Arızalı trifaz sigortanın değişimi hk.

mb92

Üye
Merhaba,
15 katlı bir binada, dublex bir dairede yaşıyorum. Yakın zamanda şalterin atmasıyla bizim bloğun elektrik panosunun olduğu kolon bodrum kata indim. Hasbelkader BEDAŞ görevlilerine denk geldim. Bizim dairede elektriğin gittiğini, sorunun ne olduğunu sordum. Baktılar; abi sizin sigorta atmış, cızırtı da geliyor arada sırada, bunu değiştirseniz iyi olur dedi. Ne almalıyım diye sorduğumda, Siemens veya Schneider alabilirsiniz, iyi kalitedir dediler. Neyse geçen gün yine bizim dairede elektrik kesintisi oldu, dairenin üst kat elektriği var, alt katta mutfak ve salon elektriği kesildi. Buzdolabı ve fırın çalışıyordu, salonda tv ve internet modem çalışmıyordu. Aşağı indim, kontrol ettik.. Neticede yine sigorta atmış, cızırtı var (kaçak akım rölesinin sağındaki trifaz sigorta, cihazın adını tam bilmediğim için yanlış yazabilirim, kusura bakmayın). Apartman görevlisinin elektrikçilik de yaptığı için, ondan destek aldım. Vidaları kontrol etti ve fotoğraftaki gibi fazlardan birine bir kablo ile köprü yaptı. Bu şimdilik idare eder dedi, ama cihazı yenilemeniz lazım dedi. Ben de gittim Bauhaus, Koçtaş falan sordum, tabi cihazın amperini tam bilemediğim için almakta tereddüt ettim. Dün fotoğraflarını çekip yakınımdaki bir nalbura götürdüm. Ekteki Siemens marka K otomat trifazı bana verdi, henüz taktırmadım tabi. Araştırıyorum, doğru cihazı mı aldım, amperi falan doğru mu vs. Merak ettiğim şu; mevcut isimli görseldeki trifaz sigortada B50 3000 yazıyor, ama yeni aldığım Siemens sigortada C50 6000 yazıyor. Lütfen bu konuda ehil olan kişilerin veya mühendis arkadaşların yorum yapmasını rica ederim. Yeni aldığım, eski sisteme uyacak mı? Yoksa gidip B serisi ile mi değiştirmem gerekiyor? Bu arada bu yeni cihazın amperi 50 Amper mi oluyor? Kaçak akım rölesinin üzerinde In = 40 A yazıyor. 40 Amper olduğu anlamına mı geliyor? Un = 230 / 400 V demiş, anladığım kadarı ile Un gerilim demek, 230 ise şebeke elektriğinin gerilimi galiba. Ayrıca bu Siemens'in üzerinde TSE damgası yok, ithal ürün olduğu için mi? Made in Romania yazıyor..
Kafam karıştı, sorduğum elektrikçiler baştan savma cevaplar veriyor. Aldığım bu Siemens uygun mu, yoksa değiştireyim mi? Yardımlarınızı ve değerli yorumlarınızı bekliyor olacağım. Teşekkür ederim.....

not: uzun yazı için kusura bakmayın, elektrik konularını kendi çabamla öğrenmeye çalışan biriyim.

Ekli dosyalar

• yeni aldığım.jpeg
    yeni aldığım.jpeg
    150.3 KB · Görüntüleme: 10
  • mevcut.jpeg
    mevcut.jpeg
    134.9 KB · Görüntüleme: 10
Son düzenleme:
Merhaba,
15 katlı bir binada, dublex bir dairede yaşıyorum.
Yakın zamanda şalterin atmasıyla bizim bloğun elektrik panosunun olduğu kolon bodrum kata indim.
Hasbelkader BEDAŞ görevlilerine denk geldim.
Bizim dairede elektriğin gittiğini, sorunun ne olduğunu sordum.
Baktılar; abi sizin sigorta atmış, cızırtı da geliyor arada sırada, bunu değiştirseniz iyi olur dedi.
Ne almalıyım diye sorduğumda, Siemens veya Schneider alabilirsiniz, iyi kalitedir dediler. Neyse geçen gün yine bizim dairede elektrik kesintisi oldu, dairenin üst kat elektriği var, alt katta mutfak ve salon elektriği kesildi.
Buzdolabı ve fırın çalışıyordu, salonda tv ve internet modem çalışmıyordu.
Aşağı indim, kontrol ettik.. Neticede yine sigorta atmış, cızırtı var (kaçak akım rölesinin sağındaki trifaz sigorta, cihazın adını tam bilmediğim için yanlış yazabilirim, kusura bakmayın).
Apartman görevlisinin elektrikçilik de yaptığı için, ondan destek aldım.
Vidaları kontrol etti ve fotoğraftaki gibi fazlardan birine bir kablo ile köprü yaptı.
Bu şimdilik idare eder dedi, ama cihazı yenilemeniz lazım dedi.
Ben de gittim Bauhaus, Koçtaş falan sordum, tabi cihazın amperini tam bilemediğim için almakta tereddüt ettim.
Dün fotoğraflarını çekip yakınımdaki bir nalbura götürdüm.
Ekteki Siemens marka K otomat trifazı bana verdi, henüz taktırmadım tabi.
Araştırıyorum, doğru cihazı mı aldım, amperi falan doğru mu vs.
Merak ettiğim şu; mevcut isimli görseldeki trifaz sigortada B50 3000 yazıyor, ama yeni aldığım Siemens sigortada C50 6000 yazıyor.
Lütfen bu konuda ehil olan kişilerin veya mühendis arkadaşların yorum yapmasını rica ederim.
Yeni aldığım, eski sisteme uyacak mı? Yoksa gidip B serisi ile mi değiştirmem gerekiyor?
Bu arada bu yeni cihazın amperi 50 Amper mi oluyor? Kaçak akım rölesinin üzerinde In = 40 A yazıyor. 40 Amper olduğu anlamına mı geliyor? Un = 230 / 400 V demiş, anladığım kadarı ile Un gerilim demek, 230 ise şebeke elektriğinin gerilimi galiba.
Ayrıca bu Siemens'in üzerinde TSE damgası yok, ithal ürün olduğu için mi? Made in Romania yazıyor..
Kafam karıştı, sorduğum elektrikçiler baştan savma cevaplar veriyor.
Aldığım bu Siemens uygun mu, yoksa değiştireyim mi? Yardımlarınızı ve değerli yorumlarınızı bekliyor olacağım. Teşekkür ederim.....
not: uzun yazı için kusura bakmayın, elektrik konularını kendi çabamla öğrenmeye çalışan biriyim.

mevcut.jpeg

Geçmiş olsun .

İşten anlayan elektrikci bulmanız .

Önce arıza varsa arızanın giderilmesi .
Trifaze tesisat dikkat . Tehlikesi işler !!!

Elektrikciniz dairenin ana siğorta değerini hesaplasın .

Zaten tesisatınız sorunlu B50A ana siğortanız var 40A kaçak akım rölesi takılmaz .
Kaçak akım rölesi aynı amper değerinde veya daha yüksek değerde amper olursa sorun olmaz .

B50 ana siğorta - 40A kaçak akım rölesi sorunlu .
B50 ana siğorta - 50A kaçak akım rölesi sorunsuz
B50 ana siğorta - 63A kaçak akım rölesi sorunsuz

Daire içindeki siğorta kutunuzda fotosunu yayınlamanız .
Sanırım 30mA kakr röleniz 40A var diye düşünüyorum .

Bu zamana kadar 40A kaçak akım röleniz sorun olmadığına göre .
Kaçak akım rölesi kontakları hasar görmemiş olmalı .
Kabloların kesitleri ( kalınlık ) bilinmiyor ?
50A ana siğorta fazla gibi duruyor .
40A yeter görüşündeyim .
Tabiki elektrikcinize hesaplama yapması .
( Tüm tesisattın kablo ve koruma ürünlerinin vs gibi )

3000kA ( kesme akımı ) 6000kA olması iyidir , en iyisi 10000kA olmalıdır .

Arkadaşların daha açıklayıcı yorumlarını beklemeniz .

Kolay Gelsin Sağlıcakla ...

Son düzenleme:
İşin kolayı ve tabiki doğrusu profesyonel yardım almak için bir elektrikçi çağırmak iken neden kendinizi riske atiyorsunuz?
Elektrik ya da farklı bir konuda doğru bilgilerle donanmak istiyorsaniz ya ilgili bir işyerine girip çalışmanızı veya meslek kurslarına yazilmanizı öneririm. Kolay gelsin.

Forum istatistikleri

Konular
130,069
Kullanıcılar
453,065
Son üye
jros

Yeni konular

Geri