Trafo Verimi?

P(Watt)=P(VA)*Cos fi'dir.(3 fazda bir de "kök 3" ile ayrıca çarpılır.)
Cos fi= P(Watt/P(VA)
Cos fi=400/500=0.80

Yani monofaze olan bu trafonuz, yüzde 80 verimli görünüyor.(400 watt'a kadar tam verim verip de,sonra düştüğü için 500 VA'nın tam karşılığı olarak kabul edildi.).Bu şu demektir:mağnetik kuplajı düşük,histerezis kaybı fazla(Malzemesi kalitesiz) ,silisli çalık sac paketi tamamen sargılarla akuple değil ve belki de sac paketi biraz aralıklı(boşluklu)olduğundan ac. elektrik devresindeki indüktif direnci daha yüksektir.(Cos fi=0.80'de bu nedenle oluyor.) .Bu verimde çalışan bir trafodan,eğer 500 watt.net gücü,verim düşmeden alabilmek için;

500=0.80*P(VA)

P(VA)=500/0.80=625 VA'lık ayni yapıdaki (Ayni Cos fi'ye sahip) ve daha yüksek kapasiteli bir monofaze trafo gereklidir.Sn.çorbadatuz da, zaten yaklaşık bir hesapla bunu doğru olarak belirtmiştir.Kolay gelsin.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Trafolar, anma değeri olarak VA olarak verilir.Devrenin COSFi si ve randıman düşüldüldükden sonra Watt olarak yüklıyebileceğiniz hakiki güç çıkar.500 VA trafoda 400 Watt kullanmanız normal değerdir. Büyüktrafolarda, yeterli soğutma ile bır mıktar daha yükleme yapabiliyoruz..

İfadelerini bende destekleyeyim

Stip(VA)=STrafoetiket(VA)*(1-(Unominalsekonder/Unominalprimer) Trafonun tip gücüdür.
Bu trafo çıkın değerde çalıştırılabilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,034
Mesajlar
922,696
Kullanıcılar
451,292
Son üye
grafon01

Yeni konular

Geri
Üst