Topraklası olmayan Hazır Seyyar Kablodaki topraklama olması hakk.

karub20213

Üye
Katılım
2 Eki 2015
Mesajlar
6
Puanları
1
Yaş
35
Sevgili arkadaşlar

bugün tesadüfen rastgeldiğim bir merak ya da sorunsal;

Firmaların hazır sattığı seyyar uzatma kablosundan bahsediyorum.
Erkek tarafı firma tarafından plastik kaplanmış fişli olanlar.
Şimdi ben seyyar kablomu topraksız bir prize takıyorum ve bu kablo grubuna hiçbir cihaz takmıyorum. Fakat kontrol kalemimle kontrol ettiğimde topraklama kablosunda Elektrik var. Bunu gruptaki topraklama telinden ve fiş üzerindeki toprak kısmından da kontrol ettim. Evet elekrik var ve daha sonra bilgisayar kasa power fişini duvara taktım diğer ucu boşta amerikan tip onunda topraklamsını yan tarafından kontrol kalemimle kontrol edince elektrik akımı u fişte de var,

Şimdi arkadaşlar bu tür ucu hazır olan plastik kaplanmış fişlerin topraklamasında elektrik mi var ya da koruyucu bir şey mi var bilginiz var mı?

Teşekkürler
 
Evet haklısınız iki markanın seyyar kablosu biri türkiyenin japon-türk ortaklı büyük priz üreticisi diğeri de türk firmasıydı. Fakat anlamadığım seyyar kablolarda problem var diyelim. Hepimizin kullandığı Bilgisayar Kasa power güç kablosunu denedim farklı üç kabloyla onlarda da aynı şeyi gördüm yani sonuçta bilgisayar devrelerine güç gitmesi arızaya sebep olabilir kanımca ama çözüm buacağım... :)
 
şebekelerin toprakları nötr (yıldız noktası ile) birleştirilir . bu yuzden kontrol kaleminizin ışıgı yanar.

voltmaetre ile nötr toprak, toprak- faz ve faz nötr değerlerini ölçüm.

nötr toprak 1-2 volt, toprak-faz ve faz nötr birbirine yakın ve 220 volt civarı çıkmalı.


KABLOYLA ALAKALI DEĞİLDİR BAHSETTİĞİNİZ DURUM.
 
Arkadaslar bahsettiginiz olayin uzatma seyyar kablo markalarinla ilgisi yok. Toprakli uzatma kablosunu topraksiz prize takarsan, uzatma kablosu da biraz uzunsa toprak ucunda kontrol kalemi ynar. Cunku bosta kalan toprak kablosu yuklu olan faz kablosunun eloktro manyatik dalga etkisinde kalir.topraksiz priz kullanmamak gerekir. Zaten yonetmeliklere gore de tum rizler topraklamali olmalidir.
 
Sıkça karşılaşılan klasik bir durumdur. Tam da ben Onur ustamın dediğini diyecektim. Çevremizde topraklı ev olmadığı için bu ölü Elektrik muhabbetiyle sıkça karşılaşıyoruz. Bilimsel isminin ne olduğu ustalar yukarıda söylemiş ben halk arasındaki malum tabiriyle hitap ediyorum.
 
Merhaba.Burada faz kablosu Elektrik yüklü iken, yakınında bulunan ister bir kablo isterse metal bir gövde olsun,eğer yakın temasta olduğu bir kablo (Üçlü kablodaki toprak kablosu veya tesisatta faza çok olup da paralel çekilen toprak kablosunun ucu tam boşta ise) veya dış metal gövde, toprağa hiç bağlı olmayıp da hiç topraklanmamışsa,üzerinde elektro-mağnetik indüksiyon yoluyla statik (ölü) elektriği kontrol kalemiyle mutlaka gösterir.Çünkü kontrol kaleminde megaohm düzeyindeki yüksek bir dirence seri bağlı olan neon ampul,bu direk teması bırakın, havadaki çok küçük statik elektriği bile hassas olarak ucu temassız olarak da algılayıp gösterebilir.Yanabilmesi için çok düşük watt değeri olan belki hiç olmayan, ancak azımsanmayan bir volt değeri bulunan ve kuvvetli elektromanyetik etkileşimlere açık alanlarda (Bir mikrodalga fırının içi gibi) hiçbir fiziki temas bulunmadığı halde havadan sağlanan iletim hattıyla yanabilir.

Test: Elimdeki, Koç-Taş’dan satın alınan vi-ko marka 3 ve 4 mt.'lik 2 adet topraklı uzatma kablosuyla, 1.5 mt.lik topraklı bir pc kablosuyla yaptığım ayrı ayrı denemelerde, her üçü de topraksız bir prizde iken, kontrol kaleminin neon lambasını,bu toprak kablosuna olan bir temasıyla hafifçe yakmıştır.Kablo kalitesiyle pek değil bu kabloların birbirine çok yakın/çok uzak olması,yani bu özel konumuyla içinde üretilen statik elektrik direk ilişkilidir.1.5-3 ve 4 mt.'de az önceki bir testte çok bariz bir parlaklık (Yanma) farkını göremedim,işin açıkçası.Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
Son düzenleme:
Bu kontrol kalemi de statik felan dinlemiyor hep yanar mübarek. Ayakalarınızı yerden kesin zıplayın kontrol kalemi ile faza dokunun kontrol kalemi yanar.
 
Önemli Not: Mikrodalga fırınında, kontrol kalemini olduğu gibi veya içindeki neon lambayı direnciyle birlikte çıkarıp içerisine direk koyarak sakın yukarıdaki bu testi yapmaya çalışmayın.Çünkü havada iyonlaşan yükler, mikrodalga fırının watt değeri en az 600-1000 watt değerlerinde yüksek değerlerde olduğundan,bu neon lambaya dirençsiz (Sınırsız) olarak elektromanyetik alıcı (anten) görevi üstlenerek metal ve iletken olan başlıklarından direk alınarak, içeriye çok yoğun akım seli şeklinde girip bu lambayı çok kısa sürede,bir daha hiç kullanılmayacak şekliyle bozabilecektir.3.5-4 yıl öncesinde bir tanesini bu test uğruna bozmuştum.:) Cep telefonu gibi çok düşük watt.’lı elektromanyetik cihazlarla yapılan bir testte ise bozulma riski hiç yoktur.Kolay gelsin.Saygılarımla.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,906
Mesajlar
931,210
Kullanıcılar
452,789
Son üye
yigitt.m
Geri
Üst