Topraklama Hakkında Genel Bilgi

Sanırım IT şebeke yapısından bahsediyorsunuz. Trafo tarafında nötr noktası topraklanmadığı ve şebekeye sadece 3 faz verildiği için fazlarla fiziksel toprak potansiyelinin bir alakası yok diyorsunuz, ki haklısınız.

IT şebekenin avantajı da burada zaten: Fazlardan biri gövdeye veya toprağa temas ediyor olsa bile sistem enerjilenmeye ve çalışmaya devam eder. Hastane gibi enerji sürekliliğinin hayati olduğu yerlerde bu yapı uygulanır. İkinci bir fazda daha gövdeye temas (kaçak) olursa sigorta ile enerji kesintisine gidilir.

Eğer bağlayacağınız yükleri tamamen dış dünyadan izole edebilecekseniz, başka kaynaklardan gelecek şebeke potansiyellerinin sizin sisteminize müdahalesi olmayacaksa dediğiniz olabilir. Yoksa ciddi hayati tehlike söz konusu olacaktır.

Ancak uygulamada bu risk alınmaz, sisteme trafodan bağımsız topraklama yapılır ve koruma topraklaması ile metal aksam birbirine ayrı ayrı ya da topraklama barası üzerinden bağlanır.

Eğer müsade varsa küçük bir ek yapacağım; IT sistem de birinci arıza durumunda çok küçük kısa devre akımı oluşur, bunu kaçağı alğılayıcı bir sisteme ihtiyaç vardır. Eğer bu arızayı gidermeden ikinci bir kaçak daha meydana gelirse işte ozamn faz-faz kısa devre meydana gelir, şunu söyleyebilirim ki ülkemizde bir çok hasnede ameliyathanelerde IT sistem yoktur. (İlla konulmalı mı, bu o anki projeyi yapanın teknik düşüncesine bağlı, zaten bölgesel bir ups mutlaka vardır, her prize ayrı hat, ayrı sigorta üzerinden beslenir)
 
Topraklama yapmanin ASIL nedeni, guvenlik (carpilmaya karsi tedbir) degildir, bunun ferrorezonans, veya gecici kacaklarda olusabilecek toprak - kapasitans yuklemesi ile hatlarda voltaj yukselmesi sebebiyetidir, fakat teorik acidan hala tam anlayabilmis degilim, ciddi bir teknik aciklama aramaktayim,

bu arada aperen 3535: Trafoda isletme topraklamasi olmamasi Mesur Dnin belirttigi gibi IT sistemden bahsediyorum bu yuzden akim hesabi yapmaya gerek yoktur.
 
O zaman soyle ekleme yapayim, trafo tarafinda da topraklama yok! yani faz-toprak arasi akim akamayacak. Bu durum kotumudur?
ilk etapta iyidir şöyleki iletkenin birisi toprağa değse arıza oluşmaz ancak ikinci bir iletkenin daha toprağa değerse bu durumda akım, yolunu 1.iletken=>toprak=>2.iletken üzerinden tamamlayacak ve kısa devre olacaktır VE O ANDA TOPRAĞA TEMAN EDEN HERKESİN ÇARPILMA RİSKİ OLACAKTIR.
ameliyathanelerde vb yerlerde bu sistem (IT şebeke) bolca kullanılır. düşünsenize ameliyat anında cihaz yaraya temas ederken kaçak olduğunu.... aradaki direnç normalden daha düşük olacağı için kısa devre akımı artar hasta mevta olur..
bir iletkenin toprağa temas ettiğini nasıl farkederiz dersenir faz-toprak arası kapasite anlık ölçülerek olası kazalar önlenir
 
soru sormak istiyorum topraklama projede hesaplarken <5uygun sözü ne kadar doğrudur
 
Yönetmelikledeki ifadeleri aynen kullanmak ve notları yazarken onaylanmış projelerden örnek almak yanlış anlamaları önemli ölçüde azaltacaktır.
 
Bunu belirttiğiniz çok iyi oldu.Bizde termosifonlarda sıfırlama yapıyorduk.Vallahi korktum.
 
Paylaşımlar çok güzel arkadaşlar teşekkür ederim yalnız yönetmelik çok uzun hepsini birden okumak baya bir zaman alır arada bir bakılacak artık heralde..

Bu arada uygulamada yapılan bazı hatalara da dikkat etmek gerekiyor..Mesela levhalar arasında , levhaları birleştirmek için kullanılan 30*3,5 mm2 lik şeriti tüm levhalara temes ettirmeleri gerekir hem de klamensle sağlanmalıdır bu temas ettirme...

Ayrıca Bu zamanlarda Kaçak Akım Rölesi kullanıldığı için topraklamayı hep ikinci plana atıyorlar..Acaba KAKR bozulursa ne olacak onu hesap etmiyorlar ....
 
kolon demirinden topraklama yapılabilinir mi topraklama yapılacak cihaz da sadece 3 faz motor ve bir on of için 3 faz pako var
 
kolon demirinden topraklama yapılabilinir mi topraklama yapılacak cihaz da sadece 3 faz motor ve bir on of için 3 faz pako var
Kolon demirleri ve sıhhi tesisat iletlkenleri daolylı yoldan ve yardımcı topraklama elemanlarıdır. Ana topraklamaya yardımcıdırlar. Sadece bunlar olduğu zaman topraklama tam yapılmış sayılmaz.
Motor ve kumanda panoları her zaman ana topraklama hattına, eş potansiyel baraya (topraklama prizi) bağlanırlar. Bağlantının kesiti motor gücüne göre belirlenir.
 
okulda bu kadar topraklama ile ilgili bilgi verildigini hatirlamıyorum bilgi için saol
 

Forum istatistikleri

Konular
130,148
Mesajlar
933,629
Kullanıcılar
453,236
Son üye
Yusufdenizzz

Yeni konular

Geri
Üst