Topraklama depolanabilirmi ?

Katılım
26 Eki 2013
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
32
Merhaba öncelikle basna konu hakkında bilgisi olan herkesin yardımcı olmasını istiyorum

Üniversitede bir proje hazırlıyorum bu projede topraklamayla atılan elektiriğin geri kazanılması yönünde olucaktır elektiriği depolamayı düşünüyorum bu mümkünmü ve nasıl yapabilirim Yasrdım eden herkese teşekkürler ...
 
Selamun Aleyküm
Bu forumda daha önceden bu tip bir mevzuat geçmişti. Uzmanları fevkalade bilgiler aktarabilir.
Bu konudada topraklamanın tehlikeyi azaltıp, insan sağlığı korumasını yükseltme gereği olduğundan bu tip depolamanın zorluğundan bahsedilmişti. Alelade şarz biçiminde depolama gayet uygunsuz olsa gerek.
Konu hakkında kapasitans, akımın toprağa atılma özellikleri, hangi gerilimlerin insan sağlığı üzerinde ne etkiler yaptığı gibi bilgiler verilmesi gerekir.
Hayırlı günler dilerim.
 
Yeteneği bir elektrik yükü tutmak için gerilim kapasitans olarak bilinir.
 
Böyl bi şey yapmakla cihaz adına konuşursak farklı bi biçimde çalışacak tam verim elde edilemz. Basit bir ampul devresi yapın öncesi nasıl çalışıyor şimdi de şaseyi ayırıp kond takın ve sonucu buraya yazın, bence bu konuyu değil de yıldırım ve şimşekten faydalanma ve depolama konusunu araştırmanız daha iyi puan almanıza hatta tarihe geçmenize imkan sağlayacaktır.
 
Merhaba öncelikle basna konu hakkında bilgisi olan herkesin yardımcı olmasını istiyorum

Üniversitede bir proje hazırlıyorum bu projede topraklamayla atılan elektiriğin geri kazanılması yönünde olucaktır elektiriği depolamayı düşünüyorum bu mümkünmü ve nasıl yapabilirim Yasrdım eden herkese teşekkürler ...

Merhaba.Benim bildiğim topraktan yalnızca ısı çekilir,ısı pompasıyla ve yaz-kış bu amaca uygun kullanılır.Elektrik toprağa temas ettiği anda yok olur,zaten toprak 0 potansiyelde kabul edilir ve o şekilde her zaman kabul edilir.Bunun tersini düşünmek (Toprağa verilen elektriği tekrar geri almak) bir bilim-kurgudan öte değildir benim görüşüme göre.Ac akım veya dc. akım,toprağa göre bir potansiyel taşıyorsa,toprakla birleştiğinde 0 olarak kabul ettiğimiz tam nötr durumuna gelir.

Alternatörlerin bir ucunu santralde kablo görevini görüp taşısın diye nötr tarafından topraklıyoruz.(Zaten toprakladığımız için nötr oluyor,yoksa nötr ucu dediğimiz ,topraklanmamış bir monofaze jeneratörün çift fazlı uçları durumuna da yine gelirdi.)Bir ucunu topraklıyoruz ancak,elektrik iki ucu topraklanmadığından yok olmuyor,kablo vazifasi gören dünya toprağında iletilerek evlerimize,toprakta gizlenmiş nötr ucu olarak geliyor sonuç olarak.

Elektrik yüklü bir elektroskopu kabloyla toprağa verdimizde,elektroskoptaki tüm yük (+ veya -) toprağa akıp 0 potansiyele inip yok olmuş oluyor.Yani ac'yi taşırken arabanın metal şasisi gibi onu dünyada ileterek uzaklardan evimize alırken de kullanıyoruz,ama statik elektrikte tek yük (+ veya - yük) sadece de olduğundan,bu cinsten bir elektrik tam olarak da yok oluyor toprakla temas ettiğinde.

Elektriği depolamak için diğer başka yöntemleri de düşünmelisiniz.Örneğin dalgaların enerjsi (Dalga jeneratörü) ,gel-git santrali (Med-cezir olayıyla oluşan) Haliç sularındaki mikroorganizmalardan (Bunu zaten YTÜ sindeki araştırma görevlisi ve öğrenciler de yapmışlar,yeni okudum geçen gün.)veya yerkabuğundaki tektonik hareketlerin enerjisinin değerlendirilmesinden,yıldırımdan,köprüden geçerken köprü zeminine yerleştirilen piezo-elektrik (Kuvars billuru) üreteçlerinden,organik güneş pillerinden,güneş bacalarından (Baca olayıyla çok yüksek bacalardan),giyilebilir elbiselere konulan nano malzemeler ile şekil değişimiyle elektrik üretecek çok küçük piezo-elektrik hücrelerinden,vb. daha pek çok yoldan elde edilebilir.(Çok maliyetli makro projeler veya çok daha az maliyetli mikro projeler üzerinden)

Frenleme sırasında mekanik enerji balatada ısı şeklinde ziyan olacağına,alternatörü veya tersinir çalışan bir elektrik motorunu çevirip (Hem üreteç hem de tüketeç olarak görev yaparak) aracın aküsünde elektrik akımı şeklinde depolanabilir.(Bugün elektrikli veya hibrit araçların pek çoğunda halihazırda uygulanan çok verimli bir yöntemdir.) Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
1,5 yıl önce sorulmuş soru; ama yine de cevap vermek gerekirse... Öncelikle sormaya çalışırken kullandığınız ifade yanlış. Ama hem sormak istediğiniz, hem de yanlış kullanımınızdan çıkan anlamdaki ifadelerin ikisi de mümkün. Hâlen nasıl yapabileceğinizi merak ediyorsanız, profilim üzerinden bana özel ileti gönderilseniz, size yardımcı olmaya çalışırım.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,240
Mesajlar
934,709
Kullanıcılar
453,457
Son üye
kemli

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst