üstadım, ETTY'nin 5b maddesine atıf yapılarak istenen kalınlıkta bakır kaplamaya sahipse kullanılabileceğinden bahsediliyor. bakır kaplama çubuklar sadece yurtiçinde değil yurtdışında da üretiliyor. yönetmelik sadece som bakır diyorsa anlarım fakat ilgili maddeyi de öğrenmek isterim.
Merhaba dostlar,
Topraklama ile ilgili bilgileri aldğm yerler ve işler;
1. Mühendislik eğitimi sırasında aldığım derslerden
2. Turkcell'e ait 14 ildeki 1380 kadar baz istasyonuna yaptığımız ölçüm ve iyileştirme işlerinden, bu iş 5 sene kadar sürdü, çoğu arazide olan baz istasyonlarına topraklama, iyileştirme yaptık.
Önce işe ölçümle başlamak gerekiyor yani oradaki toprağın direncini 4 çubuk vasıtası ile ölçen test aleti ile ölçüp karar vermek gerekiyor. Ancak biz "kervan yolda düzülür" dersek işe başlanabilir.
Özet olarak,
1.Turkcell bakır sıvama, bakır kaplama gibi çubukları kesinlikle kabul etmiyor çünkü bu tür çubuklar zamanla oksitlenmeden ötürü etkisini yitiriyor.
2. Çubuk boyunun en az 2 metre olması gerekiyor, çakılamaz durumda ise kesinlikle yarıya indirip 2 adet 1 metrelik çubuğu kabul etmiyor çünkü amaç derine, nemli yere kadar inmesi, orada Toprak Direnci düşük olacağı için bunun dışındaki çözümleri kabul etmiyor.
3. Toprak direnci yüksek çıkarsa, çubuk boyunun 1.5 katı kadar uzağa (3m) diğer çubukların çakılması gerekiyor.
4. Tuz dökmek kısa süreliğine çözüm oluyor yani Toprak değeri bayağı düşüyor ancak yağmur veya diğer nedenlerle tuz oradan uzaklaştığı için tekrar Toprak direnci yükseliyor her sene ölçtüğümüz değerlerden bunu kolaylıkla anladık.
5. Topraklamayı düşürücü, Çubuk etrafına dökülen birçok madde var (GEM gibi) bunların en kolay bulunanı bentonit, bentoniti alçı ile karıştırıp dökebilirsiniz bu iyi bir çözüm oluyor.
6. Çubuğu (kesinlikle dikey) çakabilmek için önce bir merdiven ve hilti gerekiyor (küçük kırıcı-deliciler olmuyor). Eski hilti ucuna tornada uygun bir başlık yapıp bakırı çakmak gerekiyor, eğer toprağa yeteri kadar girmezse kesinlikle çubuğu kesmemek çıkarmak 1 metre uzağa tekrar çakmak gerekiyor. Çekiçle, balyozla çakmak neredeyse imkansız.
7. Toprak çubuğu çakıldıktan sonra 50mm2 flex (sarı-yeşil) kablo ile ve bağlantı elemanları ile montaj yapıldıktan sonra izolasyon boyası veya zift ile toprak altında kalan kısım kapatılıyor.
8. Tabii bütün bu işlemler yapılırken, öncesinde, ortasında ve sonrasında Toprak ölçümü yapılıyor.
9. Mesela 12 Çubuk ile ancak düşürdüğümüz yerler olduğu gibi hiç Çubuk çakmadan sadece bağlantı yerlerini düzelterek toprağa düşürdüğümüz yerler de çok oldu.
10. Tabii ki her yiğidin bir yoğurt yiyişi var veya her firmanın kendine has prensipleri var ancak teknik olarak doğru olmayan (isterse yönetmenlikte yazsın) şeyleri yapmamak lazım.
Ucuza mal olacak diye düşünenler, sonrasında daha büyük problemlerle karşılaşıyorlar.
Daha önce de söylediğim gibi kitaplar dolusu yazılar ve yöntemler var, betonun içindeki demiri kullanarak yapılan topraklamalar da bunlara dahil.
Tecrübelerimle yardımcı olmaya çalışıyorum.
Gördüğüm garipliklerden ikisi, Ankara Oranda yerleri silen hanım tarafından anlaşılmış, elini uzağa götürdüğünde hafif bir çarpılma hissi, ve bir ilkokulda musluktan su içen çocukların çok hafif çarpılmaları, tabiki bunlar hata ama doğru iş yapmamanın sonucu.
Cihaz bozulmalarını saymıyorum bile.
Kolay gelsin