toroid trafo

Teknikadam_41 seninle yıpratıcı bir tartışmaya girmek istemiyorum.yapıcı eleştiriye her zaman açığım.topraklama konusunda İsa Ilısu hosadan seminer aldım ve bu konuda birçok dökümanım var ilgi alanım.Gerek İsa ılısu gerek Taner İriz hoca olsun bu konudaki önerileri böyle yani büyük güçlü işletmelerde 63 amper ve altı için hata akımı koruma kullanmayı öneriyolar bunu sebebini irdelemedim sanırım bu amperaj düzeyindeki kabloların yüksek empedansının kısa devre akımını sınırlaması olsa gerek.tabiki tüm amperajda hata akımı koruma rölesi ile koruma yapılabilir
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Güzel kardeşim bende kimseyle yıpratıcı tartışmaya girmek istemem ama eleştiriye açık olmak lazım. Nedenini bilmeden Ahmet mehmet söyledi diye (bu kişiler profesörde olabilir) birşeyi olduğu gibi kabullenmek doğru değil teknikelemansak aklımızda yerindeyse doğrunun özünü bulmak için çabalamamız gerekir.

Gelelim açıklamana kaçak akım korumada kısadevre akımın sınırlayıcı olamaz diyorum 125A üzeri kompakt şalterlere açtırma bobini takılarak,kaçak akım rölesi ve toroid kombinasyonu kullanılır. Termik manyetik şalterlerinde kısadevre kesme kapasitelerine göre çeşitleri mevcut. Bu durumda hattın empedansı dolayısıyla kısadevre akımı kaçak akım korumada bağlayıcı bir unsur değildir olamaz diyorum.

TN-C var TN-S var TN-C-S  Şebeke sistemi var benim bahsettiğim olay kısadevre akımının hattın herangi bir noktasındaki değeri kaçak akım korumaya bağlayıcı değildir kısadevre akımın o noktada yüksekse kısadevre kesme kapasitesi yüksek kompakt şalter kullanırsın. şu değerin üstü kaçak akım koruma olmaz demek yanlıştır.

iç tesisat yönetmeliğine göre zaten tali pano dediğiniz yüke en yakın panolarda insan sağlığını koruma amaçlı 30mA eşik değerli kaçak akım rölesi kullanmak zorundasınız. Ana şalterde bu eşik değeri 300mA olup yine yönetmelik gereği yangına karşı koruma amaçlı kullanmak zorundasınız.Bu zaten sellektiviteyi kendi içinde sağlamaktadır.Tekrar ediyorum hattın herangi bir noktasındaki kısadevre değeri kaçak akım koruma için bağlayıcı bir unsur değildir,olamaz. Örnek veriyorum ana pano trafoya çok yakındır 100A(300mA) k.a.k.r ana panonuzda vardır kısadevre akımınız bu noktada yüksektir o zaman 100A t.m.ş+röle+toroid kombinasyonu uygular kaçak akım korumayı yine sağlarsınız ısrarla anlatmak istediğim olay bu. (koruma iletkeni varsa gövdeye kaçakta röle direkt açtırır topraklama iletkeni yoksa gövdeden sızan kaçak akım değeri 30mA'e geldiğinde röle yine açar gövde ile toprak arası izole ise insan temas ettiğinde yine kaçakakım 30mA'e ulaştığında röle yine açar koruma işlevini yerine getirir)
 
peki sistem TN ise? ve mevcut kısa devre akımı koruma cihazının açmasına yetmiyor ise?TN tipi veya TT tipi sistemli fabrikalarda ofislerin olduğu bölümlerde tali panoya hata akımı koruma rölesi konulması gerektiğini söylüyorum.bunu bir amacıda küçk güçlü yükler için (bilgisayar yazıcı tv v.b) tek tek ölçüm yapmaya gerek kalmaması için 63 ampere kadar küçk güçlü bölümler için H.A.K.R konulması sorunu çözer ölçüme gerek kalmaz (tabiki her yüke koruma iletkeninin gidip gitmediğine bakmak şartı ile)
 
Şalterin altına ayrıca monte edilecek şekilde kaçak akım modülleri 630 A.e kadar Merlin Gerin firması
üretim ve satış listesinde bulunmaktadır.Bilgilerinize sunulur. ( Referanslar:29211-2921331536-32456)
 
merhaba,benim bir sorum olacak,masterpact uzerinden kacak akim koruma yapilan bir sistemde toroid uclarini sokup ,korumayi kaldirip enerji verilenbilir mi?uclar toroid trafonun bosta kalir ise bir sakincasi varmidir?
 

Forum istatistikleri

Konular
129,332
Mesajlar
925,425
Kullanıcılar
451,798
Son üye
Furkinigerze

Yeni konular

Geri
Üst