TEİAŞ cevabi yazısına göre TEİAŞ müşterisi değilsiniz TEİAŞ ın görevi EÜAŞ bünyesinde üretilen enerjiyi Dağıtım şirketlerine ulaştırmaktır TEİAŞ 380-154 kV Enerji iletim hatları 380-154 kV şalt sahaları ve 31,5 kV kapalı şalt sahalarından sorumludur. ... 31,5 kV kapalı şalt sahasından ilçeler semtler mahalleler köyler fabrikalar özel müşteriler vs olmak üzere çeşitli güçte fider çıkışları vardır. Bu fiderlerden çeşitli arızalar ve darbeler gelir. Bu arıza ve darbeler ani yük düşümleri ani yüklenmeler nedeniyle enerji kalitesinde değişimlere neden olur. Bahsettiğim fider çıkışları 31,5 kV şalt sahası fiderin çıkışındaki geçit izolatöründen itabaren Dağıtım şirketi sorumluluğundadır. Sayın FEMRE nasıl bir işletmeye enerji alıyorsunuz bilmiyorum. TEİAŞ ın 31,5 Kv şalt sahasından fider çıkışı olarak yukarıda bahsettiğim şartlardan dolayı alacagınız enerjinin kalitesi budur. TEİAş ın bu konuda yapabileği bir şey yok. Siz sisteminizdeki röle koordinasyonlarına bakın basit bir darbeden veya gerilim dalgalanmasından servis harici oluyorsanız.
Çalıştığım fabrika TEİAŞ trafo merkesinden direkt 34,5kv barasından müstakil fideri ile yer altı kablosu vasıtasıyla enerji almakta aynı zamanda buhar türbin-jeneratörü ile enerji satmaktadır. Müstakil fiderimiz olduğunu TEİAŞ'a yazdığım dilekçede de belirttim. TEİAŞ'ın bana verdiği cevapta laf cambazlığı ile dağıtım şirketi lafları sokularak gereksiz cümleler yazılmış. Sanki TEDAŞ'tan enerji alıyorum havası katılmış.
Basit bir darbeden ve gerilim dalgasından demişsiniz ki elimdeki analizlerde gerilim formlarını görseniz evlere şenlik.
Bu tip bozuk gerilimlerden dolayı devre dışı olmam benim rolemin hatası mıdır? (benim rolem yapması gereken görevi yapıyor olamaz mı?)
Bozucu etkiyi oluşturan komşu müstakil fider abonesinin suçu yok mu?
Bu bozucu etkiyi oluşturanı tespit etme, uyarma görevi kimindir?
Sayın Femre
bahsettiginiz durum idealde olması gereken şeydir. Ancak su an pratikde bunun uygulaması cok zordur. Röle koordinasyonunu bile dağıtım sirketleri dogru dürüst yapabilmiş degildir. Gerilim açısından sikayet etsenizde bir sonuca varamazsınız.Nitekim yönetmelik +-10% hak tanımıştır. Siz dagıtım sirketinin mi yoksa TEİAŞ'ın mı müşterisisiniz merak ettim. Yani sistem kullanım anlasmasını TEİAŞ ile mi yoksa dagıtım sirketi ilemi yaptınız.
Sayın muhendis0606 daha önce de belirttiğim gibi TEİAŞ müşterisiyim.
TEİAŞ 34,5kv barasından gelen gerilim dalga formuna ve değerlere bakarak bana gerilimler +-%10 sınırları içindedir diyebilir misiniz?
U1:29kv , U2:25kv, U3:34kv
Bu tip bir voltaj dalgalanması basit bir dalgalanma mıdır?
Benim rölemin böyle bir gerilimde açması hata mıdır?