step motorlu marangoz tezgahı aparatı, yardım

phhebos

Üye
Katılım
28 Ocak 2009
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
39
Merhaba arkadaşlar,
Esasen doktorum, hobi olarak marangozluk yapıyorum zaman buldukça.
Piyasada hazır olarak bulamadığım bir ürünü kendim yapabilmek için elektronik dökümanları okumaya başladım. Son olarak öğrendiklerimle istediğim düzeneği kabaca ISIS ile kurdum.
1 adet step motor tegahı bir yönde 2mm ilerlettikten sonra, güçlü dc dikey yönde 30 cm ilertecek, tahtaya kanal açılacak, sonra geri çekip 2 mm daha ilertetip bi daha kesecek vs.

ISIS de herşey çok güzel de, uygulamada aynı şekilde olcakmı emin değilim. Eminim bir sürü eksikler vardır , gözünüze çarpanları söyleyebilirseniz sevinirim, çünkü bu gidişle kart basıp denemem 20 günü alacak (hayatımda ilk defa lehim yapıcam).
Yaptığım devrenin resmi ve dosyalarını ekliyorum.

Saygılarımla


 
Bu linkteki gibi bir bread boarddan yararlanip dene yapabilirsiniz. Bunun üzerine elektronik bilesenler rahatlikla takilip cikarilabildigi ve lehim gerekmedi icin calisip calismadigini, fazla ugrasmadan gorebilirsiniz.

Bununla da ugrasmayip hazir step motor surucu devreleri kullanabilirsiniz.
 
hocam hazır step sürücüsü benimn istediğim gibi hareket etmesi için PC ye bağlamak gerekiyor zannımca, ben 400 adım dönsün sonra 7 saniye beklesin, 400 daha döndün, 5 tur sonra 2000 adım dönsün şeklinde program yazdım.
Benim sormak istediğim, mesela PIC lere bir takım dirençler bağlanıyor, pull down deniyor galiba, nedir ne işe yarar anlayamadım, o olmadanda çalıştı simülatörde. O tür eksikler var mı acaba.
Bredbord hakkaten güzel icatmış bu arada, hemen bir tane edineceğim.
 
hocam hazır step sürücüsü benimn istediğim gibi hareket etmesi için PC ye bağlamak gerekiyor zannımca
Evet, bu durumda PC gerekir. Nedense ben PC ile kullanacaginizi varsaymistim.

ben 400 adım dönsün sonra 7 saniye beklesin, 400 daha döndün, 5 tur sonra 2000 adım dönsün şeklinde program yazdım.
Boyle birsey yapacaksaniz bence en saglikli cozum adim/yon sinyali ile calisan hazir bir step motor surucu devresi ile PLC kullanmaniz. PLC'nin parametrelerini degistirerek adim sayisini, bekleme suresini kolay bir sekilde degistirebilirsiniz.

mesela PIC lere bir takım dirençler bağlanıyor, pull down deniyor galiba, nedir ne işe yarar anlayamadım, o olmadanda çalıştı simülatörde.
Elektronikten anlayan biri degilim ama pull up/down olayi bildigim kadari ile sudur: Sinyal gonderdiginiz bir nokta olsun. Buraya belli anlarda 5V gonderiyor ve is bitince 5V'u kesiyorsunuz diyelim. 5V'u kestiginizde o noktanin kararsiz durumda kalmamasi icin 0V olmaya zorlamaniz gerekir, aksi halde ortam sartlarindan etkilenip arada bir deger alirsa 5V vermediginiz halde lojik 1 gibi gorunebilir.

Ya da bir girisi 0V'a cektiriyorsunuz diyelim. 0V uygulamayi kestirdiginizde buranin kararsiz bir halde kalmamasi icin onu belli bir degere gelmeye zorlamaniz gerekir.

Simulatorler, ortamdan kaynaklanan bu tip sorunlari yok saydigi icin genelde bilgisayarda hersey duzgun gorunur.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,112
Mesajlar
933,236
Kullanıcılar
453,174
Son üye
dogukankaragoz

Yeni konular

Geri
Üst