topraklama direnç değerleri kaç ohm olmalı?

Resmi Dairelere göre değişiyor bu uygulama malesef


 
Topraklama direnç değeri 30 mA kaçak akım rölesi kullanılıyor ise;

Elektrik mühendisleri odamızın hazırlamış olduğu bir rapordan örnek vereyim;
In : Koruma elemanının anma akımı
Ia : Koruma elemanının açma akımı (5sniçinde)
Rx:Ölçülen topraklama yayılma direnci
Ra:Hesaplanan sınır topraklama direnci.(Ra=50V/Ia)
TT sistemde;
Ana panolarda koruma elemanının açma akımı değeri yüksek olduğu için olması gereken sınır topraklama değeri haliyle çok küçük çıkmakta ve uygulamada bu değer çoğunlukla tutturulamamakta. Bu nedenden dolayı yönetmeliklerimiz ana panolarda 300mA koruma eşikli Kaçak akım koruma sistemi istemektedir.
Bu durumda Ra=50/0,3
Ra=1666,6 ohm çıkar.

Yani kaçak akım rölesi kullanıldığında bir değer vardır, kaçak akım rölesi yoksa sistemde topraklama değeri şu olmalıdır diye bir değer söz konusu değildir, kurumlar kendilerine göre değer belirleyip şartname hazırlarlar.
 
1- 300mA Kaçak akım rölesi olan sistemde olması gereken topraklama direnci hesapla 1666,6 ohm çıksa da yönetmelik gereği 200ohm'u geçmemelidir.
2- Eskiden olması gereken topraklama direnci ana şalter açma akımı referans alınarak hesaplandığından çok küçük ohmaj değerleri çıkıyordu.
3- Yönetmelikler gereği Kaçak akım koruma sistemi kullanmak zorundayız.
 

Hangi yönetmelik gereği 200 ohm'u geçmemelidir, söz konusu yasal düzenlemeyi paylaşabilir misiniz?
 
Yönetmelikte konu ile alakalı net hiç bir bilgi yok. Bu yüzden BEDAŞ bir ahır projesinde dahi 2 ohm toprak direnç değerini istiyor. Bana kalırsa makul olan 5 ohm dur. Şayet gözümden kaçan bir yönetmelik maddesi bulup atan olursa çok sevinirim.
 
2019 bu yana bir gelişme olmadı mı bu konuda.
 
Son düzenleme:
Kuran-ı Kerimde bile ayetler muhkem ve müteşabih diye ikiye ayrılır. Muhkem ayetler kesin emirlerdir, net ve açıktır, müteşabih ayetler ise yoruma dayalıdır. Teşbihde hata olmaz yönetmeliklerde böyledir kesin talimatlar vardır birde hesaplamalar sonucu ile varılan sonuçlara göre değerlendirme yapılır. Topraklama direnç değerlerinin uygunluk kararı; yapılan tesiste kullanılan şalt malzeme ve değerlere göre hesaplamalar yapılarak neticeye varılır. işletme 2ohm olacak bilmem ne 5ohm olacak alayı uydurmacadır alayı yalandır. Teknikte ölçüm ve hesap esastır. Elk.Müh. Musa ÇEÇEN abimiz oturmuş herşeyi tek tek anlatmış okumayı bilmiyoruz hiç olmazsa izleyelim ve dinleyelim !

https://www.amperenerji.com.tr/hata-akim-koruma-tertibati-kacak-akim-rolesi/



Not: Sabit olarak verilen sadece parafudr (fonksiyon) topraklaması <10 ohm olup sebebi izah edilmektedir.
 
Son düzenleme:

Topraklama Sınır Değer Hesabı​

Topraklama direnci kaç ohm olmalıdır sorusunun cevabı bu yazıda bulunmaktadır. Bilindiği üzere prizler sigortalar üzerinden beslenir. Makinalar şalterler veya sigortalar üzerinden enerji alır. Biz bu Sigorta ve şalterleri devre kesiciler olarak adlandıralım. Devre kesicilerin piyasada en çok kullanılanları ve ani açma akımları şu şekildedir.


  1. B Tipi : Ani açma nominal akımın 5 katı
  2. C Tipi : Ani açma nominal akımın 10 katı
  3. D Tipi : Ani açma nominal akımın 15 katı
  4. TMŞ Tipi : Ani açma nominal akımın 10 katı
Kaçak akım röleleri için ise 30mA , 300mA veya toroidal ise ayarlandığı kaçak akım miktarı baz alınır. 500mA, 1A , 2A gibi.
Örneğin C16A sigorta ile beslenen priz için topraklama direnç sınır değeri şu şekilde hesaplanır.

C16 ani açma akımı nominal akımın 10 katıdır. 16×10=160A lik kaçak anında direkt atacak ve devreyi kesecektir. Peki bu 160A akımın akabilmesi için gerekli direnç nedir? Tehlikeli dokunma gerili 50V tur. 50V / 160A=0.3125 ohm değerinden daha düşük olmalıdır.

Ana mantık bu şekildedir. Özellikle TMŞ ve C Tipi sigortalarda ani açma akımları yüksek olduğu için Kaçak Akım Rölesi kullanılması durumunda bu direnç değerleri daha yüksek değerleri kabul edilebilir kılmaktadır.

Örneğin C16A sigorta ile beslenen priz için 30mA kaçak akım rölesi bulunsun topraklama direnç sınır değeri şu şekilde hesaplanır.


Bu sefer sınır değer hesabı kaçak akım rölesine göre yapılır. 50V / 30 mA = 1.666,7 ohm değerinden düşük olmalıdır. Bu değer çok büyüktür gerçekte böyle değerler göremezsiniz ama 2 ohm değeri bile kaçak akım rölesi kullanılması durumunda sınır değer hesabına göre uygun kabul edilmektedir.
Topraklama sınır değer hesapları kesiciler, toroid röleler, tmş, gibi tüm şalt malzemelerde yapılmaktadır. Merak ettiklerinizi yorumlarda belirtebilirsiniz.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…