Oncelikle ne kadarlik bi agirlik olacak.. bunu, genel olarak bilmeniz gerekli...akabinden internette fizik konularindan dondurme kuvveti konusunu ve surtunmesiz yuzeylerede hareket konusunu incelemeniz lazim, daha once yapmis oldugum bir kac hesap vardi...onlari bulamadim. Bunlatda excel ortamindaydi..Eger bulursam tekrar cevap yazarim... dakikada ki ilerlemeyi dondurmeyi yaptirdigin motor ucuna baglayacagin kasnak veya neyse ona gore hesap etmelisin...mesela motora direk bagli kasnagin hesabini yaparsak..Capi 25mm olsun pi x D = 78.54mm yani motorun 1 tur dondugunde 78.5mm gidiyor
Senin istedigin deger 1 dak. 4.5mt bunu mm cevirdim 4500mm 1 dak 60 saniye
4500mm / 60 = 75mm sn ilerleme...motorun 1 sn de mesafe 78.5 ise bunu 75 bolersek
75 / 78.5 = 0.9549 cikar buda motor tam bir tur atmiyor.
Burdan yola cikarakbu motoru step veya servo motor olarak dusunursek dakikada 1500 devir yapsa..devir bolu ilerleme miktari..
1500 x 78.54= 19.0985 motorun sn deki turu cikar, buda senin istedigin hizlari yakalamana yeter.. zaten sen plc veya kontrolorden hizi ayarliyacaksin bu senin max hizi olacaktir...
Burdan sonrasin hareket ettirilen seyin agirligindan motora dogru gerekli guc mikrari hesaplanmasi gerekir...yuk dedigim agirlik konusuna gelmekte.. gerisini sana birakiyorum bana da ogret... olurmu yapamassan birlikte yapalim...ama dene...
Hiz ve mesafe hesaplari dondurme kuvvetinden hareket edene dogru, kuvvet guc hesaplari ise yukden dondurme kuvvetien dovru hesap edilir..
Yanlisim varsa lutfen duzeltin....