aumat
Üye
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Öncelikle 800 lira maaşla çalışacak eleman bulduktan sonra yani inşaatta kum karan kişiler ile aynı parayı verdikten sonra bu vatandaştan çok bir şey bekleyip yapamayınca; Bir işi beceremiyor, döküman okuyamıyor, kafası basmıyor, gerizekalı gözüyle bakan kişiye ben mühendis ünvanı verilmesine karşıyım.
Sözlerime bu şekilde başlıyorum.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Tabi doğru söylüyorsunuz, 2000 TL alırsa kafası çalışır, IQ seviyesi 3 katına çıkarmış... Şaka bir yana, ben kimseye gerizekalı demiyorum, yarası olan gocunur. Benim dediğim şeyi de çarpıtmazsanız, daha verimli bir tartışma olur. Yani ben de size, "yeni mezun mühendislere 'sen daha bir şey bilmiyorsun, seni teknik ressam diye işe alıyorum şimdilik 1000 TL maaşa' diye diyen patronlar var, o yüzden bunlar beceriksiz." diyor muyum? Hayır! Neden? Çünkü o adama ne maaş verirse versin, o adam mühendis... Ucuza kapatabilir; ama bu demek değil ki o adam bir teknik ressam. O adam yine her türlü tasarım ve hesap içini yaptırmaya devam ederler, ne tür bir teknik ressamsa artık bu yeni mezunlar!? Ama demagoji ile bir yere varılmaz...
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Ayırca şunu belirtmem gerekirse konu başlığı olan imza yetkisinin de teknikerlerde olması isteğine de karşıyım.
Gelelim tarafıma iletilen yazılara
Meslek liselerinde gece okulu açıp gazoz kapağı basar gibi MYO mezunu çıkarılırsa olacağı budur.
MYO 'na dünyadan bir haberi olmayan ve bu hale bilinçi olarak getirilen meslek lisesi mezunlarının girdiği için durum böyledir.
Eleman alımı yaparken 800 lira maaş verildiği için bir baltaya sap olamayan MYO mezunlarının işletmelerde iş aradığı için karşınıza böyle tiplerin çıkması normaldir.
Tabi, tabi; ama malesef dediğiniz tür, yani "iyi" olanlar nerede? Özel gizli bir cemiyetleri var da benim mi haberim yok? Yani güvenlik (topraklama, bağlama, koruma..), enerji kalitesi (kompanzasyon, harmonik...), ve diğer konuları ve hesaplamaları, detayları çok iyi bile teknisyenlerin özel, böyle gizli bir cemiyeti varsa, söyleyin de... gidip oradan alsın patronlar. Şakası yine bir tarafa, Elektrik mühendisliği bölümü bulunan Türkiye'de 3 üniversite var... bu kadar nadir... ona rağmen oralardan mezun olan adama 1000 TL veriyorlarsa, gece okullarından gazoz kapağı alanlara değil... Diğerlerinin maaşı ne olacaktı?
Ben Almanya'da Thyssen Krupp fabrikasında müddet kalmış ESSEN - BREMEN otobanında çok yollar gitmiş biri olarak bu sorunun cevabını kendi tecrübelerimle cevap vermek istiyorum. Orada herkesin görevi keskin bir çizgi ile ayrılmıştır. Teknik elemanları boş adamlar değildir. Eli arkasında hiç bir mühendis de göremezsiniz. Sahada tekniker ile mühendisi yanyana gördüğünüzde dış görünüşünden ayırmanız mümkün değildir. Beyaz gömlekli kravatlı mühendis yoktur orada. Teknikerler; Arge faaliyeti yürütemezler. Yeni tasarım da yapamazlar. Fakat kendine ayrılmış görevi en iyi şekilde yerine getirir ve bunun karşılığında güzel paralar alırlar. Bir mühendis gibi kazanamazlar fakat örnek vermek gerekirse Mühendis BMW 5.20'ye binerse tekniker bir kaç yıl eski 3.20'ye binebilmektedir. Türkiye'de bu uçurum seviyesindedir.
Açıkça söylemeyeceğim; ama Almanya'daki o mühendisin, buradaki tür bir çalışma ortamıyla da muhattap olmadığına eminim. Ayrıca, gelişmiş ülkelerdeki alelade işlerde çalışanların buradaki mühendislerden bile daha çok kazanabildiği de bir gerçek. Türkiye'deki araçların fiyatları daha ucuz değil ne de olsa.
Ama en önemli fark da şu, oradaki tasarımı onun bunun yapması bir tarafa.. en ufak bir şeyin hatasını gelip mühendise sorarlar. Bir adamı hata yaparsa, bu hatalı kim yaptı mı diye sorarlar, yoksa önce denetçi ve kontrol mühendisleri... ardından da diğer mühendislere mi sorarlar. Sorumluluğu büyük bir iş, canın da, malın da en ufak hatadan kaynaklanan zararına hesabı onlar verir.
Türkiye'nin bu halde uygulama ülkesi olmasının sebebi Mühendislerin işine göz koyan teknikerler değil, mühendisi tekniker gibi, teknikeri amele gibi kullanan girişimciyim diye dolanıp fason iş yapan işletmecilerdir. Bir mühendisin ülkenin geri kalmışlığını teknikerlere çıkarması da bu ülkenin de acı bir gerçeğidir.
Acı olan gerçekle yüzleşmek sanırım... Bırakın hayatı, bu sitede bile gün olmuyor ki mühendislerin yetki alanından pay almak isteyen kişilerin açtıkları yazılar görmeyeyim. ya da bir iki yıl patronun yanında çalışmış biri, yeni mezun mühendis gelince... yok efendim ben yıllardır burada çalışıyorum, yeni mezun (hoş tabirlerle anlatıyorum...) biri gelmiş, bana ders veriyor başıma geçmiş... Çalıştığı yere gelen mühendislere tepki verircesine burun kıvıranlar bir tarafa... Sanki elindeki işi almaya gelmiş gibi stajer öğrencilere bile olumsuz yaklaşanlara ne demeyi? Yok bunlar yok da, bizler farklı ülkelerde mi yaşıyoruz... Apaçık ortada olan bir şey bu, mühendisleri, sanki hayatlarını daha kötüyü sokan insanlarmış gibi atfeden insanlar var...
Bu sözlerimin hepsi geneledir, özele değil... Çalışan herkes hakkını alır. Mesela benzer bir atışma, elektrik mühendisleriyle elektrik-Elektronik mühendisleri arasında da yaşanır. Ama adam topraklama görmemiş, şalt tesislerini bilmiyor, yüksek gerilimden bi' haber, elektrik makinlerinden de haberi yok.. benim yetkim neden yok diyebiliyor. Olsa nedeni açık, bilgi farkı, ODTÜ'den mezun olanlar da elektrik-elektronik mühendisleri; ama işlerini bilen insanlar... Sadece yüksek lisans tezlerini okusanız dahi bunu anlarsınız. Ama (genel olarak) kimse neden ben bilmiyorum demiyor bunu, şunu... neden aynı yetkim yok, neden aynı buradan ben de pay alamıyorum... Hadi lobi grupları oluşturup orada burada, yasa değişikliği gündeme gelsin.