Genel Kurul, meslek liselerinin önündeki katsayı engelini kaldırıp, öğrencilerin kendi branş
Memurlar.Net (YÖK Genel Kurulu ÖSS'deki katsayıları görüşecek)
Genel Kurul, meslek liselerinin önündeki katsayı engelini kaldırıp, öğrencilerin kendi branşlarında 4 yıllık fakültelerde okuyabilmesini tartışacak
YÖK, perşembe günü 2009 Öğrenci Seçme Sınavı'nda (ÖSS) uygulanacak yeni düzenlemeler için toplanıyor. Masaya yatırılacak konuların başında meslek lisesi mezunlarının üniversiteye girişte karşılarına çıkan katsayı engelinin yumuşatılması da yer alıyor. Toplantıda YÖK'te oluşturulan komisyon çeşitli önerileri Genel Kurul'a sunacak. YÖK üyelerinin de bu öneriler üzerinden görüş alışverişinde bulunacağı ancak 'sistem olgunlaşana kadar' bir kararın alınmayacağı ifade edildi.
ÖZCAN KALDIRMAK İSTİYOR
YÖK'E YAKIN KAYNAKLARDAN EDİNİLEN BİLGİYE GÖRE; YÖK BAŞKANI PROF. DR. YUSUF ZİYA ÖZCAN'IN, MESLEK LİSELİLERE UYGULANAN KATSAYI SİSTEMİNİN TAMAMEN KALDIRILMASINA SICAK BAKTIĞI, ANCAK MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI'NIN, BU AŞAMADA KATSAYININ KALDIRILMASINI ÖNGÖREN BİR SİSTEMİ UYGUN BULMADIĞI İFADE EDİLİYOR.
HERKES KENDİ BÖLÜMÜNE
'Yumuşatılmış' formüle göre, meslek lisesi mezunlarının, kendi branşlarında eğitim veren 4 yıllık fakültelere geçişlerinde, katsayı engeline takılmalarını ortadan kaldıracak bir sistem üzerinde duruluyor. ÖRNEĞİN MESLEK LİSESİ MAKİNE BÖLÜMÜNDE OKUYAN BİR ÖĞRENCİ, MÜHENDİSLİK FAKÜLTELERİNİN MAKİNE BÖLÜMLERİNE, İLETİŞİM LİSESİ MEZUNU BİR ÖĞRENCİ DE İLETİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTELERİNE GİRİŞTE KATSAYI ENGELİ İLE KARŞILAŞMAYACAK.
Üzerinde düşünülen sisteme göre imam hatip lisesi mezunları da ilahiyat fakültelerinin yanı sıra, üniversitelerin din ve ahlak öğretmenliği, sanat tarihi, felsefe gibi sözel puanla öğrenci alan bölümlerine, katsayı uygulamasına takılmadan genel lise mezunları gibi girebilecekler.
YÖK Genel Kurulu'nun ayrıca 'sözel', 'eşit ağırlık' ve 'sayısal' alanlarında da yeni düzenlemeler yapması ve bazı bölümlerin alanlarını yeniden ele alması bekleniyor.
Köklü değişiklik 2010'da
YÖK 2010'da kademeli olarak geçilecek sistem çalışmalarına başlayacak. Olgunlaşma sınavı da öngörülen sistemde öğrencilerin lisede okudukları alanlara göre üniversiteler kendi öğrencilerini puan sıralamasına göre seçecek. ÖSS sınavı 190 dakikaya sığdırılmayacak; matematik testi, fen testi, genel kültür testleri çeşitli haftalarda uygulanabilecek.
ÖĞRETMENLİK YAPABİLECEKLER
MüfredatI genel liselerle neredeyse birebir uyumlu olan imam hatip liselerinin alanı 'sözel' olarak belirlenecek. İHL'lerin sözel alan olarak belirlenmesi halinde bu öğrenciler, sanat tarihi, sosyal bilgiler öğretmenliği, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği, zihinsel engelliler öğretmenliği, tarih, Türk dili ve edebiyatı öğretmenliklerini tercih edebilecek.
YÖK alanlar üzerinde yapacağı düzenleme ile 'sosyoloji', 'felsefe' gibi bölümleri 'Eşit Ağırlık' alanı ile birlikte 'sözel' alanında değerlendirme kararı alırsa bu bölümlere de imam hatip lisesi öğrencileri başvurabilecek. Mevcut sistemde imam hatip liseleri öğrencileri sadece ilahiyat fakültelerini tercih edebiliyor. YÖK geçmiş dönemde imam hatip mezunlarının din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenlikleri bölümlerine girmelerini de yasaklamıştı.
MESLEKİ TEKNİK LİSEDE OKUYAN (MAKİNE, BİLGİSAYAR, MOTOR GİBİ) ÖĞRENCİLER DE ALANLARIYLA İLGİLİ MÜHENDİSLİK BÖLÜMLERİNİ TERCİH ETMELERİ HALİNDE 0.3 KATSAYI İLE DEĞİL 0.8 KATSAYI İLE PUANLARI HESAPLANMASI YÖK TARAFINDAN TARTIŞILMIŞTI. MESLEK LİSESİ MEZUNLARINA, KENDİ ALANLARIYLA İLGİLİ 2 YILLIK FAKÜLTELERLE BU YIL AÇILACAK TEKNOLOJİ FAKÜLTELERİNİ TERCİH ETMELERİ DURUMUNDA, EK PUAN VERİLMESİNİN DEĞERLENDİRİLDİĞİ İFADE EDİLDİ.
Başarı puanlarI 0.3 İle çarpılmayacak
MEVCUT sistemde genel liselerin 'sosyal', 'türkçe-matematik' ve 'fen' alanlarında okuyan öğrenciler, üniversiteye geçişte kendi alanlarındaki bölümleri tercih ettiklerinde, Ağırlık Ortaöğretim Başarı Puanları (AOBP) 0.8 katsayısı ile çarpılıyor. Genel lise öğrencileri kendi alanları dışında tercih yaparsa; örneğin 'sosyal' öğrencisi 'fen' alanında tercih yaparsa 0.3 katsayı ile puanları çarpılıyor.
Meslek lisesi öğrencileri ise 2 yıllık Meslek Yüksek Okulları'na sınavsız geçiyorlar, ancak 4 yıllık fakülte tercih ettiklerinde, katsayı engeli ile karşılaşıyorlar ve AOBP'leri genel liselerin aksine 0.3 ile çarpılıyor.
BU SİSTEMİN 'ADALETSİZ' OLDUĞUNU DÜŞÜNEN YÖK, MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİNE DE KENDİ ALANLARINDAKİ YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDAN TERCİH YAPMALARI HALİNDE GENEL LİSELERDE OLDUĞU GİBİ 0.8 KATSAYI ÖNGÖREN BİR SİSTEMİ GÜNDEMİNE ALDI. ÜZERİNDE DÜŞÜNÜLEN SİSTEME GÖRE MESLEK LİSESİ VEYA GENEL LİSE ÖĞRENCİLERİ KENDİ ALANLARI DIŞINDA TERCİH YAPTIKLARINDA AOB PUANLARI 0.6 İLE ÇARPILACAK.
Z. Kıvanç EL / ANKARA