Tam çıkarıcı devresi nerde hatam var ?

elektrkci

Üye
2 tane 4 bitlik toplayıcı ile tam çıkarıcı yapmaya çalıştım.80 den 2 yi çıkardığımda 78 vermesi gerekirken farklı veriyor resimdeki gibi bağlantıda nerede hatam var yardımcı olursanız sevinirim.Aşağıda 2.basamağı 0111 den 7 sayısını veriyor o doğru fakat 1.basamak yanlış oluyor 8 olması lazımken 14 veriyor.
Not:Sorunu yeni anladım.Benim yaptığım binary yapmak istediğim bcd bunu nasıl tasarlayabilirim.Herhangi bir entegresi vs varmıdır?

BZgV2G.png

@elektrkci siz 2 lik tabanda çıkarma işlemi yapıyorsunuz 10 luk taban gibi düşünmeyin.
80-02=7D yapar yani ikinci basamağın 13 olması normal. D=13. Bağlantınızda hata var işlem yanlış yapılmış.
upload_2015-3-15_0-30-27.png

Doğru bağlantı bu şekilde olmalıdır. Kolay gelsin

sizin verdiğiniz 80 sayısı 16 lık tabandadır. Decimal karşılığı = 128 dir

sizin verdiğiniz 80 sayısı 16 lık tabandadır. Decimal karşılığı = 128 dir
ustam peki bcd işlem yaptıramazmıyım.Aslında yaptırmak istediğim şu flip floptan 96 sayısını gönderip tam çıkarıcı ile 6 yı cıkartıp tekrar flip flopa göndermekti amacım yani sürekli döngüyle 96 dan geri saydırmaktı.Eğer bcd işlem yaptırabilirsem yapabilecğim bu dediğimi böyle birşey mümkünmüdür?

BCD işlem yaptırabilirsiniz tabiki. 96 sayısını ikilik tabana çevirin 6 sayısını da ikilik tabana çevirin çıkarma işlemi yapın. Fakat sürekli yeni değerden 6 sayısını çıkarma işlemini yani bahsettiğiniz döngüyü nasıl kurmayı düşünüyorsunuz. Bu bir hayli zor olabilir.

j4aJ5n.png

4 bitle denedim. anahtarı kapattığımda 1000(8 sayısı) verdi flip floplardan adder çıkışlarına . adder çıkışlarını flip flop d girişlerine bağladım .anahtarı açınca 6 sayısı göründü adder cıkıslarında flip flop 0 a kadar 2 şer azaltarak gitti .Bu şekilde düzgün sayıyor gibi .

Şu an tek sıkıntım 2 basamaklı bir sayıyı dahil etmek onuda halledebilirsem inşallah çözerim sizin yardımlarınızla.

Mantığınız güzel ancak bu sayılar displayde nasıl görünecek önemli olan o. Örneğin 96 sayısından 6 yı çıkarırsanız evet 90 eder. Ancak 90 sayısının ikili karşılığı 01011010 dır. Bu da displayde 5A sayısının görünmesi demektir.

Peki binaryi bcd ye dönüştürme gibi bir durum var mı ?

Var kod çözücü devrelerini inceleyin. Size tavsiyem eğer sayıcıyı bu şekilde yapacaksanız hesap makinalarının mantığını araştırıp onu uygulamanız.

Forum istatistikleri

Konular
130,068
Kullanıcılar
453,055
Son üye
TroubledChild655

Yeni konular

Geri