Switch mode power supply

arkadaşlar bu smps nerelerde kullanılır. bizim bi arkadaş bi işyerini kamera ihalesine girmiş. ihalede istenenler
1 adet 8.5 amper 12 volt smps
1 adet 5 amper 12 volt smps
3 adet 3 amper 12 volt adaptor
( 16 tane gece gorüşlü 7 tanesi 161led 9 tanesi 36 led bi adet dvr kayıt cihazı)

fazla detaya girmeden. burda smps kullanmanın amacı ne yani bunu ne için kullanıyorlar bilgilendirebilirmisiniz
 
Bir tekrar yapmak istiyorum. Smps normal trafoların ağırlık ve güç kayıplarını en aza indirmek için geliştirilmiştir. Aşağı yukarı %50 kazanç sağlar. Trafomuzu küçültmek için yüksek frekanslı giriş sinyali uygularız. Bu sinyali uygulamak için anahtarlama katı kullanmak gerekir. Anahtarlama elemanları genellikle Mosfetler IGBT ler yada Fetler olur.

Burda aklıma gelen bir soruyu sormak istiyorum. Anahtarlama devrelerinde oluşturulan 15-20 KHz sinyal neyle oluşturuluyor.?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Osilatör devreleri kurarak yapabilirsin veya mikrokontrolör kullanabilirsin.
 
ARKADAŞLAR DEV ARŞİVİN İÇİNDE MEVCUT
 
hocam yukardaki devrede ir2110 entegresi yerine puls trafosu kullanmak istiyorum. ve etd yerine toroid nüveli bir trafo kullanmak istiyorum. bu şema üzerinden half bridge veya full bridge çalışmasını yüzeysel olarak , trafo sarımlarını detaylı olarak anlataiblir misiniz ?
ayrıca akım koruma ve voltaj frekans ayarını Feed back durumunu nasıl sağlayabiliriz ? snubber ve filtre bobinlerini nasıl tasarlayabiliriz ?
hangi noktalara dikkat edilmeli . neler neye göre hesaplanmalı. yardımcı olursanız memnun olurum.
 
smps hakkında türkçe detaylı bilgi olan bi kaynak yokmu konuya hakim olanlar yardımcı olursa sevinirim
 
Yeni başlayan arkadaşların ucc3845 ile başlamalarını öneririm.Devre flyback olursa daha kolay sonuç alırlar.Özellikle düşük güçler için flyback uygundur.UCC 3845 te darbe periyot oranı 0.5 in üzerine çıkmaz . ayrıca under voltage lockout denilen mekanizma daha esnektir. ayrıca TL 494 , TL 3524 , TL 3525 , UCC 3806 gibi pek çok entegre mevcuttur. Matkap hız kontrolü gibi bir uygulama için TL 494 uygundur. Yanlız bu günler için bizim bu konudaki bilgilerimiz eskidi . Genç arkadaşlarımız yeni entegreleri bulup datasheetleri bize , inceletsinler bence .

ucc3845 ve benzer entegreler ile bu sinyal oluşturulabilir. Kare dalgayı en kolay 4093 ile elde edersiniz
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
s.a anahtarlamalı güç kaynakları hakkında elinde detaylı bir döküman olan warmı netten araştırdım tam bir bilgi wermiyor sunun yapmam lazım veya güç kaynakları ikiside olur ltfn yardımcı olun
 
G4PH50U igbtnin bacak bağlantıları lazım datasheetinde yazmıyor. multimetreyle bulmanım bir yolu varmı?


bu igbtleri smps yapmak için kullanıcam karedalgayı 25khz üretiyorum push pull kullanıcam ama igbt bacaklarını bilmiyorum.
 
s.a SMPS ile ilgili daha kapsamlı bilgi verebılırmısınız ben universite öğrencisiyim ödevim var anlayabileceğim şekilde yazarsanız sevinirim.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,074
Mesajlar
932,832
Kullanıcılar
453,075
Son üye
GpuAndCpu

Yeni konular

Geri
Üst