Topraklama ölçümünde hangisi doğru?

salserol

Üye
Katılım
24 Eyl 2006
Mesajlar
29
Puanları
1
Yaş
40
selamlar arkadaşlar..
bir evin topraklanmasının doğru olup olmadığını nasıl ölçebiliriz. yaptığım araştırmada iki ayrı yol olduğunu gördüm hangisi doğrudur.
1)nötr-toprak arası 2 volttan az olması mı??
2)faz-nötr ile faz-toprak farkının 5 volttan az olması mı??

bende 2. madde tutuyor ama 1. maddede 20-24 volt arası..
cevaplarınız için teşekkürler

Kaanzaza:
Konu başlıklarını konunun içeriği olucak şekilde düzenleyiniz
 
Topraklama ölçümünde Kesin Sonuç Meger ile Alınabilir. Ayrıca ölçüm Yaparken Sistemde Hiç Bir Cihaz çalıştırılmaması Gerekir.

Volt Metre ile Yapılan ölçüm Yanıltıcı Sonuçlar Verebilir
Yapıların Temellerinin Bile Topraklandığı günümüzde Voltmetre İle Ölçüm Sağlıklı Bir Düşünce Değil
 
Salserol arkadaşım, yazdığın maddelere göre topraklama omajın yüksek.
Yaptığın araştırmada sana voltmetre ile topraklama ölçümünü yanlış aktarmışlar, voltmetre ile ölçüm sağlıklı değildir. MuraTh'ında dediği gibi bir topraklama ölçen (dijital / analog) meger ile en sağlıklı ölçümü yaparsın. Ölçtüğün değerde 5 ohmdan küçükse OK.dir.
 
peki arkadaşın elinde meger mevcut değilse ne yapması gerekiyor bilgileriniz için teşekürler
 
1yilmaz ' Alıntı:
peki arkadaşın elinde meger mevcut değilse ne yapması gerekiyor bilgileriniz için teşekürler

Sistemdeki Enerjiyi Kesip Topraklamayı Ölçmesi Gerekiyor
Enerjiyi Kesmemizin Sebebi Elektrik Tesisatında çalışan Cihazların Herhangi Birinde Kaçak Varsa Topraklamada Yalnış Deger Okumamıza Sebep Olur Bu Yüzden Ölçüm Sırasında Enerji Kesilmesi Şart
 
şimdi 5 ohm gibi topraklama da sabit sınır değerler yok. artık hesap ile bulunan değerler geçerli. zaten de öyle olmalıdır. mesala 10A lik bir sigortanın koruduğu bir cihazın 50Alik bir sigortanın koruduğu cihazla topraklamasının aynı olması beklenemez. çünkü bir kaçak esnasında iki sigortanın da açma akımları farklıdır
 
YAZILAN MESAJLAR ARASINDA EN DOĞRUSUNU bhdreem ARKADAŞIMIZ yapmıştır. Elektrik Tesislerinde Topraklama yönetmeliği gereği, topraklamanın sınır değeri topraklama sistemine ve kullanılan sigortanın açma akımına göre değişeblir (b tipi c tipi v.s.)

burada sistem TT yani toprak nötr hattı ayrı sistemlerde (ki bu ,da tedaştan direk beslenen ag şebekeler için geçerlidi) 50v/ Ia değerini sağlamaktır yani Re<50V/Ia olmalıdır. Bu değeri normal sigorta ile korunan tesislerde veya evlerde sağlamak mümkün olmadığından Halk dilinde kaçak akım rölesi, yönetmelik ismi ile Artık akım anahtarı kullanarak sağlanabilir. Yani 30 mA eşik değerli ve uygun amperajda bir K.A.R kullanlarak 50 v/ 0,03 A= 1666 ohm sınır değeri TT sisstemlerde yani AG şebekelerde sınır değer olarak kabul edilebilir. Ancak Müşterek kendine ait trafoda sistemi TN yapmak büyük kolaylık sağlar. Trafo yıldız noktasını girişte koruma topraklamasi ile birleştirerek TN sisteme geçiş yapılabilir. Bu sefer de topraklamnanının sınır değeri ile ilgilenmektense Sistem çevrim (Loop) empedansının uygun değerde olup olmadığına göre Re nin mukayesesi yapılabilir

Bir husus da Meger olmadan da toprak geçiş direnci ölçülebilir. Bunun için de bir voltmetre bir de ampermetre yeterli olaiblir. Zaten megerin çalışma prensibi de Voltmetre ve ampermetre temeline dayanır..

Bir husus da asla ve asla nötr toprak arası voltaj, topraklamanın iyi olduğu izlenimi vermez. Eğer tesisinizde veya evde nötr toprak arası gerilim çok yüksek ise 10-20 veya daha yüksek potansiyel. Bunu düşürmenin bir yolu da nötr kesidini arttırmaktan geçer . TOPRAK İLE NÖTR Ü BİRLEŞTİRMEKTEN DEĞİL

SAYGILAR

VOLKAN KÖKSAL
ELEKTRİK MÜHENDİSİ
 
Meger olmadan toprak geçiş direnci ölçülebilir bu görüşünüze katılıyorum. 5 mayıs tarihinde benzer bir soruya (nötr ve toprak iletkenini ayırma) verdiğim cevabı aynen ekliyorum.
"Topraklama sisteminde kullanılan sigortanın sınır değeri" ibaresinden yola çıkarak Kaçak akım rolesini referans alarak bulduğunuz 1666 ohm'luk sınır değerine katılmak mümkün değildir. Ben itiraz ediyorum diğer arkadaşların görüşlerini bekliyorum.


....... Bu olayda megeri aldık gittik diyelim megerimizin refrerans uçlarını bağlayacak (kazıkları sokacak) toprağı da bulduk diyelim. Enerjiyi kestik ve faz iletkeni dışında (o belli) diğer iki ucu ölçtük sonuç alamayız çünki birinde işletme topraklamasının değerini diğerinde koruma topraklamasının değerini ölçeriz (nötrü ana girişten biryerlerden ayırmassak). Ve yukarıda anlattığınız gibi neyin ne olduğu belli olmaz.
Bir tesisatcı çağır demek doğrudur fakat arkadaş bu konuda iddalı olan yüzlerce tesisatcıyı çağırmış (forma soruyor) ehil olmayan tesisatçıların bu işin içinden çıkamadıklarını hepimiz biliyoruz. Hatta ölçü aletinden bahsadebiliyorsa birçok tesisatçıdan daha iyi olduğunu bile söyleyebiliriz.
Bukadar tantanadan sonra direk bu konuya çözüm olabilecek bir cevap vermek lazım.
Öncelikle iki enerjisiz kablo da aynı renkte olduğu için tesisata şüphe ile yaklaşmalıyız. (ne yazık ki bunu da yapan bir tesisatçı). İğeyi de çuvaldızı da kendimize batırdıktan sonra yine ehliyetli bir tesisatçı çağırın ve BANA GÖRE yapılması gereken gereken şu işlemleri yaptırın.
1- Tüm almaçları prizlerden çıkaracağız , enerjiyi keseceğiz , Ana giriş panosunda topraklama bağlantısını bulacağız (daire ise daire panosunda) ve topraklama bağlantılarının hepsini birbirinden ayıracağız.
2- Daha sonra enerjiyi verip adı geçen buzdolabı prizinin yanına gidip (Örneğin 100Watlık ) bir lambayı faz ile her iki bilinmeyen uca ayrı ayrı bağlıyacağız. (DİKKAT TOPRAK OLAN UCA LAMBAYI BAĞLADIĞINIZDA EVİNİZDEKİ DİĞER TÜM TOPRAKLAMALI METAL AKSAMA GERİ DÖNÜŞ VOLTAJI GİDECEKTİR BU ANDA BİRİ DOKUNURSA ÇARPILIR) lamba Yanmayan uç topraktır yanan uç nötr dür. Ya da enerji kesikken ölçü aletinin omaj kademesinde Pano ile priz arasına çekeceğiniz bir yardımcı kablo ile topraklama kablosunu bulabilirsiniz.
3-Her iki bağlantıda da lamba yanarsa başka bir yerlerde nötr ile toprak karışmış demektir. Sonra ayırdığınız toraklama kablolarını ana giriş topraklamasını bağlamadan hepsini biribirine bağlayıp lambayı aynı prizde (yada başka bir prizde) faz toprak arasına bağlarsanız ve lamba yanarsa gene tesisatınızın bir yerinde toprak ile nört karışmış demektir.
4-tesisatım / topraklamam iyimidir derseniz: bu işlemi yaptıktan sonra enerjiyi kesip Açtığınız topraklama bağlantılarını tekrar yapın ve enerjiyi verip bu sefer Artık bildiğiniz Faz-nötr arasına yüksek güçlü bir almaç bağlayın (örneğin 2000 watt bir soba) Almacın uçlarındaki voltajı her iki iletkende her iki (yüklü- yüksüz) durum için ölçün eğer aralarındaki voltaj farkı 3-5 voltu geçmiyorsa topraklama / tesisat iyidir denilebilir.
Örneğin: Boşta faz nötr arası 225 volt yükte faz nötr arası 222 volt boşta faz toprak arası 221 volt yükte faz toprak arası 218 volt iyidir.
Boşta faz nötr arası 225 vot yükte faz nötr arası 116 volt boşta faz toprak arası 221 vot yükte faz toprak arası 218 volt toprak iyidir tesisat zayıftır (şebeke+bina)
Boşta faz nötr arası 225 volt yükte faz nötr arası 222 volt boşta faz toprak arası 221 volt yükte faz toprak arası 210 volt tesisat iyidir toprak zayıftır diyebiliriz.

5- Bu ölçümler sonuçta daire içi için bize bir fikir verir eğer apartmansa ve apartman girişinde yada kofrelerde toprak ile nötr karşmışsa benzer işlemleri ana girişte de yapmamız gerekir. Kaçak akım / yangın koruma varsa bunlar yapılırken geçici olarak devre dışı edilmelidir
 
topraklama ölçümü nasıl yapılır hangi konuma getirilir yardımcı olurmusunuz şimdiden teşekkür
 
arkadaşım nötür toprak arsı voltaj yüksek ise burada nötürün zayıf olduğunu gösterir bunun sebebi ise ya trafo en uç noktasındasın veya trafo çıkışı AG hatları dengeli dağıtılmamıştır sen en iyisi nötürünü normal topraklama hattından 4-5 metre uzakta toprakla ve göreceksin nötür toprak arası voltaj düşecektir
 

Forum istatistikleri

Konular
130,065
Mesajlar
932,704
Kullanıcılar
453,051
Son üye
teknik-adam

Yeni konular

Geri
Üst