P(Watt)=P(VA)*Cos fi'dir.(3 fazda bir de "kök 3" ile ayrıca çarpılır.)
Cos fi= P(Watt/P(VA)
Cos fi=400/500=0.80
Yani monofaze olan bu trafonuz, yüzde 80 verimli görünüyor.(400 watt'a kadar tam verim verip de,sonra düştüğü için 500 VA'nın tam karşılığı olarak kabul edildi.).Bu şu demektir:mağnetik kuplajı düşük,histerezis kaybı fazla(Malzemesi kalitesiz) ,silisli çalık sac paketi tamamen sargılarla akuple değil ve belki de sac paketi biraz aralıklı(boşluklu)olduğundan ac. Elektrik devresindeki indüktif direnci daha yüksektir.(Cos fi=0.80'de bu nedenle oluyor.) .Bu verimde çalışan bir trafodan,eğer 500 watt.net gücü,verim düşmeden alabilmek için;
500=0.80*P(VA)
P(VA)=500/0.80=625 VA'lık ayni yapıdaki (Ayni Cos fi'ye sahip) ve daha yüksek kapasiteli bir monofaze trafo gereklidir.Sn.çorbadatuz da, zaten yaklaşık bir hesapla bunu doğru olarak belirtmiştir.Kolay gelsin.
Trafolar, anma değeri olarak VA olarak verilir.Devrenin COSFi si ve randıman düşüldüldükden sonra Watt olarak yüklıyebileceğiniz hakiki güç çıkar.500 VA trafoda 400 Watt kullanmanız normal değerdir. Büyüktrafolarda, yeterli soğutma ile bır mıktar daha yükleme yapabiliyoruz..