temel topraklaması olmayan binanın topraklanması

karakargi

Üye
Katılım
28 Ağu 2008
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
40
iyi günler arkadaşlar;
binanın temel topraklaması yok.eski bir bina yeni bir topraklama yapılması isteniyor genel hatlarıyla neler yapmam gerekir. kablo değişimi, toprak hattı çekimi kak rölesi, çakılması gereken kazık sayısı, kkullanılacak malzemeler vb..
yardımlarınızı bekliyorum
binada KAK yok, muhtemelen nötr toprağa bağlanmış. dağıtım panosuna 4x6 ny giriyor. sıva altı kablo ama pirizler normal...
 
binanın 4 yanı boş ise 1 metreden fazla derinlikte kuyu açıp 30x3,5 sıcak daldırma galvaniz şeritle çevresinden geçirip 2 yada 4 kazık çakmanızı öneririm. zemin taşlık yada çakıllı ise 4 kazık zemin kumlu şiltli yada humuslu ise 2 kazık çakmanızı öneririm. ama bu söylediklerim binanın kenarlarında boşluk olması koşuluyla yapılır. bina çevresi boş değilse bir yada bir kaç kazık çakmanızda yarar var. hesaplamalar için emo topraklama yönetmeliği ek-t de gerekli açıklamalar mevcut. fakat bir kaç kazık ile yapılan topraklamanın şerit topraklaması kadar koruma sağlamadığınıda söylemekte yarar var. kazıklar için 65x65x1500mm galvaniz yada 10x1500mm bakır çubuk kazıklar öneririm. kazığın boyunun mümkün olduğu kadar fazla olması daha iyi olur. 2 yada daha fazla kazık çakılacaksa kazıklar arasında mesafenin bir kazık boyundan fazla olmasına dikkat etmenizde yarar var. saygılarımla
 
adem kardeşim ilgine teşekkür ederim..
bina 15x25 m ebatında anladığım kadarıyla ilk olarak 80 metre 30x3,5 metre galvaniz şeriti binanın etrafınada çevirip su borusu veya demir aaksam ile iki adet Cu kazıklara irtibatlamak; burdan da topraklama hattı ( yeşil sarıantigron kablo ile) ile binanın panosuna irtibatlandırmak ...KAK rölesini toprak ve nötrünü ayrı olarak bağlamalıyım değil mi..
 
evet kaçak akım koruma rölesinin çalışması için topraklama ile nötür hatları ayırman gerekir. ve nötür hatlarını izoleli hale getirmen gerekir. ve 30x3.5 galvaniz çelik şeridi ana panoya çıkarmanız ve topraklama barası monte etmenizde yarar var. su borusu kazan korkuluk gibi tüm demir aksamları topraklamanız gerekir. şeritlein küflenmesini önlemek içinse kazılan kuyuya beton dökülmesinde yarar var beton dökülmese bir müddet sonra nemden dolayı çürümeye uğraması kaçınılmaz olur. ancak herşeyden önce topraklama yönetmeliği ek-T deki formülleri kullanarak topraklama direncin 3 ohm dan küçük hale getirecek şekilde analiz yapmanızda yarar var. vaktim olmadığı için hesaplama yapamadım şimdi kusura bakma bir kaç saat daha bekleyebilirseniz hesaplamalarda yardımcı olabilirim.
 
ademcelik arkadaşım.Kazılan kuyuya ! beton dökülmesi ! bilgilerinizi gözden geçirebilirmisiniz ? Toprakla-
ma da böyle terimler hiç kullanılmaz.
 
sayın fahri yetiş kardeşim topraklama yönetmeliği sayfa 103 yüzeysel şerit topraklayıcı başlığı altında zemin koşulları elverişli ise şerit topraklayıcılar 0,5 ila 1 metre derinliğe gömülmelidir açıklaması yer verilmekte. şeritlerin nem tutmaması için beton dökülmesini önerdim nitekim topraklama yönetmeliği ek-L (sayfa 88) betona gömülü topraklama iletkenleri başlığı altında topraklama iletkenleri beton içerisindede gömülebilir. bağlantı uçları her iki uçtada kolaylıkla erişebilir şekilde olmalıdır açıklamasına yer verilmiştir. saygılarımla...
 
Betona gömülmesi tavsiye edilen uzunluk ,karakargi arkadaşımızın bahsettiği 80 metre içinmi olacak ?
 
Sn.karakargi ,bütün bunlar yapılır da sisteme aşırı gerilim ileticiler ilave edilmez ise çok yazık olur.http://www.phoenixcontact.com.tr/ veya http://www.erkocmuh.com.tr adreslerinden aşırı gerilim ileticiler ile ilgili detayları ve fiyatları öğrenebilirsiniz.
 
binanın 15x25 ebetında 80 metre çevresi ..80 metre uzunluğunda 0,5 metre derinliğinde çukur kazdırıp bu çukurun içinden 80 metre 30x3,5 metre galveniz şerit dolaştırıp , 4 köşeye10x1500 mm bakır çubuk çakıp galveniz şerit ile cu kazıkları irtibatlıyarak ( galveniz şeriti su borusu demir aksamada irtibatlayarak) ..sarı-yeşil antigron kabloyu Cu kazıktan alıp panoya götürüp, KAK rölesine bağlıyarak bu işi çözüyorum..
yorumlarınızı bekliyorum....
 
Bakır çubuğu,galvanizli şerit ile birleştirir iken,özel bağlantı elemanı kullanmanız gerekir ( pil olayı nede-
niyle ).Bunun yerine,topraklama çubuğunu ( kazık,yanlış tabirdir ) 65x65x1500 galvanizli malzeme seç-
mek daha uygundur.Topraklamada kullanılacak galvaniz kaplama kalınlığı 70 mikron ve galvanizleme tek-
niği sıcak daldırma olmalıdır.Hesaplama yapmadan,80 metre şerit döşemenizi de uygun bulmuyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,240
Mesajlar
934,709
Kullanıcılar
453,457
Son üye
kemli

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst