rakani arkadaşım bu konuda haklısınız pratik olarak bunu yaşayıp yaşamadığınızı bilmiyorum fakat % 100 haklısınız. elek nikli arkadaşın da duyup anlattığı aynı şeydir doğrudur.
Bu konu önemli olduğu için şunları başlangıçta açık yüreklilikle belirtmekte fayda var. 1- Ben konunun uzmanı bir mühendis değilim, teknikerim. 2- Birileri yoktan bir iş yapmışsa burada en ufak bir problem dahi olsa -ya işte bu böylemi yapılır doğrusu şöyle olacaktı- diyen çok olur bu bilinçle yargılama yapmadan şunları söylemek istiyorum.
3 yerde ayni olayı yaşadım ilki izmirde (17-18 sene önce) yaklaşık 500- 600 amper akımı paralel bağladığımız kaynak kabloları ile taşımak istedik neredeyse yangın çıkartıyorduk. O dönemde okuduğum için olayı inceleme fırsatım oldu.
2 olarak kendi iş yerimde 15kV tan 34,5 kV'a geçerken 4 adet 1000 kVA trafoyu iptal edip yerine 2 adet 1600 kVA trafo bağladığımızda (fotoğrafını verdiğim bağlantı) fabrikanın alt ve üst bölümlerinde 1 er adet 3200A şalterden eski trafoların ana şalter girişlerine yaptığımız parallel kablolarda. İşi yapan arkadaşlar ile konuyu konuştuğumuz halde alt bölümdeki ekip buna dikkat etmemiş. Sisteme enerji verip büyük makinaları devreye alırken tavaların vınlaması, kabloların ısınması hepimizi korkuttu. (tavalar topraklı olduğu halde titreşimden bazılarının bağlantı civataları düştü)
3 size bahsettiğim resmi kurumda otomatik jeneratör transfer panosunda kontaktörler arıza yaptığı için bir süre elektiriksiz kalındı böyle bir olayın bir daha yaşanmaması için komple transfer panosunu da enversör edecek bir sistem düşünmüşler sorumlu elektriçi arkadaş rica etti 3 enversörlü (mekanik kilitlemeli) bir düzenek çizip faxladım hem telefon ile hem de fax'ın altında not olarak bu olaya dikkat edilmesini belirttim (yeni konulacak pano yer olmadığı için biraz uzaktı) iş ihaleye çıkmış sistemi yapanlar da - ya bukadar kalın kablo çekiyoruz ne olacak ki hem böylesi daha nizami görülür demişler bizim teknik tavsiyemiz nizami görüntüye (orada bu da önemli
) kurban gitmiş. Sonrasını önceki yazımda anlattım.
Evet bu anlatıklarım sonucunda kabloların manyetik alanlarının birbirini etkilediği için böyle birşeyin yaşandığını söylemek boş konuşmak olmaz sanırım. Elimden geldiği kadar işin teknik izahatını da yapmaya çalışayım: (BİLDİĞİM KADARIYLA) manyetik alanın şiddetinin akım ve gerilim ile doğru uzaklığın karesiyle ters orantılı olduğunu bilirsiniz birbirine yapışık olarak döşenmiş paralel koblolarda mesafe olayı minimuma inmiş oluyor. rakani arkadaşımın anlattığı gibi bir kablo yanındaki kablonun üzerinde bir manyetik endiksiyon oluşturuyor dolayısıyla manyetik alan ve mehmet 95 hocamın söylediği gibi ısı artıyor bu
bileşkeler yüksek akımlarda tahmin edemiyeceğimiz hatta hayret edeceğimiz (sizin örneğinizde ki gibi) sonuçlar ortaya çıkarıyor.
Burada asıl önemli konu 3 fazlı sistemlerde (ayni nört fazdan önce açarsa ne olur konusunda tatıştığımız gibi) birbirleri ile 120 derce faz farkı olan eşit manyetik alanların bileşke manyetik alanının "0" sıfır olduğunun bilinmesidir. Dolayısıyla aşağıdaki çizime eklediğim gibi yapılan kablo döşemelerinde bu problem daha az yaşanır. Şekil 1 de yan yana şekil 2 de toplu olarak döşenecek kabloları çizmeye çalıştım (maviler nötr dür) işte elek nikli arkadaşın bahsettiği kabloları söküp çaprazlama yapmışlar düzelmiş cümlesinin anlamı budur.
Resimleri incelediğim kadarıyla şu hatalı bu hatalı demekten se ben olsam şunları yapmaya çalışırdım diyeceğim. (yapılmış işe ahkam kesmek kolay oluyor
)
Öncelikle trafodan şöyle bir çıkış yapmayı düşünürdüm; buşinglerden ilk çıkışım feksbl kablo ile olurdu trafonun 2-3 milim çökmesinde yada küçük bir sallantıda ya da ısınıp soğuma sonucu buşingleri elime almamak için.
Sonra 2 kalın bara ile müsait ise trafonun ön duvarına yer yok ise iç duvarına koyacağım (araları biraz açık ) baralara geçiş yaparak 2 şaltere dağıtımı buradan verirdim dolayısı ile 48 adet 300 lük faz kablosunu aynı noktadan çıkıp gitmek derdinden kurtulurdum. (Şaltere kadar Bara ile taşımanın mümkün olmadığını var sayıyorum).
Kablo kesitini 1 yada 2 boy küçülterek ( kesitin azalması maliyet ve akım taşıma ve işçilik açısından yarar sağlar örneğin 240 lık NYY kablodan 600 amper akım geçiremezken 2 adet 95 lik NYY kablodan 600 amper'e yakın akım geçirebilirsiniz) sayıları (gerekiyorsa ki burada gekekmiyebilir) 1 yada 2 adet arttırır daha esnek bir yapı oluşturarak şekilde çizdiğim gibi bir kablo dizaynı yapmaya çalışırdım. Hatta mümkün oluyorsa bunları 1-2 yerden dahi olsa birbirine örmeye çalışırdım.
Benden bu kadar bildiklerim (aklıma genler) bu kadar bundan sonra ne yapacağınıza karar verecek olanlar sizlersiniz. İsterseniz önce bir çaprazlama yapmayı deneyin Özellikle belirtiyorum ben bir teknikerim bu yazdıklarıma bir otoritenin vermiş olduğu rapor mantığıyla bakmayın. Sadece araştırmanızı yaparken bunları da göz önünde bulundurun fakat ne yaparsanız yapın bu dertten kurtulmaya bakın. Bence Kablo kesitlerinin biraz kalın ve fazla olması, kabloların çok nizami olmaması (kargaşadan dolayı doğal çaprazlama
) , şimdilik başınıza iş açılmasını önlüyor ......... Saygılar