Hocam merhabalar SIO dediğiniz süper I/O çipi mi oluyor anlayamadım...
Bios çipinin kodundaki anlık kopukluk değil aslında olan bios çipi dediğimiz çip bir eeprom entegresi ve spi haberleşme ile çalışıyor. clock ucu ve data ucu var cs ucu var vs biz osiloskop ile bu çipe sinyal geliyor mu bu çipten sinyal gidiyor mu şeklinde dataları kontrol edebiliyoruz diye yazdığımı hatırlıyorum.
Yani cihaza ilk start verdiğimiz anda bu çipin data uçlarında kararlı bir şekilde data akışı olması gerekiyor bir müddet ve osiloskop ile bu var mı yok mu ona bakıyoruz. I/O çipine gelince anakartların blok şemalarında vs çipin nereleri kontrol ettiğini gösteren detaylı şekilde açıklanmış şemalar olması gerekiyor takip ederek bir şeyler bulunabiliyor...
Örnek olarak bir anakarta ait şema olarak
https://www.scribd.com/document/524543461/DAG7BDMB8F0-REV-F-Schematic-Diagram
linkini vereyim her anakartın bu şekilde olan şemaları var ilgili anakartların şemalarını bulup ona göre müdahale etmek gerekiyor.
Yani aslında ben direk osiloskop ile ölçüp haberleşmeyi gördükten sonra yani donanımsal bir arıza olmadığına emin olduktan sonra çipi sökerek uygun bin dosyasını bulup aynı kodda olan başka yeni bir çipe kodu yükleyerek yerine takmayı tercih ediyorum.
Hangi pinde hangi voltajın olacağı hangi sinyalin olacağı ve bu sinyallerin starttan önce mi sonra mı olması gerektiği falan şemalarında belirtilmiş oluyor genelde. Fakat eğer bios çipi arızalı yada çökmüş olsa içindeki yazılım hasar görmüş olsa pc açılmaz diye düşünüyorum...
Anakartın üzerinde nektokin denen kondansatörler varsa onların kontrol edilmesi ve diğer kondansatörlerin kontrol edilmesinden tarafayım. aynı zamanda güç kaynağının kondansatörleri vs komple kontrol edilmeli ama derken ederken yine osiloskopa geliyoruz...
Kodansatörlerdeki arızalar genelde parazitli voltaja sebep olur ki bu da osiloskobu ac modunda vpp değerini ölçerek belli olur burada kondansatörlerin daha doğrusu besleme hatlarının üzrerindeki parazit sinyallerini cihaz yüke bindiği zaman görebiliyoruz.
Muhtemel olasılıkla besleme hattından kaynaklı bir parazit alıyor ve kararsız davranınca resetlemek gerekiyor...
Çökmüş ve arıza yapmış bios çipi resetlenerek çalışmaması gerekir.