Bilisimtr

Üye
Katılım
12 Mar 2007
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
40
Öncelikle Selamlar....Böyle bir forum sitesini oluşturup herkesi bilgi paylaşımına yönelten site yöneticilerine ve paylaşımda bulunan herkese teşekkürler...

Biz mesleğimizin henüz baharındayız arkadaşlar bilmediğimiz vede öğreneceğimiz çok şey var umarım sorduğumuz sorulara bu kadarına da pes demessiniz.Herşeyi teori olarak gördük ama uygulama çok farklı en az 50 defa çizdiğim bu topraklama projelerini uygulamada affalladım.Benim sorum şu..

Bu temel topraklama filizleri bina dışına bırakıldıktan sonra ne yapılıyor.Bunlar bina içindeki panolara toprak hattı olarak nasıl taşınıyor.Topraklama baralarının bırakılma nedeni nedir yani kısaca bana şu temel topraklamasının uygulamasını anlatacak olan abim,kardeşim şimdiden çok teşekkür ederim.
 
Sn.Bilisimtr,merhaba,olay şöyle son topraklamalar yönetmeliği bunu zorunlu kılıyor.Ülkemizde topraklama mefhumu tam oturmamıştır.Tartışılır hususlar vardır.Son yönetmelik de kulağını uzun yoldan gösteren adam misali anlaşılması zordur.Fakat içinde olumlu ilerlemeler de barındırmaktadır.İleride gelişmiş ülkelerdeki uygulamalardan geri kalmayan ama ülkemiz teknik adamlarının daha kolay anlayabileceği,ayrıca çeşitli kategorilerde belli kriterleri madde madde zorunlu kılan metinler de içeren yeni yönetmelikler oluşturulacağına inanıyorum.Buraya kadar soruya cevap bulamadın tabi işte cevap;Temel topraklama çok önemli faydalı bir zorunluluktur.Potansiyel dengeleme sağlar.Binanın temelinde demir donatı dan çıkarılan galvaniz şerit filizler projesine göre 2 ,4 veya daha fazla tapraklama elektroduna bağlanır.Yine projesine uyularak gerekli noktalardan ana dağıtım ve tali dağıtım panolarına bakır veya galvanizli şeritler ie irtibatlar verilir.Burada asıl olan şudur binanın bütün metal aksamı ve koruma topraklamasının birleştirilmesidir.Bu birleştirmede ek ve irtibatların iyi yapılması korozyona karşı tedbirlerin alınması gerekir.Farklı metalleri birbirine bağlarken bimetalik klemensler veya termo kaynak kullanılması gerkir.Ayrıca beton içindeki demir donatının toprak direncini düşürmeye de katkısı vardır.Potansiyel dengeleme çok önemlidir.Forumda başka başlıklar altında yerteli bilgi var.Mevcut binalarda da uygulanması mümkündür.
 
kardeşim binanın temel topraklamasını döşedikten sonra köşelere çıkaracağın firizlere köşebent demirleri çakıp bağlantı yapıyorsun,çıkaracağın bir diğer firizide binanın Elektrik bacasna çıkartıp baraya bağlıyorsun,bütün binadan gelen topraklamalarıda burada topluyorsun
 
peki potansiyel denge baraları ne yapılıyor?
 
Eş potansiyel denge barasına bütün topraklamalar bağlanır. Yani, temel topraklaması, işletme (nötr) topraklaması, koruma topraklaması... Topraklamada en güvenilir sistemdir. Tesis içerisinde herhangi iki nokta arasında oluşabilecek gerilim farkı önlenmiş ve tüm noktalarda eş potansiyel sağlanmış olur.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,838
Mesajlar
930,670
Kullanıcılar
452,674
Son üye
murat y.

Yeni konular

Geri
Üst