Tek kutuplu mu... Üç kutuplu mu..?

digitalist

Üye
Katılım
27 Ağu 2006
Mesajlar
290
Puanları
16
Yaş
62
Arkadaşlar;

Kompanzasyon için kullanılan kondansatörleri korumak için kullandığımız Anahtarlı Otm. Sigortaların tek kutuplu (ayrı ayrı) olması mı daha uygun, yoksa üç kutuplu mu seçmemiz gerekir ? Her ikisinin de fayda / sakıncaları nelerdir ?
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
çok iyi bir bilgiye sahip değilim.
fakat mantık olarak tek fazlı yapılırsa koruma tek fazın sigortası atar ve çalışacak olan 3 fazlı cihazımız 2 faz ile çalışacaktır bu da sakıncalı bir durum söz konusu.
yanlışım olabilir sorunu ben yanıtladığım gibi anladım okudum bir çok kez değişik sonuçlar da çıkardım ama en mantıklısı bu
 
Üç kutuplu kullanmanı tavsiye ederim.Tek kutuplu seçmenin en büyük mahsuru

Büyük gruplardan birinin tek kutuplu sigortası attığında, kullandığın röle tek fazlı ise ve rölenin beslendiği akım trafosu atan sigorta nedeniyle o grubu göremeyeceğinden arkasındaki grubu alacaktır.Röle beslendiği fazın cosQ sini düzeltirken diğer iki faz sayacı kapasitif yazdırıp cezaya sokacaktır.

Bu grup son grup olması halinde tesis durduğunda tek sigortası atan grup devreden çıkmayacak ve diğer iki fazdan sayacın kapasitif menüsünü yazdıracaktır. Dijital sayaç kullanan ve kapasitif tarifeye tabi abone ise kesinlikle kullanma derim.

Sayaçlar mekanikse isteğe tabii.Kullanabilirsinde,kullanmayabilirsinde ama kullanırsan tek sigorta attığında sistemin dengesiz çalışmasından dolayı gereksiz anahtarlamaya neden olacağından kontaktörlerin ömürlerini kısaltırsın.
 
zeum çok sağol bekledim cevap yazan olmuyacak sandım bir an için.
teşekkürler.
 
Sevgili Arkadaşlar;

Değerli bilgileriniz ve açıklamalarınız için teşekkür ederim (bilhassa Zeum'a).
Merak ettiğim ??? ve tereddütte kaldığım :-\ bir konu daha aydınlanmış oldu.
 
Zeum arkadaşımızın görüşü çok doğru.Tüm uygulamaların öyle olması gerekir.
 
teşekkürler zeum, ek olarak sigorta attığında; kondansatör değerinin 1/4 değerine düştüğünü bilmekte fayda olabilir.
 
Selamlar,

Galiba elektronik mühendisi olduğum için bazen bu elektrik konularında daralıyorum. Açıkçası kompanzasyon sistemleri de öğrenmem gereken bişey, örneğin Zeum yazmış "kullandığın röle tek fazlı ise ve rölenin beslendiği akım trafosu atan sigorta nedeniyle o grubu göremeyeceğinden arkasındaki grubu alacaktır".. bu tam olarak anlamadığım bi cümle, herkes bayıldığına göre gayet anlamlı ama bir cümle olduğu muhakkak.çizim olsa belki daha kolay anlayabilirdim.. Fakat herkese teşekkürler, Türkiye'nin e-üniversitesi olma yolunda ilerliyoruz, emeği geçen tüm arkadaşlara minnettarım kendi adıma..
 
Birde merak ettiğim bir konuyu sormak istiyorum, farz edelim yanlış hesaplamadan dolayı aşırı kompanzasyona sahip bir sistemim var. Malum motorlar ve fluorescant lambalar vb. için gerken reaktif enerjiyi aslında şebekeden çekiyordum. Dolayısıyla adamlar bunu ürettiklerinden dolayı ben de ceza olarak bunun parasını kendilerine ay sonunda takdim ediyorum. Tümyazdıklarım faraza şeyler, sadece beyin fırtınası.. Eğer aşırı kompanzasyonlu bir sistemim varsa, ben istediğimden daha fazla reaktif enerjiyi kapasitörlerimi kullanarak üretiyorum anlamına gelmez mi? Niye bu bir problem oluyor açıkçası anlamadım.

Şimdiden teşekkürler
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…