Topraklama Sınır Değer Hesabı
Topraklama direnci kaç ohm olmalıdır sorusunun cevabı bu yazıda bulunmaktadır. Bilindiği üzere prizler sigortalar üzerinden beslenir. Makinalar şalterler veya sigortalar üzerinden enerji alır. Biz bu sigorta ve şalterleri devre kesiciler olarak adlandıralım. Devre kesicilerin piyasada en çok kullanılanları ve ani açma akımları şu şekildedir.
- B Tipi : Ani açma nominal akımın 5 katı
- C Tipi : Ani açma nominal akımın 10 katı
- D Tipi : Ani açma nominal akımın 15 katı
- TMŞ Tipi : Ani açma nominal akımın 10 katı
Kaçak akım röleleri için ise
30mA , 300mA veya
toroidal ise ayarlandığı kaçak akım miktarı baz alınır.
500mA, 1A , 2A gibi.
Örneğin C16A sigorta ile beslenen priz için topraklama direnç sınır değeri şu şekilde hesaplanır.
C16 ani açma akımı nominal akımın 10 katıdır. 16×10=160A lik kaçak anında direkt atacak ve devreyi kesecektir. Peki bu 160A akımın akabilmesi için gerekli direnç nedir? Tehlikeli dokunma gerili 50V tur. 50V / 160A=
0.3125 ohm değerinden daha düşük olmalıdır.
Ana mantık bu şekildedir. Özellikle
TMŞ ve
C Tipi sigortalarda ani açma akımları yüksek olduğu için Kaçak Akım Rölesi kullanılması durumunda bu direnç değerleri daha yüksek değerleri kabul edilebilir kılmaktadır.
Örneğin C16A sigorta ile beslenen priz için 30mA kaçak akım rölesi bulunsun topraklama direnç sınır değeri şu şekilde hesaplanır.
Bu sefer sınır değer hesabı
kaçak akım rölesine göre yapılır. 50V / 30 mA =
1.666,7 ohm değerinden düşük olmalıdır. Bu değer çok büyüktür gerçekte böyle değerler göremezsiniz ama 2 ohm değeri bile kaçak akım rölesi kullanılması durumunda sınır değer hesabına göre uygun kabul edilmektedir.
Topraklama sınır değer hesapları kesiciler, toroid röleler, tmş, gibi tüm şalt malzemelerde yapılmaktadır. Merak ettiklerinizi yorumlarda belirtebilirsiniz.