun haricinde hiç bir depğer yok..

ikinci 3 lüdeki kablolar beyaz kırmızı mavi ölçümde beyaz ile mavi kablolara probları değdirdiğimde 10 ohm gösteriyor prob yerlerini değiştirincede aynı.Onun haricinde hiç bir şey yok...
Ben bu motoru aşağıdaki devreye nasıl bağlarım?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
çok güzel bir paylaşım olmuş. tek bir şey aklıma takıldı resimde göstermiş olduğunuz uygulama örneğinde mesela 1 nolu uc şese sabit bağlanır demişsiniz biz oratak ucları + kaynak gerilimi verdikten sonra 1 nolu ucu - gerilim e bağlayıp sabit olarak bıraktıktan sonra yani cıkarmadan 1 nolu ucu negatif gerilimden kurtarmadan diğer ucları sırasıy la mı - gerilim uygulayacağız.Birde örnek resimlerde 1 şase diyor resimde 3 den 1 nolu şaseye ok göstermiş bunun anlamı nedir?teşekkürler
 
Çok güzel ve açıklayıcı bir anlattım. tebrik ederim..:)
 
okuldaki hoca bile böle anlatmamıştı 2 dk de anladım. saol ++++rep
 
Bu güzel anlatım sayesinde elektroniğe yabancı olmama rağmen 6 kablolu nema 17 step motorun ortak 2 ucunu ve 1-2-3-4 nolu uçlarını bulabildim.

Şimdi bunları step motor kontrol kartına hangi sıra ile bağlayacağım kaldı.Aşağıda kontrol kartına ait çıkış görülüyor.Ortak iki ucu ve 1-2-3-4 nolu uçları nereye bağlayacağım? Şİmdiden teşekkürler.

pantera 4 x çıkış.JPG
 
Bu güzel anlatım sayesinde elektroniğe yabancı olmama rağmen 6 kablolu nema 17 step motorun ortak 2 ucunu ve 1-2-3-4 nolu uçlarını bulabildim.

Şimdi bunları step motor kontrol kartına hangi sıra ile bağlayacağım kaldı.Aşağıda kontrol kartına ait çıkış görülüyor.Ortak iki ucu ve 1-2-3-4 nolu uçları nereye bağlayacağım? Şİmdiden teşekkürler.

Ekli dosyayı görüntüle 13006

Kırmızı çizgiler (5 ve 6) ortak uçlardır. Kolay gelsin saygılarımla.



157.JPG

images.png
 

Forum istatistikleri

Konular
130,063
Mesajlar
932,653
Kullanıcılar
453,044
Son üye
alicigdem

Yeni konular

Geri
Üst