Topraklama olmayan prize toprak hattı çekmek

c.berkan arkadaşım size teşşekkür ediyorum.mavi 2909 arkadaşım, biz burada yalnız başına topraklama tesisatı yapıldığı zaman elektrik tesisatı tam olur diye bir açıklama yapmadık.topraklama tesisatına vurgu yapmamızın nedeni topraklama olmayan tesisatta kaçak akım çalışmaz. elbetteki topraklama ile K.A.R. mutlaka tesisatta olmalıdır. yani, topraklama ile K.A.R'ni asla bağımsız düşünmemeliyiz.yeri gelmişken açıklayalım K.A.R'lerini uzak doğu ürün olarak asla önermeyelim ya çok hassas çıkıyor yada çok duyarsız çıkıyor.insan hayatını basite almayalım yeter.
kolay gelsin
 
Öncelikle buradaki arkadaşların iyi niyetinden şüphem yok, benimde yorumlarımı yazarken ki iyi niyetimden şüphe etmeyin lütfen. Ancak doğru bildiğiniz yanlışları düzeltmek de benim bir Elektrik Mühendisi olarak asli vazifemdir.

En doğru cevap mehmet dikiciden gelmiş tebrikler. Şöyle ki Topraklama ile KAKR asla bağımsız düşünülemez. İşte anlatmaya çalıştığım meselenin özü.

2. konu c.berkan için. Topraklama tabiyki yönetmelikte belirtilen süre zarflarında ölçültülmeli ve raporlattırılmalı. Hatta bunu toprağın mümkün olan en kuru zamanında yapmak lazım. Endüstride ölçüm yapıldığını söylemişsiniz, bende endüstride binlerce ölçüm yapmış ve raporlamış EMO tarafından yetkili bir mühendisim. Ev projelerinde ise sadece açılış evrakları arasında EDAŞ a vermek üzere mutlaka Elektrikçi tarafından hazırlanan Topraklama Raporu bulunur. Burada işletme topraklaması 2 ohm, koruma topraklaması 4 ohm kabul edilir. Ve DASK konusunda size kesinlikle katılıyorum.

3. konu zbyrblc için. "Tuttun elinle rst fazindan birini.topraklaman 0,1 ohm olsa ne yazar 100 ohm olsa ne yazar..her turlu carpilirsin.." Hayır öyle değil. TT sistemde 50Volt/Sigortaakımıxkatsayısı sonucunda direncin altındaysan o sigorta SENİN HAYATINI KURTARIR ve açar.Tabi söylediğiniz gibi çin malı filan değilse. Bunu bilmemeniz normal çünkü yönetmeliği idrak eden zaten çok az kişi var. lütfen bu konu ile ilgili Topraklama Yönetmeliğinden araştırınız.
 
Son düzenleme:
Eğer kaçak akım rölesi takarsan topraklamanı çok kaliteli yani 1-2 ohm kadar düşük olmasına gerek yok. Hatta teoride topraklamaya bile ihtiyaç yok . ama topraklama yaptırma demiyorum. yanlış anlama. kaçak akım rölesinin görevi sistemde 30ma kaçak akım yani atıyorum insan vücündan toprağa giden bir 30ma akım aktığında hemen fazı keser. Böylece insan hayati tehlike yaşamaz. 30ma zaten rasgele seçilmiş bir değer değildir. İnsan hayatını tehlikeye sokacak sınır değerdir.
Hesaplama şu şekilde. 50 volt bölü 30 ma =1666 ohm. yani 1666 ohmluk bir dirençe sahip topraklama bile kaçak akım rölesinin devreye girmesi için yeterlidir. öyle 1 -2 ohmluk topraklamaya kaçak akım röleli sistemlerde ihtiyaç yoktur. 50 volt insan için zararlı olacak üst sınır değeridir. 50 volt gerilimin altındaki sistemlerde tedaş topraklamayı zorunlu tutmaz.
Kaçak akım rölesi kullanılmadığında sizin akım kesme değeriniz votomat değeridir. atıyorum 25 amper olsun. 50/25=2 ohm . yani topraklamanız en çok 2 ohm olmalıdır. Çünkü bu omajda toprak hattı üzerinde en fazla 50 volt olur.
kaçak akım rölesiyle çok kaliteli topraklama yani düşük omajlı toraklama yapma zorunlluluğu kalkmış oluyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,240
Mesajlar
934,708
Kullanıcılar
453,455
Son üye
lesterfexler1453

Yeni konular

Geri
Üst