tornadaki sabit dönen kısım hakkında

erkan614

Üye
Katılım
4 Şub 2008
Mesajlar
31
Puanları
1
Yaş
39
iyi günler arkadaşlar

cnc torna tezgahlarında sabit dönen kısım (mekanikçi olmadığım için tam olarak ne denir bilmiyorum :) ) servo motor ile mi olur yoksa enkoder bağlı inverterli bir ac motor mu koyuluyor.

x ekseni servo y ekseni servo kullanılmasını anladım ama sabit kısımda neden yine bir servo kullanılıyor alamadım
 
Z ile işlem yapmak gerekiyorsa neden servo olmasınki?Bu makinanın işlevini arttırır.
 
C eksenli tornalarda dönen kısmın (yani spindle motorunun) pozisyonunu hassas olarak konrol etmek gerekiyor, bu nedenle servo olması zorunlu.

Normal tornalarda da istenilen yüzey kalitesini elde edebilmek için çevresel hızın, geniş bir aralıkta hassas olarak kontrol edilebilmesi ve diş çekerken dönen parça üzerinde hep aynı yolun takip edilebilmesi gerektiğinden servo motor en uygun alternatif olacaktır.

Benim tahminime göre C ekseniyle iş yapıldığında servo motorlar pozisyon modundan, diğer durumlarda hız (velocity) modunda kullanılıyor olmalı.
 
erkancım
bende gördüğümü söyliyim.CNC torna tezgahında torna aynasını(senin sorduğun yer :)) yüksek güçlü bir servo çeviriyor.
bu sayede hem yüksek hızda tornalama yapılabiliyor hemde servonun step motor gibi adımlı olmasından faydalanılıp @emrah arkadaşın da dediği gibi klavuz ve pafta işlemlerinde yüksek hassasiyet sağlanıyor.
 
ama bende o kısmı inverter+encoder ile yapıp ucuza daha güçlü bir ayna elde etmek istiyorum yani böyle bir fikre sahibim acaba olurmu? özellikle diş çekme konusunda
 
aslına bakarsan benim cnc freze mekaniği bittiğinde bende bir cnctorna tasarlıyorum.
ama senin düşündüğün tarzda değil.
benim aklımdan geçen servo ile sürmek.
bildiğim kadarıyla piyasada 100mm torna aynaları var.satılıyor.onlarla bir masaüstü torna yapmak.
4 eksenli servo sürücülü.
çünkü bu freze olayında tornanın ne kadar gerekli olduğunu gördüm.keşke önce freze değilde torna yapsaydım.tornanın mekanik düzeneği bence frezeden daha kolay gibi geldi.
 
erkan614 ' Alıntı:
ama bende o kısmı inverter+encoder ile yapıp ucuza daha güçlü bir ayna elde etmek istiyorum yani böyle bir fikre sahibim acaba olurmu? özellikle diş çekme konusunda
Servoya yakın bir verim elde edersen neden olmasınki?
Ben step ile kapitone makınası yapmıştım.Kullanıcı eksiği olasına rağmen bu bana yeter dedi 1 yıldırda kullanıyor.Her malın bir alıcısı mutlaka vardır:))))))))
 
arkadaşım dönen ayna kısmı servo olmasının sebebi c ekseninin olması dairenin etraında delik işlemi vb. işlem yapmak için ve servo motor düşük devirde moment kaybına pek uğramadığından dolayı kullanılır
 
abi tornada sabit dönen kısımdan kastın spındle yani ayna motoruysa bizim yaptıgımız tezgahlarda genelde dc motorlu olur bunun sebebi tabiki herdevirde istenilen torku vermesidir dc motorun.eger dc motorlu bi tornada merkeze diş çekmek istiyosanız eger aynaya bir direk enkoder baglarsınız yani servo motor olmadanda diş çekebilirsiniz.eger c ekseninden bahsediyosan oda z eksenin çevresinde dolaştıgı için c ismini alır ve genelde o eksende servo motorludur yani istenilen hassasiyette çalışılabilmesi için.

kolay gelsin
 
cnc lerde (kalemlerin yani uçların bağlandığı yere TARET deniyor)
 

Forum istatistikleri

Konular
129,075
Mesajlar
923,041
Kullanıcılar
451,360
Son üye
warlock4157

Yeni konular

Geri
Üst