Trafo Sekonder DaĞitim Sorusu

güzel bir konu olmuş ; burada aynı faza bağlı iki paralel kablodan bahsediliyorsa, bu kablolar kesinlikle aynı akımları çeker. çok farklı akım çekiliyor demek kirşof'un akımlar kanununa ters olur.

bence burada bir ölçüm hatası var, pensampermetre diğer kablolara yaklaştırılıyorsa yanlış ölçüm yapar.
yada bu kablolar gerçekte paralel bağlı değil, farklı yükleri besliyor olabilir.
 
Çevaplarınız için teşekkürler tekrar!! Çalıştığım fabrika oldukca geniş ve biz bu problemi yeni gördük ilk olarak kabloların bazılarının fazla ısındığını fark ettik ve daha sonra akımları ölçtüğümüzde bahsettiğim sonuçla karşılaştık. Kontrol ettim uzunluk aynı, papuçlar kontrol edildi ve bağlı olduğu baraların yüzeyleri bile temizlendi ama sonuç değişmedi ve şimdi sadece bu trafoda diil fabrikadaki başka yerlerdeki trafolarda da aynı sorunu gözlemledik. Kesinlikle ölçüm hatası yok pens ampermetre ile defalarca dikkatlice ölçtük inanın sizin kadar bizde şaşırdık.
 
Olgu kardeşim çok önemli bir mesele, Çıkış şalterlerinizin akımlarını bilmiyorum fakat paralelenmiş 300 lük kablodan bahsediyorsunuz. Örneğin 2 adet paralel varsa en çok 1250A lik bir çıkış şalterini besliyor olmalı. Bu örneğe göre tavaya R-2, S-2, T-2, N-1 toplam 7 kablo döşenmiş olmalı.
Zeum Abimizin dediği çok muhtemel bir problemdir. ÖNCELİKLE SKP LERİ KONTROL EDİNİZ. Fakat Kablo pabucunda böyle bir hatanın olmasının kokusu çıkardı diye de düşünüyorum. (özellikle 80 amperi de düşününce)
Probleminiz bu değilse lütfen şu doneleri yazınız:
Kaç tane çıkış şalteriniz var, akımları kaç amper, hangi şaltere kaç tane paralel 300 lük kablo döşenmiş (örnekte yazdığım gibi), kabloların uzunluğu nedir, tavalarda vınlama sesi duyuluyormu, Paralel kablolarda el ile hissedilebilir bir sıcaklık farkı varmı. ( verdiğiniz örnekte 450 A çeken ile 80 amper çeken arasında ve diğerlerinde). 1 çıkış şalterinin 1 fazı için en çok kaç amper akım çektiniz. (tahmini yada ölçü aletinden gördüğünüz kadarıyla)
Aşağıdaki resim de benzer bir uygulama var. Soruların gereksiz olduğu sanılmasın. Saygılar.
 

Ekli dosyalar

  • paralel kablolar.jpg
    paralel kablolar.jpg
    87.5 KB · Görüntüleme: 20
Moderatör tarafında düzenlendi:
Olgu arkadaşım
Birde 80 A. çeken kabloyu iyi bir kontrol et. SKP ler sağlamsa Kötü bir ek yapılmış olabilir.SKP baraya ters vurulmuş olabilir.Barayı öpme yüzeyi düşüktür.Bunlardan bir sonuç alamazsan 80 A. çeken kabloyu her iki taraftan diğer kablo ile bağlantı yerini değiştir.O şekilde ölçme yap.
Trafo-bara-şalterlerin basit bir krokisini ekleyebilirsen foruma iyi olur.

(Bu sorunun çözüldüğünde sonucu mutlaka buraya not etmeni rica ederim.)
 
İletkenin direnci sıcaklıkla arttığına göre; burada her iki kablonun eşit ısıda olmadığını düşünebiliriz.
80 A. akım çekilen iletken yanındaki başka bir iletkenin ısınını alarak, daha fazla ısınıyor ve yükü üzerine daha az alıyor diyebiliriz belki...
böyle bir durum varsa bara kullanma imkanı varsa bir denenmeli bence.
 
Arkadaşım sizin mesaj yazdığınız dakikalarda ben herhalde mesajı yazıp fotoğraf eklemek ile uğraşıyordum ki son yazdığınızı görmeden göndermişim. (Kablo pabuçlarında problem olmayacağını tahmin etmiştim olsa 80 A ne ola ki mutlaka kokusu çıkardı)
Burada ki ...... da aynı şey oldu (resmi kurum olduğu için yazmak istemiyorum) 630 kVA trafoya şebeke - jeneratör enversör koydular önceden uyardığım halde işi yapanlar dikkate almadılar şimdi sorumlu arkadaş ısınıyor vınlıyor ne yapmalıyım diye diye kıvranıp duruyor. Ben sizden en azından büyük çıkışlar için şalter akımı, kablo metrajı, kullanılan paralel kablo sayısını ve kesitini tekrar ve özellikle istiyorum.
Açık konuşayım 300 lük kablo yazısını özellikle kalın kalın yazdım bu iş yapmak bilgi yanında tecrübe de gerektirir. Fotoğrafı da özellikle ekledim aslında orada da 300 lük kablo gerekiyor du.
Bu işte şu hata var dediğimiz zaman işi yapan insanları yargılar noktaya geliriz kesinlikle bunu istemem. Fakat anlattıklarınızdan bir problem olduğu da anlaşılıyor. Bu olayın yüklenmenize göre (örneğin 1600 A lik şalterde 1000 A sonra başınıza ciddi iş açacağını da tahmin ediyorum. Bu nedenle çekilen en yüksek akımları sordum). Kablo Mesafelerinin de uzun olduğunu tahmin ediyorum ( bekli 3-5 metre olan vardır ama çoğunluğu 20 metreden fazla). Konu ciddi olduğu için siz bu bilgileri verirseniz (kimseyi yargılamadan) daha net bir yorum yapmaya çalışırız. saygılar
 
Bu durumun sebebini yukarıda anlatmaya çalışmıştım aslında yanyana giden kablolarda geçen akımın oluşturduğu manyetik alanların birbirini etkilemei sonucunda oluşan manyetik endüksiyondan dolayı direnç değişimi ve akım taşıma kapasitesinde azalma görülür.Buna mukabilde ısı ortaya çıkar.Yukarda yazdığımı okursanız daha açıklayıcı olacaktır.
 
Trafonun iki şaltere de uzaklığı hemen hemen aynı 20m. Birinci 4000A lik şalterden max. 2000A geçiyor ki oda sadece tristör kontrollü ısıtıcılar (1500A) çalıştığında. Diğer şalterden sürekli 3200A akım geçiyor tabi bazen 2700A kadar düşebiliyor.
 
aynı olay başka bir yerde olmuş, kabloları söküp çaprazlama yapmışlar.diğer fazlarıda söküp
tamamen değiştirmişler. düzelmiş.
 
sorun kalonun tam teması ile alakalı sanırım!

kesinlikle pabuçlardan kaynaklanıyodur! acaba kablolar!

şu da varki manyetik etkileşim direnç ve iletkenlik ve hatta kapasiteyi etkiler! ama bu nadir ve çok özel durumlarda! bu tür yüksek amperajlı olaylşarda olabilir bu durum
 

Forum istatistikleri

Konular
130,342
Mesajlar
935,999
Kullanıcılar
453,636
Son üye
Keremmesenn

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst