Toprak

fatih1326

Üye
Katılım
30 Kas 2008
Mesajlar
8
Puanları
1
Yaş
40
Aklıma takılan bir soru var ve forumda da bulamadım.

Trafoların yıldız noktası topraklanmamiş olsa; insanı ,faza dokunduğunda yine de elektrik carparmi? Yanı toprağın bir özelliğinden(cografi) dolayı mi akım devresini toprak üzerinden tamamliyor, yada toprağa akmak istiyor. Yoksa bu tamamen yıldız noktasının topraklanmasiyla mi alakalı
 
bu konu cok tartisildi, denendi.

teoride de ve pratikte de çarpmaz.

KAÇAK KUÇAK OLMADIĞI SÜRECE. AMA YİNEDE ELLE DENEMEYİN.
 
Sn toyer Ozaman trafoları topraklamayalim insan hayatından önemli mi sorusu geliyor aklıma. Buna rağmen topraklaniyorsa önemli bir avantajı olmalı.ama ne...

Bu arada benim sorumda bir el fazda ayaklarda toprağa basiyor şekilde.
 
Sebebi şudur.. Fazlar arasında 380V var ancak ortak uçlarının bağlı olduğu yerle fazlar arasında 220V vardır. Şimdi eğer orta ucu topraklamaz boşta brakırsak; herhangi bir faz ucu birşekilde toprağa değerse veya hat uzunluğu sebebiyle oluşan kapasitif etkiyle topraklanmış gibi olur ve siz diğer faza dokunduğunuzda 380V bir gerilime dokunmuş olacaksınız ve kaza oranları artacak.
Bu sebeple bazen trafo merkezinde topraklamada kesinti olduğunda o mahallede bazı evlerin buzdolapları veya diğer cihazları bozular. çünkü diğer fazdakilerin buzdolabı sayısı fazla olunca daha az olanı bozar. ohm kanununa göre davranır...
 
trafo merkezlerinde neden topraklanır bilmiyorum açıkçası. ama antrobot beyin dediği mantıklı. bir faz topraga değerse diğer fazla toprak arasında 380 volt oluşur evet ama o faz neden topraga değiyor durduk yere.
hat uzunluğuyla kapasitif etki oluşur? ona bakmak lazım mantığı nedir oturtamadım kafamda. yıldız noktasının topraklanmasında ki mantığı açıkçası çözemedim ben.

biraz işin teorisine bakıp hatırlamak lazım.
 
Merhaba.Monofaze jeneratörlerle izolasyon trafoları neden bir ucuyla değil de 2 ucuyla tam temasta bizleri çarpıyor,bunun cevabını tam verirseniz bu soruyu da çözmüş olursunuz.

Monofaze jeneratörün bir ucuyla normal şebekenin topraklanmış ucu devresini kendi içinden tamamlayamaz,cevabı da budur.Monofaze jeneratörün bir ucu topraklı olsaydı diğer faz ucuyla yere toprağa basan bu ayaklardan elimize 220 vac akımı da kolayca bedenimize geçmiş olacaktı.Bir izolasyon trafosunun boşta kalan 2 ucu için de ayni durum yine geçerlidir.

Trafoların dış iletken aksamından topraklanması çok önemlidir,çünkü sargılarda bir kaçak olup da bir teknisyen kazara buna değip tam temas etse kaçak faz akımı ayaklakrından toprağa akacak,yani sen trafoyu topraklamadığın için o seni topraklayacak (Bir ceza olarak!),ama çarpmak suretiyle,çok ölümcül olan şekliyle.

YG hatlarıyla taşınan 3 faz 6 ayrı kablo yerine 4 kablo (Biri direkler arasındaki toprak teli olduğu için çok daha ince de tutulur,(Şehirler arasındaki yolculuk sırasında görmüşsünüzdür bunu) iletilmesindeki espride de nötr (Yıldız) noktasının santral çıkışında tam olarak topraklanması,aslında gereksiz kablo miktarını azaltma amaçlıdır.OG ve AG'de trafo dönüşümlerinde amper oranı çok daha arttığı için artık toprak içinden değil nötr hattı şeklinde ayrı bir kablo hattı olarak taşınmaya da başlanır.Ama YG'de 3 faz 3 kablo bir de ince topraklanmış telle de kolayca amperin düşüklüğü ve topraktan da bir iletimin sağlanması avantajıyla taşınabilir.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
biz ilk okula giderken babam yüksek gerilim ve alçak gerilim şehir şebekelerini planlayıp kuruyordu. bu sebeple daha sonra orta ve lisede de hemen henmen tüm konuları gözlerimizle görüp malzemeleri ve kullandıkları yöntemlere şahid olarak büyükdük
meydana gelen kazalar gördük
Yüksek gerilim ayırıcılarından elektrik kesildiği halde hattın kapasitif yapısından dolayı onbinlerce volt gerilim hat üzerinde kaldığı halde direğe çıkıp tellere dokunan çok yanan insana şahit oldum. Bu sebeple elektrik kesilse bile özel bir kablo ve tabancası vardır, yere bir topraklama ucu çakılır diğer uç tellerin üzerine fırlatılır ve böylece hat üzerinde kalan gerilim deşarj edilir.
kurallara uymayan ihmal edenler için genelde kötü sonuçlar olur
bu hattın uzunluğuylada ilgili

alçak gerilimde ise bazı mahallelerde bazılarının elektrikli cihazları aynı anda bozulurdu işte sebebi bu.. daha birçok şahit olduğum örneklerde var.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,712
Mesajlar
929,181
Kullanıcılar
452,422
Son üye
emrecetinkule

Yeni konular

Geri
Üst