Sayın Koray TUNÇALP hocanın son gelişmlerle ilgili yorumu
Sevgili TEF Buluşma Noktası Üyeleri Merhaba,
Abbas Güçlü'nün yazısı ve diğer konular hakkındaki görüşlerimi belirtmekte fayda görüyorum. İnsan bir yazı yazarken fikir sahibi olmadan önce bilgi sahibi olmalıdır.
1-) Uzun yıllar sonra bir TÖ grubunun nihayet hakkını aramasını yararlı görüyorum. Ancak daha MEB görüş belirtmemiş, konu meclise gelmemiş. Bu konu Ankara'daki TEKEV TEKNİK EĞİTİM VAKFI tarafından ciddi olarak takip ediliyor. Pişmemiş aşa su katanları tebrik ediyorum... Sanki herşey bitti ve tüm teknik öğretmenlere uygulama mühendisi unvanı verilmedi.
2-) Ne yazık ki bazı mezunlarımızda mühendislik unvanının teknoloji alanındaki EN BÜYÜK UNVAN olduğu konusunda bir saplantı oluştuğunu görmemek te mümkün değil. Bugün gelişmiş ülkelerde (AB, ABD ve Japonya ) EN ÖNEMLİ UNVAN eğitmenliktir. Bu yüzden bu ülkelerde en büyük saygıyı öğretmenler görür ve öğretmenlerin gelir seviyeleri de oldukça iyidir.
3-) Abbas Güçlü yazısında "neden eski teknik öğretmenler mühendis olamıyor" diyerek hislerinize tercüman olurken diğer yandan biz teknik öğretmenlerin ilerlemesini ve unvan almasını istemeyen maalesef meslektaşım YÖK üyesi Prof.Dr. İsa Eşme'nin görüşleri doğrultusunda
ne akla hizmetse teknik eğitim fakültelerinin kapatılmamasını istiyor...
4-) Peki mezunları MEB tarafından istihdam edilmeyen; kamu veya özel sektörde Devlet Personel Kanunu'na göre unvanı tanımlanmamış teknik öğretmenleri mezun etmenin sizlere, ülkemize ne faydası var? Sayın Güçlü bu sorunun yanıtını çok iyi bildiği halde pas geçiyor.
5-) Sayın Güçlü bu yazısıyla nostalji yapmış oluyor. Dünyada 1, 2 ülke dışında (Yeni Zelanda ve yanlış hatırlamıyorsam İrlanda) Teknik Eğitim Fakültesi YOK... Bu iki ülkedekilerin müfredatı da bizdeki TEF'lere benzemiyor. Özetle dünyada teknik öğretmenler YÖK'ün son açıkladığı Teknoloji Fakülteleri kararında belirttiği gibi yetişiyor. Sanayi tecrübesi artı pedagojik formasyon ile. Mühendislerde gerekli şartları yerine getirdikten sonra teknik öğretmen olabilir, eğer açılırsa (ki dünyada pek çok örneği var) Teknoloji Fakültesi mezunları da. O yüzden Abbas beyin ima ettiği "YÖK şapkadan tavşan çıkardı" yorumu bu işi bilenler tarafından inandırıcılığı olmayan, geçersiz bir söylemdir.
6-) Abbas Güçlü'nün yazısından sonra bir ihtimal YÖK aldığı kararı gözden geçirebilir ve acaba hata mı yapıyoruz diye kararından dönebilir. Böylece TEF'leri kapatmayıp eski tas eski hamam deyip mevcut düzeni koruyabilir. Eğer bu söylediklerim olursa bu sitede yazı yayınlayıp her yere protesto yazısı yazın diye bağıranlar oturup biz ne yaptık diye düşünmeye başlasınlar. Bu da yetmezmiş gibi Kanal D'ye telefon edip protestom gitti mi diye soracaklarmış. Büyük olasılıkla TMMOB bu işe yakında müdahil olup ortalığı iyice karıştıracak deklarasyonlar yayınlarsa şaşırmam. Çünkü bunu geçmişte çok yaptılar...
7-) Dünyanın her ülkesinde sanayiciler üretimi sürdürecek teknik elemanları (mühendis, uygulama müh., tekniker, teknisyen) istihdam etmek isterler. Bu nedenle adınız ister uygulama mühendisi, ister yüksek mühendis, isterse tekniker, ister teknisyen olsun, bu unvanlar sanayiciler için çok fazla bir şey ifade etmez. Bilgi beceri seviyeniz iyi, tecrübeniz ve İngilizceniz varsa dünyanın her yerinde iş bulursunuz.
Almanya'da mühendislerden fazla kazanan teknikerlerin olduğunu, ABD'de 20 yıl çalışıp yapılan bazı sınavları geçen teknikerlere mühendis unvanının verildiğini hatırlatırım.
Son olarak protestolarını sürdürenlere tavsiyem, yatağı yorganı toplayıp TBMM önünde açlık grevine başlamalarıdır... O da yetmezse Boğaz Köprülerinden birine çıkarak ve bütün TV kanallarını çağırıp intihar teşebbüsünde bulunmalarıdır....
Allah akıl fikir versin.
ayrıca arkdaşlar ben koray hoca ile irtibat halindeyim, sayın alix1'in dediği gibi basından mutlaka birilerini bulmamız gerekli. bu konuyu koray hocaya ve facebooktaki gruba ileteceğim...