teknikerlerin neden hiç yetkisi yok

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Öncelikle 800 lira maaşla çalışacak eleman bulduktan sonra yani inşaatta kum karan kişiler ile aynı parayı verdikten sonra bu vatandaştan çok bir şey bekleyip yapamayınca; Bir işi beceremiyor, döküman okuyamıyor, kafası basmıyor, gerizekalı gözüyle bakan kişiye ben mühendis ünvanı verilmesine karşıyım.

Sözlerime bu şekilde başlıyorum.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Tabi doğru söylüyorsunuz, 2000 TL alırsa kafası çalışır, IQ seviyesi 3 katına çıkarmış... Şaka bir yana, ben kimseye gerizekalı demiyorum, yarası olan gocunur. Benim dediğim şeyi de çarpıtmazsanız, daha verimli bir tartışma olur. Yani ben de size, "yeni mezun mühendislere 'sen daha bir şey bilmiyorsun, seni teknik ressam diye işe alıyorum şimdilik 1000 TL maaşa' diye diyen patronlar var, o yüzden bunlar beceriksiz." diyor muyum? Hayır! Neden? Çünkü o adama ne maaş verirse versin, o adam mühendis... Ucuza kapatabilir; ama bu demek değil ki o adam bir teknik ressam. O adam yine her türlü tasarım ve hesap içini yaptırmaya devam ederler, ne tür bir teknik ressamsa artık bu yeni mezunlar!? Ama demagoji ile bir yere varılmaz...

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Ayırca şunu belirtmem gerekirse konu başlığı olan imza yetkisinin de teknikerlerde olması isteğine de karşıyım.

Gelelim tarafıma iletilen yazılara



Meslek liselerinde gece okulu açıp gazoz kapağı basar gibi MYO mezunu çıkarılırsa olacağı budur.
MYO 'na dünyadan bir haberi olmayan ve bu hale bilinçi olarak getirilen meslek lisesi mezunlarının girdiği için durum böyledir.
Eleman alımı yaparken 800 lira maaş verildiği için bir baltaya sap olamayan MYO mezunlarının işletmelerde iş aradığı için karşınıza böyle tiplerin çıkması normaldir.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Tabi, tabi; ama malesef dediğiniz tür, yani "iyi" olanlar nerede? Özel gizli bir cemiyetleri var da benim mi haberim yok? Yani güvenlik (topraklama, bağlama, koruma..), enerji kalitesi (kompanzasyon, harmonik...), ve diğer konuları ve hesaplamaları, detayları çok iyi bile teknisyenlerin özel, böyle gizli bir cemiyeti varsa, söyleyin de... gidip oradan alsın patronlar. Şakası yine bir tarafa, Elektrik mühendisliği bölümü bulunan Türkiye'de 3 üniversite var... bu kadar nadir... ona rağmen oralardan mezun olan adama 1000 TL veriyorlarsa, gece okullarından gazoz kapağı alanlara değil... Diğerlerinin maaşı ne olacaktı?

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Ben Almanya'da Thyssen Krupp fabrikasında müddet kalmış ESSEN - BREMEN otobanında çok yollar gitmiş biri olarak bu sorunun cevabını kendi tecrübelerimle cevap vermek istiyorum. Orada herkesin görevi keskin bir çizgi ile ayrılmıştır. Teknik elemanları boş adamlar değildir. Eli arkasında hiç bir mühendis de göremezsiniz. Sahada tekniker ile mühendisi yanyana gördüğünüzde dış görünüşünden ayırmanız mümkün değildir. Beyaz gömlekli kravatlı mühendis yoktur orada. Teknikerler; Arge faaliyeti yürütemezler. Yeni tasarım da yapamazlar. Fakat kendine ayrılmış görevi en iyi şekilde yerine getirir ve bunun karşılığında güzel paralar alırlar. Bir mühendis gibi kazanamazlar fakat örnek vermek gerekirse Mühendis BMW 5.20'ye binerse tekniker bir kaç yıl eski 3.20'ye binebilmektedir. Türkiye'de bu uçurum seviyesindedir.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Açıkça söylemeyeceğim; ama Almanya'daki o mühendisin, buradaki tür bir çalışma ortamıyla da muhattap olmadığına eminim. Ayrıca, gelişmiş ülkelerdeki alelade işlerde çalışanların buradaki mühendislerden bile daha çok kazanabildiği de bir gerçek. Türkiye'deki araçların fiyatları daha ucuz değil ne de olsa.

Ama en önemli fark da şu, oradaki tasarımı onun bunun yapması bir tarafa.. en ufak bir şeyin hatasını gelip mühendise sorarlar. Bir adamı hata yaparsa, bu hatalı kim yaptı mı diye sorarlar, yoksa önce denetçi ve kontrol mühendisleri... ardından da diğer mühendislere mi sorarlar. Sorumluluğu büyük bir iş, canın da, malın da en ufak hatadan kaynaklanan zararına hesabı onlar verir.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Türkiye'nin bu halde uygulama ülkesi olmasının sebebi Mühendislerin işine göz koyan teknikerler değil, mühendisi tekniker gibi, teknikeri amele gibi kullanan girişimciyim diye dolanıp fason iş yapan işletmecilerdir. Bir mühendisin ülkenin geri kalmışlığını teknikerlere çıkarması da bu ülkenin de acı bir gerçeğidir.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Acı olan gerçekle yüzleşmek sanırım... Bırakın hayatı, bu sitede bile gün olmuyor ki mühendislerin yetki alanından pay almak isteyen kişilerin açtıkları yazılar görmeyeyim. ya da bir iki yıl patronun yanında çalışmış biri, yeni mezun mühendis gelince... yok efendim ben yıllardır burada çalışıyorum, yeni mezun (hoş tabirlerle anlatıyorum...) biri gelmiş, bana ders veriyor başıma geçmiş... Çalıştığı yere gelen mühendislere tepki verircesine burun kıvıranlar bir tarafa... Sanki elindeki işi almaya gelmiş gibi stajer öğrencilere bile olumsuz yaklaşanlara ne demeyi? Yok bunlar yok da, bizler farklı ülkelerde mi yaşıyoruz... Apaçık ortada olan bir şey bu, mühendisleri, sanki hayatlarını daha kötüyü sokan insanlarmış gibi atfeden insanlar var...

Bu sözlerimin hepsi geneledir, özele değil... Çalışan herkes hakkını alır. Mesela benzer bir atışma, elektrik mühendisleriyle elektrik-Elektronik mühendisleri arasında da yaşanır. Ama adam topraklama görmemiş, şalt tesislerini bilmiyor, yüksek gerilimden bi' haber, elektrik makinlerinden de haberi yok.. benim yetkim neden yok diyebiliyor. Olsa nedeni açık, bilgi farkı, ODTÜ'den mezun olanlar da elektrik-elektronik mühendisleri; ama işlerini bilen insanlar... Sadece yüksek lisans tezlerini okusanız dahi bunu anlarsınız. Ama (genel olarak) kimse neden ben bilmiyorum demiyor bunu, şunu... neden aynı yetkim yok, neden aynı buradan ben de pay alamıyorum... Hadi lobi grupları oluşturup orada burada, yasa değişikliği gündeme gelsin.
 
Bende bir teknikerim 4 firma değiştirdim anladığım şu biz elektrikçiler yani özel sektörde bakımda çalışanlar kesinlik le yükselemez üretimde kalitede vs. çalışanlar şef amir ekipbaşı posta başı vs. bir kadro ya ulaşabilirler bakımda yükselecek bir yer yokki bir sorumlu olur oda genellikle fakülte mezunu tercih edilir ki öylede olmalıdır. Bakımda çalışan bir tekniker işide öğrenmişse bölüm dışına çıkarılmaz orda kalırsın bakımcı geldin bakımcı gidersin

arkadasim dogru soylemissin fakat birde iyi yonunden bak eger bir fabrikada calisiyorsan isten cikarilacak en son kisi sen olursun sen eger bilgili ve kendini surekli yenileyen biri isen seni asla birakmazlar ve maasinda kidemine gore artar ve patronlarin en cok sevdigi kisi sen olursun biz atolyede bos otururken mudur bizi gordugunde yuzunde gulucukler olusurdu cunku bakimci eger bos oturuyorsa makinalar tikir tikir calisiyor demektir tekniker olmak aslinda cok zor istir cunku eger eml den sonra yuksek okula gitmissen bu demektirki sen ekmegini elektrikten kazanacaksindir ve de meslegini cok seviyorsundur ben cok meslek lisesi mezunu gordum meslegini yapmayan baska is kollarinda calisan ama tekniker olanlarin istisnalar haric hemen hepsi meslegini yapiyor ve bence cokta zevk aliyordur belki imkanlar cok kotu olabilir fakat bu her is kolunda vardir muhendis arkadaslari da kotulememek lazim onlardaki teoriler bir teknikerde yoktur muhendis teorisi tekniker pratigi ile birlesince ortaya mukemmel sonuclar cikar sonra muhendis olmak o kadar kolay bir is degil elektrigin yaninda matematik bilecen fizik kimya geometri dil bunlari bilmek ve ogrenmek herkesin yapacagi bir is degil sonra biz yuksekokulda ne gordukki liseden daha alt bir seviyede egitim aldik motor sardik trafo sardik 1 startla 1 motoru calistirdik hepsi bu tabiki muhendis teknikerden daha fazla maas alacak neyse aklima gelenler simdilik bu kadar sonra gene yazarim birde unutmayin ELEKTRIKCI OLUNMAZ DOGULUR
 
Allah'a şükür benim böyle gocunacak bir tarafım da yok. Çarpıtma gibi anlaşılmasın. benim öyle işi siyasete dökme gibi isteğim yok. Dikkat ettiyseniz ben kesinlikle yeni mezun mühendis tornavida tutamıyor yok bilmem ne yapamıyor gibi muhabbetlere katılmıyorum. Herşeyin zamanı geldikçe olacaktır.

İmza yetkisi isteyen teknikerin de çok bir bilgisi olduğuna inanmamaktayım. Hemşirenin muayenehane açmasından çok fazla bir farkı kalmıyor.

Fakat insanlar şunu iyi biliyor yıllarca inşaat mühendisleri çizdikleri projeler yerle bir olduğunda hemen müteahhitler üçkağıtçı oluyor. O projelerin altında kimin imzaları var. Bunların hesabı niye sorulmyor. İnşaat mühendisinin görevi şantiyenin başında bekleyip işleyişi takip etmek demek değil mi? Tabi son 10 yıldaki gelişimi saymazsak.

Tabiki bilmeden iş yapan adama 2000 lira maaş vermek aptallık. Ama 800 lira maaş ile çalışan, ki zaten işini bilen adam çok fazla durmuyor 5-6 yıl sonra kaçıp gidiyor geriye kalanlardan bu paraya çalışanlardan birşey beklemek de çok akıllıca değil.

Ayırca toplu iş sözleşmelerinde "İşletme Elektrikçiliği Yardımcı İşçiliği" kategorisi verdiğiniz adamdan niye kondansatör hesabı isteniyor. Tabi o zaman top hemen insan kaynaklarına atılıyor. Yok hayır en üst kategori ise o kişiye en üst kategori nasıl veriliyor, yani "İşletme elektrikçiliği" yapabilir yetkisi insan kaynakları tarafından nasıl veriliyor o da sizin işletmenin problemi.
 
Son düzenleme:
Mühendisler patron teknikerlerusta teknisyenler amele olarak görülüyorda ondan.
 
Gerçekte 2 yıllık eğitim farkına rağmen bu ayrım uçurum niteliğinde hükümet teknikerler için uzaktan eğitim projesi ile 2 yıl daha eğitim
alınarak mühendis olmayı sağlayan bir yasa çıkarmayı düşünüyordu.Bu yasa sümen altı edidi sanırım.
Bence teknikerler birlik olup hükümete bu yasanın çıkması için öneri götürülmesini tavsiye ederim.Bu işler ağlamakla eleştirmekle
değil girişim yapmakla çözülür...
 
Gerçekte 2 yıllık eğitim farkına rağmen bu ayrım uçurum niteliğinde hükümet teknikerler için uzaktan eğitim projesi ile 2 yıl daha eğitim
alınarak mühendis olmayı sağlayan bir yasa çıkarmayı düşünüyordu.Bu yasa sümen altı edidi sanırım.
Bence teknikerler birlik olup hükümete bu yasanın çıkması için öneri götürülmesini tavsiye ederim.Bu işler ağlamakla eleştirmekle
değil girişim yapmakla çözülür...
 
Sayın atlica bana birşey bildirmenize gerek yok... Biz piyasadayız... Herşeyin bilincindeyiz... ;)
Evet doğrudur... Siz başarılı bir tekniker olabilirsiniz... Bırakın başkasını, sizin sıra arkadaşınız da sizin kadar başarılı mı ???
İstisnalar o kadar az ki... Bunun suçu kişilerden çok eğitim sistemi...
mardahan arkadaşım sizin bu açıklamanızı destekliyorum.
kolay gelsin
 
Bir ülkede , paradan para kazanmak , teknikten para pazanmanın önünde olduğu müddetçe ; teknikerlerin yetki sahibi olması mümkün mü ?

Bizatihi "TEKNİK" in kendisi bir adam yerine konmuyor zaten...
 
Son düzenleme:
teknikerlerin de iş dünyasında belirli bir seviyeye sahip olma hakkı vardır her zaman
 
Bazıları burada hâlâ ne diye patrondan, paradan dert yanıp birilerini kötülüyor... anlayamıyorum... Buna resmen mum yakmak yerine... karanlığa sövmek denir. Kısır döngü şudur ki, patronlardan, nasıl teknik adamların az para kazandığından bahsediyorsunuz... Ama işin aslı şu ki, kendimin de defalarca şahit olduğum gibi..., patronların çoğu da bu iş sektörü içinden gelmektedir. Yani birçok taşeron mühendisten ziyade teknisyen, tekniker türü adamlardır, önce kendileri orada burada karın dokluğuna çalışıp fakir edebiyatı yaparlar, sonra oradan buradan bir iş bulunca da aynen kendine yapıldığı gibi iki kuruşa insanları fazlasıyla çalıştırmaya çalışırlar. Bunun o bu olmakla değil, insan olmakla alakası var. Eminim burada ondan bundan yakınanların %90'ının kendi işi olsa veya taşeron olsalar kendi patronlarından pek de farklı davranmazlardı... yanında çalışanlara... ki örneklerle durum sabit. Üstüne üstlük sonra da, benim çocuğum da okusun da mühendis olsun derler... defalarca şahit olduğum gibi... Çocukları olanlar da bunu gururla anlatırlar...

Ama neyse, içim rahat. Neden? Çünkü Türkiye gelişen ve başta Avrupa olmak üzere gelişkin dünyanın standart ve prensiplerini her geçen gün daha çok özümsemekte olan bir ülke... ki o ülkede standart, şartname ve yönetmelikleri mühendisler ve bizleri yetiştiren sevdiği hocalarımız hazırlıyor. Başka ülkelerde nasıl daha üst seviyeleri yakalabiliriz arayışı var, buradaysa anlaşılan işi nasıl kuralsız çarpık bir hâle sokabiliriz arayışı...
 

Forum istatistikleri

Konular
129,836
Mesajlar
930,624
Kullanıcılar
452,666
Son üye
balkır1111

Yeni konular

Geri
Üst