alperen3535
Üye
- Katılım
- 2 Tem 2008
- Mesajlar
- 15
- Puanları
- 1
Sanırım IT şebeke yapısından bahsediyorsunuz. Trafo tarafında nötr noktası topraklanmadığı ve şebekeye sadece 3 faz verildiği için fazlarla fiziksel toprak potansiyelinin bir alakası yok diyorsunuz, ki haklısınız.
IT şebekenin avantajı da burada zaten: Fazlardan biri gövdeye veya toprağa temas ediyor olsa bile sistem enerjilenmeye ve çalışmaya devam eder. Hastane gibi enerji sürekliliğinin hayati olduğu yerlerde bu yapı uygulanır. İkinci bir fazda daha gövdeye temas (kaçak) olursa Sigorta ile enerji kesintisine gidilir.
Eğer bağlayacağınız yükleri tamamen dış dünyadan izole edebilecekseniz, başka kaynaklardan gelecek şebeke potansiyellerinin sizin sisteminize müdahalesi olmayacaksa dediğiniz olabilir. Yoksa ciddi hayati tehlike söz konusu olacaktır.
Ancak uygulamada bu risk alınmaz, sisteme trafodan bağımsız topraklama yapılır ve koruma topraklaması ile metal aksam birbirine ayrı ayrı ya da topraklama barası üzerinden bağlanır.
Eğer müsade varsa küçük bir ek yapacağım; IT sistem de birinci arıza durumunda çok küçük kısa devre akımı oluşur, bunu kaçağı alğılayıcı bir sisteme ihtiyaç vardır. Eğer bu arızayı gidermeden ikinci bir kaçak daha meydana gelirse işte ozamn faz-faz kısa devre meydana gelir, şunu söyleyebilirim ki ülkemizde bir çok hasnede ameliyathanelerde IT sistem yoktur. (İlla konulmalı mı, bu o anki projeyi yapanın teknik düşüncesine bağlı, zaten bölgesel bir ups mutlaka vardır, her prize ayrı hat, ayrı sigorta üzerinden beslenir)